

Ministrul Educaţiei a decis lansarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenţei artificiale în şcoli
Daniel David a subliniat că inteligenţa artificială nu este o alternativă la cadrul didactic.
Daniel David a subliniat că inteligenţa artificială nu este o alternativă la cadrul didactic.
Victor Negrescu a participat la cea de-a treia ediţie a ”Romanian Digital Day” unde a propus o serie de măsuri ambiţioase pentru a construi o Europă Digitală până în 2030, bazată pe acces echitabil la tehnologie, inovare susţinută şi infrastructură digitală modernă.
Voxxed Days Bucharest va aduce din nou în prim-plan ultimele tehnologii și inovații, dar va completa atmosfera cu răspunsuri la întrebarea industriei legată de “Cum trebuie să se pregătească experții pentru a rămâne valoroși într-o industrie aflată în continuă schimbare?”.
Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) aduce în prim-plan cele mai recente tendințe și soluții tehnologice prin participarea unor lideri de industrie, startup-uri inovatoare, experți în tehnologie și reprezentanți ai sectorului public și privat din întreaga lume.
La începutul anului 2025, se estimează că X are peste 600 de milioane de utilizatori activi lunar.
Autoritatea pentru Digitalizarea României este beneficiar al proiectului Platforma Națională de Interoperabilitate (PNI) în valoare de 33 de milioane de euro, destinat eliminării dosarului cu șină și interconectării instituțiilor publice pentru schimb automat de date.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost prima instituție de învățământ din România care a reglementat folosirea AI în procesul educațional
Planul său este de a aloca 3,5 % din produsul intern brut pentru cercetare şi dezvoltare până în 2030, cu un accent special pe spaţiu, calcul cuantic, inteligenţă artificială şi tehnologii cloud.
Încă un pas spre digitalizarea serviciilor publice pentru anul 2025 – plăți în regim self service cu cardul la Serviciul de Înmatriculare a Vehiculelor Bihor
CYSSDE anunță un apel deschis de până la 200.000€ pentru testarea de penetrare și evaluarea vulnerabilităților
La mulți ani, DIGITALIO!!!!
UPDATE | Aplicația ROeID este funcțională în acest moment, specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României lucrând în continuare pentru a rezolva problemele de funcționalitate ale tuturor aplicațiilor și platformelor web pe care le gestionează. Serviciile platformei web ghiseul.ro sunt din nou funcționale, după mai bine de trei zile de când o inervenție la rețeaua electrică a afectat toate dispozitivele de stocare și mașinile virtuale aferente sistemelor interne care rulează aplicațiile gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Aplicația de mobil ghiseul.ro rămâne, însă, în continuare nefuncțională.
Companii din lanțul valoric încep să fie afectate de criza din industria IT.
”Dorel” a dat jos ghișeul.ro!
Serviciile platformei ghiseul.ro sunt nefuncționale de mai bine de două ore. Atât website-ul cât și aplicația de mobil nu funcționează. De asemenea, website-ul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), entitate care gestionează platforma – este nefuncțional.
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan a reprezentat România la reuniunea ministerială a Parteneriatului Global asupra Inteligenței Artificiale (GPAI) de la Paris
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Transilvania Brașov sunt cele două instituții academice din România selectate să facă parte dintr-un proiect finanțat de Google.org, prin intermediul Virtual Routes, un incubator de afaceri, pentru a dezvolta programe de securitate cibernetică.
Evenimentul va include prezentări ale infrastructurii implementate pe bază de tehnologii de vârf, sesiuni interactive și dezbateri privind impactul și viitorul tehnologiilor cuantice de comunicare implementate în România și la nivel internațional.
Cloudul privat guvernamental, cea mai mare investiție IT a statului cu finanțare de peste 560 milioane de euro din PNRR, ar trebui să găzduiască minimum 30 de aplicații și sisteme IT publice până la jumătatea anului 2026
ROMÂNIA DIGITALĂ este o rubrică permanentă, realizată în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) a avertizat unitățile medicale să deconecteze dispozitivele de la internet cât mai curând posibil
Ministrul a precizat că procedura va fi necesară atât pentru un ATM, cât şi pentru companii sau societăţi prin care se fac tranzacţii cu criptomonede.
El a subliniat că organele statului trebuie să fie pregătite inclusiv pentru monitorizarea tranzacțiilor realizate pe rețelele sociale, ceea ce reprezintă o provocare majoră.
Cât de pregătită este industria IT din țara noastră pentru valul de schimbări anunțat de executiv? Și, mai ales, ce îi așteaptă pe cei care activează în acest sector economic în următoarele luni? Cluj IT Cluster a facilitat un dialog deschis în cadrul ”Executives Club”
Falimentul unei mari companii IT de stat ruse dezvăluie corupția, conflictele interne și vulnerabilitățile sistemice în sectoarele tehnologic și economic ale țării.
Patru din zece companii globale identifică atacurile cibernetice, în special scurgerile de date, ca fiind principalul risc la adresa afacerilor lor în 2025
Potrivit DNSC, mesajul transmis de atacatori utilizează următorul text: ‘Bună! Vă rog să o votați pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din București, premiul principal este o bursă pentru învățământ gratuit în Franța, asta este foarte important pentru ea. Mulțumesc mult!’, precum și un link către un site de phishing, care, de regulă, conține cuvintele ‘vote’ și ‘dance’, iar la final extensia ‘.top/home’.
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune al UE pentru a consolida securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale. Această inițiativă
Atacuri cibernetice sunt în permanenţă, foarte multe cu origine în afara României şi, din păcate, se întâmplă zilnic ca tot mai mulţi utilizatori standard, simpli cetăţeni, să cadă victime unor astfel de înşelăciuni, afirmă Dan Cîmpean, şeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trece, marţi, în revistă principalele evoluţii tehnologice şi provocări în domeniul securităţii cibernetice din anul care se încheie şi revine cu recomandarea ca atât instituţiile, cât şi utilizatorii individuali să rămână vigilenţi.
Întrebările esenţiale pe care să ţi le pui într-o lume saturată de informaţii sunt „cine se află în spatele conţinutului pe care îl urmăreşti? Ce produceţi voi înşivă şi care este responsabilitatea voastră?”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a anunţat joi finalizarea instalării tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat în centrul de date STS de la Braşov.
Bogdan Ivan, a anunţat semnarea contractului prin care se vor investi 130 de milioane de euro din bani europeni în 3 linii de producţie în România a semiconductorilor de ultimă generaţie.
Fabricile de IA vor reuni ingredientele-cheie necesare pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentele. Acestea vor oferi acces la puterea de calcul masivă de care au nevoie întreprinderile nou-înființate, industria și cercetătorii pentru a-și dezvolta modelele și sistemele de IA. De exemplu, modelele lingvistice europene de mari dimensiuni sau modelele verticale specializate de IA axate pe sectoare sau domenii specifice.
Ministrul Digitalizării a declarat că majoritatea nu au niciun efect, pentru că există sisteme performante de securitate.
Sectorul energetic rămâne cel mai expus, fiind ţinta a 31% din atacurile cibernetice înregistrate. Acesta este urmat de administraţia publică (27%) şi industria IT (25%).
Proiectul inovativ, realizat în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti), îşi propune să garanteze autenticitatea şi provenienţa informaţiilor, promovând jurnalismul de calitate şi protejând publicul de riscurile dezinformării, prin integrarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT).
Edilul municipiului Cluj-Napoca a subliniat că a existat un avertisment că suntem doar la câteva click-uri distanţă de un dezastru cibernetic, prin asta semnalând că, dacă nu suntem proactivi, „dezastrul ne paşte” şi atunci consecinţele sunt dramatice.
Vârstnicii se vor bucura de beneficiile tehnologiei moderne şi vor dobândi cunoştinţele necesare pentru a evita riscurile inerente de tipul Phishing, Cyber-Bullying, Accesul la Datele Personale sau Exploatarea unor Breşe de Securitate Cibernetică.
În cadrul parteneriatului, vor fi utilizate instrumentele de finanţare gestionate de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care vor sprijini firme inovative pentru a adopta şi aplica rezultatele în vederea sporirii competitivităţii.
Parteneriatul vizează crearea unui cadru de colaborare pentru promovarea accesului femeilor la oportunităţi de dezvoltare profesională în domenii precum digitalizare şi securitate cibernetică, vitale pentru competitivitatea economică actuală.
Printre temele principale ale forumului se numără abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanţa colaborării dintre sectorul public şi privat, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel naţional şi internaţional.
În premieră, în cadrul Sibiu Innovation Days a fost organizat și un panel dedicat tehnologiilor cuantice, cele despre care se vorbește tot mai mult că vor revoluționa calculele complexe, securitatea informațiilor și diagnosticarea medicală.
Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, a fost prezent recent la evenimentul ”Viitorul Sănătății | Convergența dintre Medicină și Tehnologie”, organizat de Press Cluster
În prezent, aproape un sfert din instituţiile publice din România au investit deja în soluţii AI.
”Pentru digitalizarea în educaţie avem nevoie de profesori care să aibă competenţe de pedagogie digitală”, susține ministra Educației.
Firme germane de top sunt prezente la un eveniment internaţional de tehnologie medicală şi e-health, care a început marţi, cu o conferinţă de networking germano-română,
Firme germane de top au fost prezente la un eveniment internațional de tehnologie medicală și e-health, desfășurat la Cluj-Napoca
Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din Municipiul Sibiu derulează deja în format digital activitatea de înregistrare a naşterilor şi deceselor, prin intermediul acestui sistem informatic naţional.
Cu ocazia evenimentului, spitale, policlinici, companii și profesioniști din domeniul medical din România și Republica Moldova au posibilitatea de a interacționa direct cu lideri de piață din Germania, pentru a explora împreună noi tehnologii și pentru a dezvolta parteneriate benefice pentru toate părțile implicate.
Inteligența artificială, tehnologiile emergente și impactul asupra viitorului – temele principale ale GoTech World 2024
Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoș Vlad, a participat, la invitația Băncii Mondiale, la workshopul “Digital Marketplace for Cloud Services in Romania”, unde a vorbit despre Cloudul Guvernamental.
În România există șapte astfel de centre regionale, fiecare urmând să primească peste 3,4 milioane de euro, bani acoperiți 100% din fonduri europene – 50% din programul Europa Digitală și 50% din Programul Creștere Inteligentă și Digitalizare.
Cum se rezolvă românește o problemă care a costa 40 de milioane de euro. Au digitalizat activitatea ONRC atât de mult, încât au mai fost nevoiți să aducă ”degete”, reîncadrând oameni care să facă MANUAL munca ce se făcea automatizat înainte de lansarea portalului. De noapte minții? Da!
”DigiLocal”, primul program integrat de digitalizare a administraţiilor publice locale, va fi lansat pe 19 septembrie, a anunţat, joi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
Câteva dintre specializările noi, lansate de Universitatea Politehnica Timișoara în ultimii ani și foarte solicitate de cei care doresc să se recalifice, sunt: Quantum Computing, Machine Learning, Cloud Computing and Internet of Things, Securitatea informatiilor și a sistemelor cibernetice.
Evenimentul presupune organizarea mai multor activități care includ prezentări ale celor mai noi tehnologii medicale și soluții e-health, întâlniri de networking pentru stabilirea de colaborări profesionale între reprezentanții germani și potențiali parteneri din România și Republica Moldova, precum și vizite la instituții medicale și centre de cercetare de prestigiu din Cluj-Napoca, București și Chișinău.
Instrumentele au fost realizate prin intermediul unui proiect finanțat prin PNRR.
Scopul atacului a fost criptarea şi blocarea sistemului informatic al primăriei.
Ofmin, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violenţelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară pentru diverse infracţiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă.
Cei 512 de participanţi au dobândit competenţe digitale de bază, şi-au crescut autonomia şi încrederea în sine în cele 98 de ateliere care s-au desfăşurat în Bucureşti şi în alte 10 localităţi din ţară
În acest weekend, Bucureştiul devine centrul inovaţiei tehnologice, găzduind cea mai mare competiţie internaţională invitaţională de robotică pentru elevi din Europa
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunţă lansarea Investiţiei 6, destinată dezvoltării programelor de mentorat Orizont Europa, ce face parte din Componenta 9 – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi care este finanţată cu 5 milioane de euro.
Codul de bune practici, prevăzut de Legea privind inteligența artificială, va aborda domenii critice, cum ar fi transparența, normele legate de drepturile de autor, identificarea și evaluarea riscurilor, atenuarea riscurilor și gestionarea internă a riscurilor.
După 2 ani de negocieri, Comisia Europeană a aprobat deblocarea a 1,7 miliarde de euro pentru proiecte strategice în cercetare şi inovare
Procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală trei persoane, acuzate că au transferat ilegal 1.650.000 de criptomonede
Anularea portării unui număr de telefon se poate realiza exclusiv de titularul numărului, la operatorul la care a solicitat procedura
certSIGN, companie românească de IT&C, a finalizat cu succes proiectul prin care a furnizat soluții PKI (soluții criptografice ce utilizează infrastructuri cu chei publice) pentru Galileo, sistemul global de navigație prin satelit dezvoltat de Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) și finanțat de Uniunea Europeană.
Participarea României la această competiție internațională are loc în baza inițiativei think tank 360, care a adus concursul în țară, în anul 2022, din dorința de a promova tinerii români generatori de idei și soluții din cadrul instituțiilor de învățământ superior din țară.
IT Summer School – organizat de Sibiu IT Cluster, – este un program de educație alternativ, dedicat elevilor și studenților din Sibiu pasionați de tehnologie
Reprezentanţii Google şi-au reafirmat sprijinul pentru a contribui la creşterea rezilienţei cibernetice a structurilor guvernamentale prin schimbul de bune practici, consolidarea competenţelor digitale de bază şi avansate şi adoptarea tehnologiilor de cloud computing.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, va prezenta luni, într-o conferinţă de presă, toate informaţiile cu privire la această strategie.
VTEX (NYSE: VTEX), platforma enterprise de comerț digital pentru brandurile B2C și B2B, subliniază rolul crucial al adoptării modelului de marketplace-uri B2B ca strategie de supraviețuire pentru companiile care doresc să se extindă și să aibă succes în piețele tot mai competitive ale momentului.
Clasamentul European al Inovaţiei 2024 (European Innovation Scoreboard – EIS / Tabloul de bord european privind inovarea), care oferă o evaluare comparativă a performanţei în cercetare şi inovare a statelor membre ale Uniunii Europene, plasează (din nou) România pe ultimul loc la capitolul inovare, țara noastră fiind clasată ca un „Inovator Emergent’“, cu performanţă de 37,4% din media UE, spre comparaţie cu Danemarca, liderul european în inovare, cu un scor de 149,3% din media UE.
UiPath a anunțat concedierea a aproximativ 400 de persoane, adică 10% din forța de muncă globală a companiei, începând chiar din această lună, pe fondul unei piețe tech tensionate și din nevoia de „a-și gestiona cheltuielile de exploatare”.
Universitatea Politehnica Timișoara și OPSWAT Academy au încheiat un acord de parteneriat pentru a oferi studenților o educație actualizată și relevantă în domeniul protecției infrastructurii critice (CIP), formându-i astfel încât să devină viitori specialiști în domeniu.
Orice persoană fizică sau juridică, precum și orice organizație sau asociație care are motive să creadă că furnizorul unui serviciu intermediar nu își îndeplinește obligațiile ce-i revin conform Regulamentului privind serviciile digitale poate face o plângere la ANCOM
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, joi, o alertă ce vizează utilizatorii de Android.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios, după ce acesta a fost achiziţionat de către o organizaţie chineză la începutul anului 2024.
Digitalio vă prezintă în premieră cine sunt marii câștigători ai acestui program de cercetare finanțat de la buget și care sunt temele proiectelor. De menționat că cea mai titrată universitate din România, Universitatea Babes Bolyai, nu a reușit să câștige nici unul din proiecte, însă Universtitatea Tehnică din Cluj–Napoca a câștigat 2 proiecte ca și coordonator, iar companiile clujene ZA Cloud (Zetta Cloud) și Sim Soft sunt parte și ele a unor consorții câștigatoare:
Momentan, această funcţionalitate este prezentă doar pe varianta web Ghişeul.ro.
Atunci când întâmpinați dificultăți în accesarea contului de social media, puteți apela la ghidul elaborat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC pentru a vă oferi asistență.
Sibiu IT Cluster anunță deschiderea înscrierilor pentru IT Summer School, un proiect dedicat tinerilor pasionați de tehnologie, dornici să afle mai multe despre inteligența artificială și securitatea cibernetică și cum le pot folosi pentru a crea un viitor mai sustenabil.
MCID a organizat la UTCN- extensia Bistriţa, conferinţa de prezentare a programului Nucleu, care are ca scop creşterea capacităţii instituţionale a institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare pentru rezolvarea problemelor economico-sociale specifice domeniului în care funcţionează unitatea de cercetare.
Compania activează în țara noastră sub numele Inter Computer Romania și îşi propune să atingă o cifră de afaceri de 3 milioane de euro în primul an de activitate.
Săptămâna aceasta a avut loc la Sibiu evenimentul Sibiu Startup Scene: Innovators and Investors, o inițiativă care a reunit antreprenori, investitori, mediul academic și oameni interesați de a-și porni un startup sau curioși despre ce presupune asta.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat joi, la sediul Băncii Mondiale de la Bucureşti, consultări interministeriale asupra cadrului naţional de competenţe digitale (DigCompRo), un element „crucial” în procesul de digitalizare a României
În perioada 10 – 14 iunie, Bucharest Tech Week va găzdui cinci summituri de business, fiecare concentrat pe domenii cheie precum Inovație, HR, Inteligență Artificială, Software Architecture și Java
Proiectul de cercetare vizează domeniul procesării de limbaj natural în aplicațiile de apărare și are acronimul AtLaS.
În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al libertății fiind prezenți joi, 16 mai 2024, la Teatrul Național din Timișoara.
Aplicația ar trebui să fie integral funcțională la finalul anului viitor
Din 2017, Comisia Europeană a avansat semnificativ în dezvoltarea politicii Digital for Development (D4D) a Uniunii Europene, care consideră tehnologiile digitale ca fiind cruciale pentru promovarea dezvoltării durabile.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu o atenţionare pentru cei care fac cumpărături online, arătând că infractorii cibernetici folosesc frecvent zilele de sărbătoare.
Investiţia totală, începută în 2017, în cele două clădiri ale centrului din Cluj se ridică la peste 50 de milioane de euro.
CyberTM are loc în 14 mai și se desfășoară la Sala ARChA a UPT
Corratec, producătorul de biciclete electrice de top din Timișoara, a fost prezent la eveniment cu o zonă de expoziție în fața Operei din Timișoara.
Fenomenul Deepfake a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online.
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, spune că rata de angajabilitate a studenţilor universităţii timişorene a ajuns la 93% la licenţă şi 96% la masterat.
Potrivit instituţiei, exerciţiul are scopul de a stabili nivelul de pregătire al companiilor din energie pentru a face faţă unor eventuale atacuri cibernetice.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, și-a informat clienții că a luat decizia de a limita, temporar, valoarea tranzacțiilor instant, din cauza numeroaselor atacurile de phishing.
Potrivit ministrului, urmează să se aplice amenzi „usturătoare” pentru cei care nu respectă regulile.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a pledat joi pentru un „marş forţat” către transformarea digitală a României, menţionând că ţara noastră are „potenţial foarte mare” şi oameni inteligenţi şi nu îşi permite să fie pe ultimul loc din Europa.
Top cinci companii din domeniul IT din județul Sibiu au generat împreună peste 592 de milioane de lei în 2022. Trei dintre acestea sunt membre în Sibiu IT Cluster.
DNSC lansează Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake, care are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică.
Universitatea Politehnica Timișoara lansează oficial ediția 2024 a evenimentului său emblematic, Tech Talks by UPT,ce va avea loc în data de 17 mai 2024 la Cinema Timiș.
Primarul Clujului, Emil Boc, a spus din nou că sectorul IT este cel mai important motor de dezvoltare economică al orașului
Municipiul Arad va fi supravegheat de 1.500 de camere video care vor fi instalate pe străzi printr-un proiect estimat la 11 milioane de euro
Dpcumentul este în în consultare publică
Un eveniment educațional dedicat abordării problemelor de securitate cibernetică
Transformarea digitală este un proces amplu și continuu prin care organizațiile adoptă și integrează tehnologii digitale în toate aspectele operațiunilor lor, culturii organizaționale și modelului de afaceri, cu scopul de a îmbunătăți performanța și a atinge obiectivele strategice.
Inovații digitale pentru un viitor durabil și sigur – tema celei de-a douăsprezecea ediții a conferinței Cluj Innovation Days
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunță că Romanian Cyber Security Challenge are loc online și este un eveniment de tip Capture The Flag, urmărind să descopere tinere talente în domeniul securităţii cibernetice.
Autoritatea pentru Digitalizarea României oferă o ppţiune suplimentară instituţiilor publice – autorităţi contractante – de a solicita transmiterea către SEAP a „Certificatului de Atestare Fiscală – CAF” emis de ANAF
Emil Boc a participat miercuri, în cadrul Congresului Partidului Popularilor Europeni care are loc la Bucureşti, la o dezbatere privind „vocea” satelor, municipiilor şi regiunilor.
4 miliarde de euro pentru cercetarea românească
Directoratul Național de Securitate Cibernetică vă explică modul cum să vă protejați de smishing
Universitatea Babeș-Bolyai organizează în perioada 15-19 aprilie 2024 “EUTOPIA Innovation Challenges for Students: Discovery Week”, iar companiile vizionare sunt invitate să contribuie
Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), în calendarul competiţiilor naţionale aprobate de Ministerul Educaţiei în acest an se află, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), ca o recunoaştere a importanţei majore pe care o dobândeşte educaţia de securitate cibernetică în România
Primii clasaţi la acea etapă pot participa la o probă de baraj pentru a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC.
HUB-ul de servicii care funcţionează de un an la nivelul Ministerului de Interne (MAI) a fost accesat de 4,5 milioane de ori, fiind înregistraţi 362.400 de utilizatori unici
Bit Sentinel si Orange Romania anunta deschiderea inscrierilor in programul national de securitate cibernetica pentru liceeni si studenti, UNbreakable Romania, editia 2024
Deloitte Technology Fast 50 în Europa Centrală este un program care recunoaște și profilează companiile de tehnologie din regiune care s-au remarcat printr-o creștere rapidă.
Linnify, compania originară din Cluj-Napoca, aniversează șapte ani de activitate pe piața dezvoltării de produse digitale. Cu această ocazie, compania anunță lansarea noului produs, Unbound Design, și împărtășește realizările semnificative din ultimul an și perspectivele de afaceri pentru anul 2024.
Povestea QTSTRAT a fost spusă în podcast-ul nostru de către cei doi invitați, respectiv Prorectorul UBB, Christian Săcărea și cercetătorul Radu Ionicioiu, cel care este directorul științific al proiectului QTSTRAT.
Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice anunță cu bucurie lansarea înscrierilor pentru sesiunea de cursuri pe teme de cybersecurity dedicată instituțiilor publice din România, dornice să se digitalizeze accelerat
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, anunţă digitalizarea şi modernizarea a peste 1000 de biblioteci din mediul rural
Printre speakerii evenimentului sunt primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, dar și unii dintre reprezentanții companiilor de profil din țara noastră, precum și reprezentanții celor două Clustere organizatoare.
Sibiu IT Cluster își propune pentru anul viitor proiecte mai ample, parteneriate valoroase și o comunitate puternică coagulată în jurul pasiunii pentru domeniul IT.
Prezența EIT Digital la Cluj-Napoca și în România este menită să amplifice viziunea globală a EIT care urmărește crearea unui ecosistem paneuropean deschis componentelor inovative ale societății
Experți de talie mondială conferențiază la Sibiu, la cea de-a patra ediție Sibiu Innovation Days, Inteligența Artificială fiind unul dintre principalele topicuri de pe agendă.
Aproape 220.000 de programatori lucrează, în prezent, în industria IT din România, iar aceştia pot aduce prin inovaţie aproximativ 8% din Produsul Intern Brut
Un ecosistem integrat bine construit trebuie să existe, deoarece în domeniul tehnologiei este dificil să inovezi singur, a declarat la Forumul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-Bucureşti), Adrian-Victor Vevera.
Este folosită imaginea unor persoane cunoscute sau a unor instituţii de presă.
Specializat în dezvoltarea platformelor automate de manipulare a lichidelor, acesta este localizat în centrul de afaceri Iulius Town și va contribui la soluțiile software ale diviziei de Robotică Hamilton.
Utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în domeniul jurnalismului în scopul generării de conţinut este percepută de profesioniştii din media atât ca o oportunitate, cât şi ca o ameninţare
Programul este menit să pregătească viitorii specialişti în acest domeniu de o importanţă vitală
Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul Sibiu Innovation Days va avea loc în 5 și 6 octombrie, în organizarea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin intermediul Institutului de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner, cu sprijinul Cluj IT Cluster și al Asociației Sibiu IT.
Crearea acestui institut va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative.
Aproape toți românii chestionați (98%) susțin că sunt familiarizați cu termenul de inteligență artificială, pe când doar 2% nu au auzit niciodată de acest termen.
Ediția de anul acesta va avea loc pe 8 și 9 noiembrie la Romexpo
Terminalul POS este instalat de obicei la intrarea în biserici, unde credincioşii pot alege suma pe care doresc să o doneze
Semnătura electronică poate fi acum utilizată pentru încheierea contractelor de comunicații electronice
El a precizat, totuși, că mediul fiscal nu trebuie împovărat prea mult.
Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara lansează un nou program de studii universitare de masterat, cu predare exclusiv în limba engleză, situat în domeniul Cybersecurity.
Campionatul Mondial de Securitate Cibernetică (International Cyber Security Challenge 2023), a avut loc în weekendul trecut în San Diego, SUA.
Pagina oficială de Facebook a Primăriei Hunedoara avea aproape 50.000 de urmăritori, iar cea a primarului depăşea 10.000 de urmăritori.
Guvernul a aprobat, prin hotărâre, actualizarea Nomenclatorului domeniilor, al specializărilor și programelor de studii universitare, precum şi structura instituţiilor de învăţământ superior din România
Primarul Clujului a expus și câteva principii care îl ghidează în abordarea privind reducerea cheltuielilor publice și stimularea economiei.
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării susţine că prin apelurile lansate joi se va pune în aplicare reforma din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind interoperabilitatea registrelor de bază, servicii publice electronice pentru cetăţeni, transparenţa datelor şi adoptarea tehnologiilor avansate la nivelul administraţiei publice centrale.
Gigantul IT german SAP anunță lansarea SAP Labs Site în București, un hub de inovație digitală care va contribui la extinderea portofoliului de produse și servicii SAP, precum și la dezvoltarea talentelor digitale locale și va încuraja implicarea ecosistemului și a comunității.
IT Summer School a avut loc în perioada 3-7 iulie și zeci de participanți cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani au discutat despre teme de actualitate în domeniul IT, precum Robotic Process Automation, Machine Learning, Artificial Intelligence, Cybersecurity, toate împletite cu tema sustenabilității în comunitatea sibiană.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și compania UiPath au decis să pună bazele unui parteneriat strategic cu implicații asupra creșterii competitivității studenților și a sectorului public și socio-economic în industria de automatizare software.
Directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a punctat, totodată, că o altă zonă cu probleme se referă la infrastructurile vechi, precum şi la lipsa personalului specializat pe securitate cibernetică din cadrul organizaţiilor.
Condiţia adresată studenţilor este aceea ca în anii II şi III de studiu media anuală obţinută să fie peste 8
Fără timp pierdut, fără stat la cozi și fără dosare cu șină!
Colaborarea de miliarde de dolari dintre Microsoft şi OpenAI produce un nou rezultat: integrarea motorului de căutare Bing în aplicaţiile ChatGPT de iOS şi Android.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) dezvoltă o aplicaţie online dedicată digitalizării şi modernizării activităţii de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, care are ca scop creşterea nivelului de transparenţă în domeniu.
Se deschide calea unei negocieri cu statele membre ale Uniunii Europene în vederea unei limitări a riscurilor unor sisteme de tip ChatGPT
Proiectul, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, este co-finanțat de Uniunea Europeană
Eveniment de inovare și tehnologie la nivel înalt, la Cluj-Napoca
Proiectul face parte din seria de evenimente „Fii smart, rămâi în Sibiu” şi este organizat de Asociaţia „Sibiu IT” şi cofinaţat de Primăria Municipiului Sibiu.
Pe măsură ce se trăgea cortina peste WWDC23, puteai vedea o sclipire în ochii lui Tim Cook în timp ce acesta rostea exact aceleași cuvinte celebre pe care Steve Jobs le rostise atunci când a dezvăluit iPhone-ul – un produs care a revoluționat industria tehnologiei. Șaisprezece ani mai târziu, repetarea acestor cuvinte de către Cook a sugerat o nouă inovație care promite să zdruncine din nou industria.
Techsylvania, conferința de technologie și business din Cluj Napoca, se întoarce pentru ediția sa mult așteptată din 2023. Între 7 si 8 iunie, evenimentul va
Vestager a spus că SUA şi Uniunea Europeană ar trebui să promoveze un cod de conduită voluntar pentru a oferi garanţii, în timp ce sunt dezvoltate noi legi.
Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului prin care studenții Universității „Babeș-Bolyai” și-au prezentat proiectele inovatoare
Universitatea Politehnica Timișoara este printre primele instituții de învățământ public din România care reglementează folosirea aplicațiilor care folosesc inteligența artificială pentru generarea de conținut științific.
Cluj IT Cluster demonstrează cum se fac lucrurile BINE, într-o Românie lăsată de izbeliște în ”rotativa” nepăsării
Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, a vorbit despre Inteligența Artificială, Generative AI și viitorul antreprenoriatului. Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival.
Începând de azi, poți folosi contul tău Ghișeul.ro pentru a obține online cazierul rutier de pe HUB-ul de servicii de la Ministerul Afacerilor Interne
Cel mai amplu festival de tehnologie şi inovaţie din Europa Centrală şi de Est va reuni peste 70 speakeri, experţi internaţionali şi locali în tech, 1.500 de profesionişti din diverse domenii şi verticale de afaceri, precum şi mai mult de o sută de companii.
Redobândirea credibilităţii în lumea publictăţii şi refacerea încrederii urmează să fie misiunile prioritare ale viitoarei directoare.
Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti a prezentat cele mai recente proiecte ale institutului la evenimentul ”NFT Cluj”
Acest centru are ca scop să sprijine inovarea şi politica industrială în domeniul securităţii cibernetice, precum şi să dezvolte şi să coordoneze proiectele UE în materie de securitate cibernetică.
La ora transmiterii acestei ştiri platforma este nefuncţională, dar apare un mesaj setat de Sistemul de Telecomunicaţii Speciale, care arată că site-ul este în mentenanţă.
Soluția dezvoltată de cele două companii reprezintă o ofertă unică pentru implementarea autentificării multi-factor (MFA ) bazată pe infrastructuri cu chei publice (PKI) pentru agențiile și instituțiile guvernamentale.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), alături de alte universități de top din Europa reunite sub coordonarea European Institute of Innovation & Technology (EIT DIGITAL), a câștigat un proiect în valoare de 10 milioane de Euro, finanțat de Comisia Europeană, în domeniile Securității Cibernetice și Roboticii.
A douăsprezecea ediție a Întâlnirilor Europene din Transilvania, organizată de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, sub forma unui hackathon de 48 de ore pe tema viitorului alimentației.
Autoritatea pentru Digitalizarea României a prezentat în cadrul Comitetului pentru e-guvernare şi reducerea birocraţiei, datele celei de-a doua monitorizări a gradului de digitalizare a sistemelor informatice aferente evenimentelor de viaţă incluse în Politica Publică de e-guvernare
Primăria Oradea spune că din fiecare 4 lei încasați, 3 lei au fost prin instrumente de plată online (75%).
„Nu putem oferi servicii digitale dacă nu avem competenţe digitale”, spune Sebastian Burduja.
Ministrul spune că digitalizarea generează mai mult decât progres tehnologic, ea ne aduce conectarea facilă, în timp real, la serviciile relevante.
MIPE anunță că apeluri de 811 milioane euro pentru marea digitalizarea a serviciilor publice vor fi lansate în acest an
În acelaşi timp, demnitarul a subliniat ideea că unul dintre cele mai importante progrese ale României, pe segmentul cyber, este reprezentat de noua lege a securităţii şi a apărării cibernetice.
Parteneriat strategic are ca scop colaborarea în domeniul tehnologiei, îmbunătățirea experienței de învățare a studenților și dezvoltarea de proiecte care încurajează cercetarea și inovarea.
Este un privilegiu de care nici cei care folosesc Windows nu se bucură încă.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ar vrea ca finalizarea procesului să nu fie în 2025-2026, aşa cum este prevăzut în PNRR, ci să se încerce decalarea cu „vreun an de zile”.
Așadar, în curând, la UBB, dar probabil și la alte universități din țară, vor funcționa programe de licență în Inteligența Artificială (AI)
Premierul a precizat că ION este o iniţiativă 100% a unor cercetători şi profesori români.
Ligia Deca susține că portofoliul educaţional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat, uşor accesibil
Măsura este în conformitate cu politicile interne stricte de securitate cibernetică
Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendinţă de echilibrare între vitezele de upload şi download pe cablu şi wifi pentru furnizorii mari de pe piaţa din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicaţii electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor.
Compania Zetta Cloud a reprezentat sectorul IT din Transilvania, clujenii fiind atât membri ai Cluj IT Cluster, cât și fondatori ai Clusterului de Excelenta în Securitate Cibernetică.
Platforma Veeam Data Platform îndeplinește cele trei cerințe cheie pentru a menține o afacere operațională: asigură securitatea datelor, recuperarea acestora și oferă libertatea de a efectua backup-uri și de a utiliza datele de oriunde, fără a fi nevoie de o platformă sau un cloud anume.
Lansarea apelului pentru mica digitalizare are loc miercuri şi tot atunci se lansează în consultare publică ghidul pentru investiţiile mari în digitalizare
Agile Mammoths Games revine pe 9 martie în Cluj-Napoca
Cifra de afaceri a Zetta Cloud (www.zettacloud.ro) a ajuns în 2022 la 370,000 EUR, creștere de 100% față de 2021 și cu un profit de 176,000 EUR, adică 47% din venituri.
Sistemul folosește inteligența artificială, camere video pentru a detecta pietonii care vor să treacă strada pe la o trecere nesemaforizată și pentru a-i avertiza pe șoferi asupra locației acestora.
Platforma poate fi accesată inclusiv pe telefon sau tabletă prin descărcarea aplicației MyBNS disponibilă gratuit din App Store, Google Play și AppGalery.
Universitățile din România au avut la dispoziție 234 de milioane de euro pentru digitalizare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Prefectul a arătat că un proiect important pentru digitalizare a fost sistemul de gestionare digitală a documentelor la nivelul Instituţiei Prefectului
La începutul şedinţei Executivului, Burduja preciza că această platformă de cloud guvernamental este cea mai importantă investiţie pe care România o desfăşoară în domeniul transformării digitale, o investiţie de peste 560 de milioane de euro, fără TVA.
Se pot plăti peste 4000 de tipuri de servicii publice, taxe si impozite.
Printre cele mai utilizate metode de fraudare pentru accesarea datelor personale ale utilizatorilor se numără e-mail-urile de tip phishing prin care se solicită actualizarea datelor, anunţurile privind false investiţii sau contractarea unor credite internaţionale, dar şi „ofertele de nerefuzat”.
Noua platforma va fi gestionată de Uniunea Notarilor
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Comisia Europeană au semnat contractul de finanţare pentru proiectul ”Romanian Cyber Care Health”.
Compania clujeană a mai fost premiată la PatriotFest în 2019 la secțiunea Agilitatea Cunoașterii pentru software-ul IntelliDockers, singura soluție de inteligență artificială pentru analiza automată de text din lume care oferă suport complet pentru limba română.
Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naționale, de către universități și companii de înaltă tehnologie românești, pentru a permite accesul organizațiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică transmite un avertisment cu privire la mail-uri sau sms-uri maliţioase care pretind a fi transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Tehnologiile blockchain traversează în prezent o expansiune accelerată, datorită ritmului de inovaţie tehnologică şi multiplicării cazurilor de valorificare a potenţialului generat.
Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, a primit miercuri două amenzi substanţiale
Microsoft speră să câştige atenţia utilizatorilor, integrând AI-ul pe care se bazează ChatGPT în propriul motor de căutare online.
Niculae este vicepreședintele Tineretului Național Liberal.
Comisia Europeană a aprobat programul care va aduce oficial transferul în piaţă a rezultatelor cercetării”
CJ Timiș a semnat contractul pentru platforma de plăți online și de colaborare cu partenerii
49 modele de telefoane mobile, printre care iPhone 5 sau Samsung Galaxy S2 sunt pe listă
Contractul, atribuit unei firme românești conduse de un fost director al lui Sebastian Ghiță
A fost un an brutal pentru piaţa criptomonedelor.
Cererile de finanţare aferente acestui apel de proiecte se vor putea depune prin platforma electronică dedicată PNRR, cu respectarea perioadei: 23 decembrie 2022 – 1 martie 2023.
Meta, compania care deține Facebook, a acceptat să plătească 725 de milioane de dolari în schimbul închiderii amiabile a unui proces – ”class action” – lansat în 2018 de către utilizatori ai rețelei sociale.
Care sunt funcţiile pentru care se va aplica scutirea de impozit
Universitatea din Oradea, având calificativul „Grad de încredere ridicat” acordat de către ARACIS, oferă 101 programe de studii, 66 programe de master şi 18 domenii pentru studii doctorale.
Parlamentul va avea un grup de lucru pentru reglementarea industriei crypto, susține deputatul Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, la conferința ”The StakeBorg Talks”
Totuşi, în 2023, ţara noastră are şansa să transforme în oportunitate gradul scăzut de digitalizare a societăţii şi economiei
În scopul organizării şi desfăşurării în mod unitar la nivel naţional a activităţilor specifice securităţii cibernetice, se înfiinţează Sistemul National de Securitate Cibernetică (SNSC)
În septembrie, Voyager Digital a declarat că FTX a câştigat o licitaţie pentru activele sale, într-o ofertă evaluată la aproximativ 1,42 miliarde de dolari, după ce Voyager a solicitat în iulie protecţia legii falimentului.
Premiile Cyber OSPAs, bazate pe schema internaţională de premii pentru performanţa de securitate cibernetică, recunosc şi recompensează companiile, echipele, persoanele, produsele şi iniţiativele din sectorul securităţii cibernetice.
Acest proiect urmează să sprijine transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților acestora și specializarea forței de muncă în domenii tehnologice avansate
Printre echipamentele prevăzute a fi cumpărate se numără roboţi autonomi pentru dezinfecţie cu UV, ceea ce presupune un sistem automat de curăţenie care utilizează tehnici avansate pentru igienizarea completă a suprafeţelor şi a aparaturii.
Potrivit ministrului Daniel Cadariu, digitalizarea este modalitatea prin care putem susţine, cu adevărat, un turism modern şi competitiv în România.
O soluţie prin care datele cardului sunt criptate, pentru a face plăţile mai sigure
Principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat din instituții, avertizează Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) din România
Când vine vorba despre securitatea cibernetică, 33% dintre instituțiile publice spun că nu au un departament de IT sau o persoană desemnată și responsabilă pentru securitatea datelor.
Intitulat DigiVest, hubul va fi lansat în luna ianuarie şi va oferi competenţe şi opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorităţi publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare.
Scopul noii asociații este acela de a crea unui hub local care să ofere sprijin start-up-urilor și să atragă finanțări pentru dezvoltarea domeniului.
Apple le va oferi utilizatorilor opţiunea criptării end-to-end a datelor personale salvate în iCloud, însă, în acest caz, recuperarea datelor va cădea exclusiv în sarcina utilizatorilor.
Războiul din Ucraina a fost subiectul numărul 1 în căutările românilor pe Google
Fişierele ZIP şi RAR, au fost cea mai frecventă formă pentru livrarea de malware, în al treilea trimestru din acest an, depăşind fişierele Office pentru prima dată în ultimii trei ani
Studiul mai arată că rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanţial la aproape 1,6 miliarde de euro în 2021, cu 57% mai mult faţă de 2020 şi de peste 7 ori mai mare comparativ cu 2012.
Una dintre principalele dificultăți ale start-up-urilor românești este lipsa cunoștințelor necesare pentru a porni la drum. Din acest motiv, deși rata de intrare a firmelor noi în România este mai mare decât în statele cu venituri pe cap de locuitor similare, ponderea companiilor cu creștere mare stagnează în jurul a 3%, comparativ cu media de 11,4% din celelalte ţări.
Echipa orădeană a fost formată din 9 participanţi împărţiţi pe două echipe, la două dintre cele 18 categorii din concurs.
Compania Meta fusese deja declarată pe 21 martie organizaţie teroristă de un tribunal rus
Cluj IT Cluster a depășit de multă vreme granițele locale sau regionale, fiind acum o Asociație cu prezență la nivel național și cu membri chiar și din afara țării.
Un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea pentru un atac cibernetic de tip DDoS asupra site-ului web al Parlamentului European, după ce europarlamentarii au desemnat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul
Aplicaţia Bright Sky RO oferă asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice, persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană, iar ghidul care detaliază tipurile de abuz este cea mai accesată funcţie din aplicaţie.
„Acesta este unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia”, a declarat Oskar Gross, şeful biroului de criminalitate cibernetică al poliţiei.
Ministerul Justiţiei spune că noul sistem electronic de management al cauzelor ECRIS V aduce un plus de performanţă arhitecturii digitale a sistemului de Justiţie
Termenii tranzacției nu au fost dezvăluiți. Conform acordului, Fortech va continua să funcționeze cu conducerea și personalul său existent ca o subsidiară deținută în totalitate de GlobalLogic.
Organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, cea de-a VIII-a ediție a competiției Interactive Digital Media Student Contest 2022 a reunit, atât online, cât și fizic, elevi din licee, studenți la licență, mastersau doctorat din cadrul universităților din România, dar și din Italia și Danemarca.
Energy Challenge a ajuns la cea de-a IX-a ediție și este una dintre cele mai apreciate competiții studențești pe teme legate de inovație & energie
FTX datorează aproximativ 1,45 miliarde de dolari primilor 10 mari creditori ai săi, a declarat într-un document depus în instanţă, fără a-i numi.
Programul Regional Vest 2021-2027 a fost lansat oficial, cu ajutorul unei holograme, în fața a aproape 200 de invitați
Recent, presa europeană a publicat informaţii citate dintr-o avertizare emisă de Comisarul federal pentru protecţia datelor şi libertatea de informare din Germania, referitoare la pericolul de confidenţialitate şi de securitate a datelor călătorilor care urmează să viziteze Qatarul pe perioada Campionatului Mondial.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cataloghează situația drept ”regretabilă”, precizând că imaginile cu conținut explicit pentru adulți au fost distribuite pe ecran în mod abuziv de către unul dintre participanții la dezbaterea publică din mediul online, ca urmare a transparenței depline pe care MCID o promovează.
Cea mai mică activitate de inovare a fost observată în România
Revolut, aplicaţia financiară globală, a depăşit 25 de milioane de clienţi persoane fizice la nivel global şi procesează, în prezent, 330 de milioane de tranzacţii pe lună
Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor digitale prin care consumatorii sunt puşi în legătură cu furnizorii de bunuri, servicii sau conţinut online.
În urma licitaţiei de spectru organizate de ANCOM, cei trei ofertanți și-au adjudecat 420 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, adică 76% din cantitatea de spectru disponibilă în cadrul procedurii de selecție.
Centrul va fi disponibil pentru institutele de cercetare, precum și pentru IMM-uri
Căderea a urmat unui acord de salvare eşuat cu platformal rivală Binance, iar FTX se confruntă acum cu controlul autorităţilor de reglementare din SUA cu privire la gestionarea fondurilor clienţilor, precum şi la activităţile sale de cripto-creditare.
Acţiunile Amazon au scăzut luni cu aproximativ 2,5%.
Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe reţele de socializare) şi li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obţine câştiguri importante, printr-o investiţie minimă, în tranzacţionarea de criptomonede.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre ”războiul invizibil” desfăşurat de Rusia în spaţiul cibernetic şi le-a cerut aliaţilor să investească mai mult în acest domeniu ”vital” pentru apărare colectivă
O adevărată lume a viitorului, supertehnologizată, în care concepte ca metaverse-ul, internetul obiectelor, inteligența artificială, web 3.0, industria 4.0, mașinile autonome, comunicațiile 5G și 6G, a fost prezentată în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, cu ocazia conferinței internaționale de electronică și telecomunicații ISETC 2022
Multe industrii care s-au dovedit a fi esențiale, mai ales în ultimii ani, sunt afectate de lipsa digitalizării.
La doar o zi după alegerile intermediare din Statele Unite, pentru a evita să atragă nemulţumirile politicienilor, Twitter a lansat noul abonament Blue, care le aduce abonaţilor o bifă albastră alături de numele de utilizator.
GEIGER is an innovation project to develop a solution that allows small businesses to become aware of their risks related to data protection, privacy and cybersecurity, and get help in reducing these risks.
Bitcoin a scăzut cu 10%, iar Ether a scăzut cu 14%
Se lansează prima aplicatie care le aduce mamelor într-un singur loc toate locatiile, magazinele si furnizorii de servicii de calitate pentru copiii lor.
S-au detectat atacuri de tip DDOS care au provocat o supraîncărcare a serverelor şi au făcut ca pagina să devină inaccesibilă.
ICI Bucureşti debutează în spaţiul digital Web3 şi vine pe piaţa NFT cu o platformă pentru instituţiile şi entităţile guvernamentale. AGERPRES și Comitetul Olimpic şi Sportiv Român sunt primele instituții care își lansează colecții NFT
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că denumirea instituţiei este folosită într-un scam propagat prin e-mail.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care conduce şi Boardul de inovare din Alianţa Nord-Atlantică, a atras atenția că ideile bune şi inovarea nu sunt apanajul unui grup „îngust” şi „efemer” de conducători, ci se construiesc într-o „ştafetă a cunoaşterii”.
Hackathonul va dura 12 ore şi este adresat oricărei persoane interesate din toată ţara, participând fie pe cont propriu, fie în echipă.
Burduja a afirmat că românii nu trebuie să fie reticienţi la cloudul guvernamental, deoarece dosarul în care orice funcţionar putea ”să umble”, va dispărea, iar orice accesare a datelor va fi notificată.
Nicolae Ciucă a mai spus că avem o fereastră de oportunitate, ”Dacă în pandemie ne-am dat seama cu toţii de utilitatea soluţiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanţa strategică a securităţii cibernetice.”
Peste 80 de experți în tehnologie, business și politici publice au discutat, pe parcursul a 23 de workshop-uri, conferințe și dezbateri, pe marginea principalelor linii directoare ale dezvoltării IT-ului românesc în viitorii zece ani.
Actul de piratare a fost descoperit în timpul campaniei pentru alegerea liderului Partidului Conservator în urma căreia Liz Truss a devenit prim-ministru
O platformă digitală pentru depunerea solicitărilor la Camera Deputaţilor a fost implementată printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) organizează, pe 27 şi 28 octombrie, conferinţa internaţională BucharestCybersecurityConference
Declarația vine în contextul în care zilele trecute s-a efectuat plata datoriei principale la Agenția Spațială Europeană (ESA), astfel că România și-a recâștigat dreptul de vot și statutul.
Studenţii Academiei de Studii Economice vor avea la dispoziţie un curriculum de programe de studiu care va cuprinde subiecte precum Metaverse şi robotică
Universitatea Transilvania din Braşov are peste 20.000 de studenţi la toate ciclurile de studii şi peste 1.000 de cadre didactice la cele 18 facultăţi.
Iranul este zdruncinat de o mişcare de contestare după moartea în 16 septembrie a unei tinere kurde
Potrivit Institutului Ponemon, care a chestionat aproape 650 de profesionişti IT din sănătate, la 90 la sută din unităţile medicale au fost peste 40 de atacuri, în medie, în ultimul an.
Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al asociației Cluj IT Cluster a început la Cluj, marcând zece ani de existență a celei mai titrate și longevive asociații de profil din țara noastră. Digitalio este co-organizator.
Constatările amiabile atunci când are loc un accident vor putea fi înlocuite de astăzi cu o aplicație pe telefon, conectată la toți asiguratorii RCA.
„Acest atac al hackerilor a venit de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus şeful agenţiei de investigaţie din Bulgaria, Borislav Sarafov.
O legislaţie pentru start-upurile inovatoare şi un mod de a finanţa creşterea acestora din stadii incipiente sunt două dintre cele mai importante obiective la care specialiştii Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării lucrează pentru a susţine ecosistemul antreprenorial de tehnologie din România
#PLAYSERIOUSLY este un proiect care are ca scop realizarea unui hackathon menit să dezvolte un concept pentru un joc video incluziv şi psihoeducativ.
Atât cei peste 130 de participanți de la sediul IBR, cât și cei care au urmărit conferința în direct, au aflat ce măsuri urmează a fi luate la nivel național pentru a limita și preveni atacurile cibernetice
Cinci persoane au fost puse sub acuzare
Workshop-ul intitulat “Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași” constituie o prima etapă dintr-un program mai amplu, program ce vizează digitalizarea unui număr cât mai mare de instituții publice din România, prin apel la trei mari căi de acțiune
Cluj-Napoca se transformă pentru zece zile în capitala tehnologiilor inovatoare, la cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al asociației Cluj IT Cluster. Conferința are loc între 17 și 27 octombrie, fiind un moment aniversar pentru întregul ecosistem al celei mai titrate și longevive asociații de profil din țara noastră.
Noul dispozitiv, prezentat la conferinţa anuală Connect organizată de Meta, va ajunge pe rafturile magazinelor pe 25 octombrie
Experții în marketing sunt de părere că Nike, care se află în plin proces de reinventare digitală, a plănuit meticulos capitolul NFT al existenței.
Arne Schönbohm, urmează să fie revocat din funcţie
Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (ITU) recomandă utilizarea de noi soluţii de energie inteligentă pentru răcirea Centrelor de date
Evenimentul, de tip hands-on, a reunit peste 300 de experţi din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice
Înființată în 2012, asociația Cluj IT are aproape 100 de membri din toată țara, incluzînd peste 70 de companii IT, 12 universităţi, 2 institute de cercetare ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, dar și instituţii din sectorul administraţiei publice, precum şi comunităţi suport.
Burduja este de părere că România are „ingredientul cheie” care va duce la progrese ale cercetării în domeniul inteligenţei artificiale la nivel global, anume „minţi strălucite”.
Care sunt entitățile care au înregistrat cel mai scăzut nivel de încredere din partea utilizatorilor
Numeroase mărci occidentale au plecat din Rusia de când a trimis trupe în Ucraina
Musk a spus că se aşteaptă ca Tesla să fie gata să preia comenzile pentru robot în trei până la cinci ani şi a descris efortul de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult, aceasta fiind cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până în prezent asupra unei afaceri despre care a spus că ar putea să fie mai mare decât veniturile obţinute de Tesla din vehicule electrice.
Două treimi din populaţia lumii (66%), echivalentul a 5,3 miliarde de oameni, va ajunge să folosească Internetul până la finele anului 2022, după ce, în 2019, ponderea era de 54%, relevă datele incluse într-un raport al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU).
Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul Sibiu Innovation Days s-a desfășurat în 29 și 30 septembrie, în organizarea Universității ”Lucian Blaga”, prin intermediul Institutului de transfer de cunoaștere Hasso Plattner și a Cluj IT Cluster, asociația de specialitate cea mai reprezentativă pentru IT-ul românesc.
Ministrul Economiei, Muncii şi Energiei din Brandenburg, Jörg Steinbach, a declarat că se aşteaptă la un impact economic pozitiv în regiune.
Potrivit specialiştilor, ingineria socială este componenta preeminentă a majorităţii covârşitoare a atacurilor cibernetice din prezent.
Media salariilor în cele mai căutate locuri de muncă din domeniul IT, în România, este între…
Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări s-au reunit la Bucureşti pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale
The main goal of the Inno-Eut+ project is to increase the innovation and entrepreneurship capacity of the Higher Education Institutions (HEIs) involved, with an increase in the number of aspiring entrepreneurs and spin-offs created
Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor de la București este importantă pentru promovarea sectorului IT&C din țara noastră, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că utilizatorii Instagram sunt vizaţi de o campanie de tip phishing, atacatorii folosind conturi compromise pentru a face noi victime.
Congresul oferă cadrul pentru un dialog internaţional la 360° asupra problematicii cybersecurity precum şi soluţii, strategii şi comportamente pentru siguranţa cibernetica.
România este un contributor esențial la programul Vega-C. Experții români din diverse organizații au efectuat teste aerodinamice și acustice, verificări și validări ale sistemului de navigație Vega-C, precum și integrarea și validarea sistemelor pentru nava spațială „Space Rider” care zboară cu Vega-C.
Folosindu-se de tehnologii de inteligență artificială, dar și de alte instrumente specifice postprocesării foto, artistul și-a imaginat cum ar fi arătat astăzi aceste celebrități dacă nu ar fi murit.
Up România face parte din Grupul Up și deservește peste 25.000 de clienți și peste 800.000 de beneficiari.
Atacurile sunt variate, incluzând Distributed Denial of Service (DDoS), campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie şi de execuţie, propagarea de ransomware, tentative de acces neautorizat la sisteme informatice sau atacuri de tip brute force.
Figma, fondată în 2012, creează software de design bazat pe cloud, care permite echipelor să colaboreze în timp real şi care concurează în mod direct programul Adobe XD.
Domeniile pentru care pot fi depuse proiecte sunt: Ştiinţele Exacte şi Inginerie; Ştiinţele Vieţii; Ştiinţele Sociale şi Umaniste.
Amenda iniţială a fost emisă de Comisia Europeană în 2018 şi a fost cea mai mare impusă vreodată pentru Google.
În cei şapte ani de participare la competiţia europeană, Team Romania a câştigat ediţia din 2019 şi a ieşit de două ori vicecampioană a Europei.
Numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 37,7% în Europa, în perioada 2020 – 2021, o tendinţă similară fiind consemnată şi în România, unde, potrivit specialiştilor, au fost înregistrate cu 31% mai multe atacuri cibernetice în 2021 faţă de 2020
Premierul Nicolae Ciucă a salutat decizia companiei globale din domeniul aerospațial și al securității de a demara activități de cercetare-dezvoltare în România.
Bitcoin s-a menţinut luni la peste 22.000 de dolari, continuând creşterile din ultima săptămână, înaintea publicării datelor privind inflaţia din SUA şi a unei actualizări foarte așteptate a reţelei Ethereum
Există indicii că Google a folosit informaţii inaccesibile pentru concurenţi, la licitaţiile de publicitare online, pentru a schimba rezultatul acelor licitaţii în favoarea Google şi, posibil, a limitat dezvoltarea tehnologiilor de licitaţie concurente
Bolt, cu sediul în San Francisco, a fost evaluată ultima dată la 11 miliarde de dolari, după o rundă de finanţare din ianuarie.
Sebastian Burduja susține că, începând cu 1 octombrie, ia startul caravana digitalizării, care va merge în toată România și va promova transformarea digitală și competențele digitale la nivelul administrației publice și la nivelul fiecărui român.
Cercetări recente arată că 40% dintre organizațiile din sectorul public nu dispun de competențele necesare pentru a se adapta la transformarea digitală și că 41% dintre acestea s-au lovit de o lipsă de competențe interne atunci când au încercat să migreze către o soluție cloud.
Apple a prezentat noua gamă de modele iPhone 14, dar şi trei noi ceasuri inteligente.
O nouă tentativă de fraudă online care încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat
Sancțiunea este, în prezent, cea mai mare pentru o companie deținută de Meta
Comunicaţiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele iniţiale de dezvoltare.
Până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, va fi realizată o identitate digitală şi un nou mod prin care cetăţenii vor fi identificaţi prin recunoaştere digitală
Daniel Homorodean, directorul companiei clujene Arxia și vicepreședinte Cluj IT, este inițiatorul serviciului integrat de facturare electronică. El conduce în calitate de președinte Asociația pentru Facturare Electronică.
Pesemne.ro va fi prima bază de date video de limbaj al semnelor din România ce va funcţiona ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii care să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale.
Sugestiv, blocajul a fost provocat în fața unei clădiri numite Hotel Ukraine.
Profesorul Adrian Florea, directorul Institutului de Transfer de Cunoaștere Hasso-Plattner din cadrul ULBS, ne-a vorbit la podcastul DIGITALIO – IN THE LOOP despre cea de-a treia ediție Sibiu Innovation Days
38 de laboratoare vor fi create sau dotate cu tehnologie de ultimă generaţie, instrumente hardware, software şi echipamente de top.
Structurate pe patru paneluri, prezentările și dezbaterile au adus în discuție teme de la tehnologie, artă, muzee, industria auto, vehicule autonome, viitorul mobilității, până la inovația în domeniul sănătății, noua tehnologie Blockchain, inteligența artificială și soluții smart pentru orașe sustenabile.
Solicitarea vine în timp ce cele două părţi se îndreaptă către un proces de cinci zile la Curtea Cancelariei din Delaware, care urmează să înceapă pe 17 octombrie.
Concedierile încep chiar astăzi şi vor lovi mai multe departamente ale companiei.
Cu soluția OnBase furnizată de Matricia Solutions, fiecare angajat capătă Digital Desk-ul său, de unde poate vedea ce sarcini are de îndeplinit pe diverse procese, fie ele de HR, de aprobare de achiziții, facturi, compunere de contracte sau reînnoiri de asigurări.
Ajuns la cea de-a treia ediție, Sibiu Innovation Days este deja un reper pe harta inovației din România. DIGITALIO este partener media principal al evenimentului.
Aproximativ trei sferturi dintre întreprinderile românești au un nivel extrem de scăzut al indicelui intensităţii digitale (77%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
LastPass, serviciul multi-platformă de gestionare a parolelor, are cei mai mulţi utilizatori la nivel mondial
Festivalul Internațional de Inovație în Tehnologii Medicale SSIMA aduce la Oradea 40 de invitați printre care se numără profesori de renume internațional de la Harvard,
MCID lansează în dezbatere publică programul „Henri Coandă” pentru susținerea tinerilor cercetători români. Programul are un buget de 3 milioane de lei anual
certSIGN a obținut certificarea inițială în anul 2018, fiind una dintre primele companii românești certificate conform standardului ISO 37001, și a trecut printr-un amplu proces de recertificare în anul 2021.
Specialiştii fac și câteva recomandări
Această depreciere este dificil de explicat
Poreclit „Vrabia Spaţială”, ROM-2 (Romania Orbital Mission) este un satelit de doar 250 de grame și este primul de acest fel construit în România.
Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei
Republica Moldova este peste Estonia, din punct de vedere al digitalizării instituţiilor statului, spune ministrul Burduja
Cel mai mare eveniment a fost sustragerea unei sume record de 615 milioane de dolari, de la Ronin, o punte care susţine popularul joc cu monede nefungibile Axie Infinity, prin care utilizatorii câştigă bani în timp ce se joacă.
În aprilie anul trecut, Google a fost găsit vinovat de încălcarea legislaţiei australiene pentru că a lăsat utilizatorii să creadă că nu colectează datele de localizare atunci când istoricul de localizare era dezactivat.
Munca lui i-a adus premiul întâi și 75.000 de dolari, la Târgul Internațional de Știință și Inginerie Regeneron (ISEF) de anul acesta, cea mai mare competiție internațională STEM pentru licee.
Lansarea are loc cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea companiei.
GoTech World, cel mai mare eveniment de IT & Digital din Europa Centrală și de Est, revine anul acesta în format fizic cu cea de-a XI-a ediție. Digitalio este partener media
WhatsApp va permite utilizatorilor săi să părăsească grupurile fără a-i notifica pe ceilalţi membri şi să controleze cine poate vedea când sunt online
În acelaşi context, peste 90% dintre organizaţiile chestionate afirmă că o creştere a incidenţei atacurilor informatice le poate perturba serios activitatea
Programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted design, additive manufacturing sunt domenii în care IMM-urile românești pot beneficia de fonduri
Florin Drăgan, rectorul UPT, susține că noua generație de studenți a fost crescută în permanență cu acces la internet, iar comunicarea cu tinerii s-a schimbat total, așa că adaptarea metodelor de predare la comportamentul lor este importantă pentru a le capta atenția.
Un număr de 20 de concurenţi din cei 28 care au participat la finala Campionatului Naţional de Securitate Cibernetică 2022 vor fi selectaţi pentru a merge în bootcampul de pregătire pentru campionatul european în domeniu
O vulnerabilitate a propriului sistem a făcut ca informaţiile private a peste 5 milioane de conturi să devină publice
Coinbase a fost printre cele mai afectate companii, cu un declin al acţiunilor sale de peste 60% în acest an.
Partidul Sintetic, care nu dispune încă de un număr suficient de semnături pentru a participa la alegeri, se doreşte un răspuns la absenteismul danez, estimat la aproximativ 15% la cele mai recente alegeri legislative.
Peste 1.800 de IMM-uri vor putea derula programe de formare profesională pentru peste 18.000 de angajaţi
Pasiunea pentru tehnologie și inovație a adus împreună peste o mie de participanți din Europa de Est, care au descoperit noutăți despre NFT-uri, Inteligența Artificială, DevOps și alte subiecte de actualitate
Nomad a recunoscut furtul într-un tweet
ARUT reprezintă cele mai importante universităţi tehnice din România: Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea “Gheorghe Asachi” Iaşi, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti și Universitatea Politehnica din Timişoara
Hub-ul va funcţiona ca un spaţiu virtual de facilitare a dialogului între autorităţile publice centrale, regionale şi locale, universităţi şi institute publice de cercetare-inovare, societatea civilă şi cetăţeni cu scopul unei prezenţe cu impact maxim a României în cadrul Misiunii ‘Horizon Europe pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030’.
Multiverse va folosi date pentru a evalua performanța echipamentelor individuale, precum și a proceselor de producție mai largi, pentru a îmbunătăți controlul calității și a îmbunătăți eficiența generală, inclusiv managementul energiei și al deșeurilor la Bosch.
Soluția CitySCAPE va introduce tehnici inovatoare de analiză a riscurilor și va orchestra o serie de soluții software, pentru a realiza un set interoperabil de instrumente care se integrează perfect în orice sistem de transport multimodal.
Inițiativa a fost prelută în cadrul Universității Europene de Tehnologie/ European University of Technology EUt+ și este centrată pe rolul și importanța femeilor în domeniul tehnologiei digitale din România.
Investitorii au început să manifeste mai multă încredere în Bitcoin după ce banca centrală a SUA a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 0,75 %
Start-upul din Cluj-Napoca, despre care Digitalio a mai scris, propune o aplicație care ajută copiii cu vârste între patru și opt ani să învețe abilități fundamentale precum scrisul, cititul sau calculele simple prin intermediul unor lecții interactive cu o interfață atrăgătoare și intuitivă, pe tabletă sau telefon.
Unul dintre potenţialii colaboratori din acest proiect este Okamoto Optics, producător şi furnizor de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea
FinTech-ul britanic va utiliza platforma cloud de la Reporting Center pentru pregătirea fișierelor XML aferente raportărilor SPD270 și SPD279 solicitate de BNR.
Aplicația Anii Drumeției oferă utilizatorului posibilitatea de a-și alege traseul dorit între diferite categorii de trasee (drumeție, ciclism, călărie, trasee pe apă etc), cu diferite dificultăți. Multe alte atribute permit o selecție chiar mai precisă, cum ar fi trasee indicate pentru familii, accesibilitate cu cărucioarele sau existența, în apropierea punctului de plecare, a transportului public.
Atunci când călătoresc în străinătate consumatorii se pot găsi adesea în situaţii dificile. ECC-Net Travel app îi ajută să-şi exprime drepturile în 25 de limbi.
Proiectul propune achiziționarea și operaționalizarea infrastructurii digitale pentru 21 centre/laboratoare, la care se adaugă 8 infrastructuri digitale noi sau modernizate.
Sebastian Burduja susține că putem deveni un jucător global în această industrie, dacă reușim să răspundem nevoilor pe care companiile din domeniu le au
Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia asupra ştirilor false apărute online, infractorii cibernetici folosindu-se de imaginea StirileProTV pentru a le promova.
Blockchain.com este una dintre multele companii care au fost afectate de consecinţele prăbuşirii fondului de speculaţii cripto Three Arrows Capital.
UNCHAIN este un joc mobil cu o poveste distopică
O companie numită Meta dă în judecată gigantul tehnologic cunoscut anterior sub numele de Facebook, după ce și-a schimbat numele în Meta.
Compania intră într-o nouă etapă de dezvoltare, cu obiective de creştere a numărului de experienţe oferite şi a utilizatorilor, concomitent cu extinderea internaţională.
Mihai Păunescu, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că a gestionat un serviciu de găzduire care a contribuit la distribuirea virusului „Gozi”. Acest virus fura informaţii bancare personale, rămânând în acelaşi timp nedetectabil.
Elon Musk nu a obţinut întârzierea procesului
Microsoft are în România mai multe proiecte în desfăşurare, pe termen mediu şi lung
Produsul este o premieră pe piața medicală, fiind primul sistem de ”self transfer” de acest fel și este construit în San Diego conform standardelor FDA (Administrația pentru alimente și medicamente din SUA).
Unchain Fintech Festival, which shaped the fintech landscape in Central and Eastern Europe (CEE) and set the industry trends, took place in Oradea last week
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va implementa în capitala Moldovei, alături de o serie de parteneri, un proiect de 10 milioane de euro ce are ca scop transformarea Iașului într-un important nod în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice.
Pactul pentru competențe contribuie la unul dintre cele trei obiective sociale ale UE stabilite în Planul de acțiune pentru Pilonul european al drepturilor sociale.
George Buhnici, celebrul realizator de emisiuni despre tehnologie, a șocat cu o serie de declarații halucinante la adresa femeilor.
Cum vi se pare atitudinea lui?
Compania îngheţase retragerile pentru clienţi în urmă cu o lună
Pentru a sărbători viitoarea lansare a tokenului de utilitate nativ, $ZIX, şi pentru a face criptomonedele accesibile tuturor, Coinzix face un airdrop de 100.000 de dolari pentru comunitatea sa. Tokenii vor ajunge în portofelele investitorilor după lansarea $ZIX.
certSIGN, furnizor român de soluții și servicii de securitate cibernetică, se va implica şi în acest an în etapele de selecție și pregătire a tinerilor care urmează să facă parte din lotul României
Mai știți gluma cu dosarele online ”care se depun la etajul 2”? Cei de la Ministerul Educație nu o știu. Ei o aplică!
Competiția europeană din Bihor a pus la bătaie un fond total de premii de 25.000 de dolari pentru jucătorii cunoscutului shooter
Noua clădire va fi un adevărat hub al cercetării în inteligența artificială, cu laboratoare dedicate unor departamente ce folosesc tehnologii software și hardware, sisteme inteligente și autonome, aplicații în securitate cibernetică și spațiu, orașe inteligente și diagnosticare medicală inteligentă.
Informaţia survine la câteva zile după ce 3AC a depus cerere de intrare în faliment, căutând protecţie faţă de la creditorii din Statele Unite, după una dintre cele mai importante prăbuşiri a unei companii în criza criptografică din acest an.
Noua aplicaţie VR a fost prezentată în cadrul primei Conferinţe Naţionale „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Asociaţia Medicală Română, sub patronajul Academiei Române,
Elon Musk şi-a retras oferta de 44 de miliarde de dolari pentru achiziţia Twitter după câteva săptămâni dramatice de speculaţii că afacerea ar putea cădea
Roweb, companie românească de servicii software end-to-end, a obținut în 2021 venituri de peste 3,75 mil. Eur din dezvoltarea de software custom pentru companii din piața externă.
Universitatea Politehnica Timișoara își propune să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale care transferă cunoaștere către societate prin valorificarea potențialului tehnologiilor inteligente în transformarea proceselor de predare, cercetare, dezvoltare și inovare.
Digitalio a scris încă din luna februarie despre intențiile companiei Meta – propriatara Facebook și Instagram – de a opri accesul în la Facebook și Instagram în Europa, posibilitatea unei astfel de decizii fiind reliefată chiar în raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.
For the first time, the privately organised cryptocurrency conference – World Crypto Conference 2022 – will take place between 13-15 January, 2023 in Zurich, Switzerland. This time with an opportunity for participants to discuss key topics like the future of NFT, Metaverse and DeFi.
Este primul festival de Esports organizat la noi în ţară, fiind şi primul din Europa organizat fizic, nu doar online
FBI oferă recompensă 100.000 de dolari pentru prinderea celei care a fondat OneCoin.
Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de bloc pentru a îmblânzi o piaţă volatilă, de ”Vest Sălbatic”
Exerciţiul şi-a propus antrenarea specialiştilor militari şi civili în identificarea ameninţărilor, analiza şi răspunsul la incidente de securitate cibernetică
Preţuruile criptomonedelor au scăzut puternic, pe fondul inflaţiei ridicate, care a determinat băncile centrale să crească dobânzile, ceea ce a dus la vînzări de active riscante, cum ar fi acţiunile şi monedele digitale.
CARDIO-COV este o colaborare între un centru privat de transfer tehnologic, UMFST Târgu Mureş şi Universitatea ”Transilvania” din Braşov, care îşi propun să implementeze tehnologii noi de inteligenţă artificială pentru a cerceta ce se întâmplă cu pacientul post-COVID
Compania se va despărți de circa 210 oameni din echipa sa, iar cei concediați vor primi salarii compensatorii sau alte drepturi în valoare totală de 15 milioane de dolari.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a a enumerat câteva reușite in premieră la ale ordonanței de urgență privitoare la serviciile de cloud guvernamental.
Fondatorii își propun să atragă peste 200 de start-up-uri în următorii trei ani
Cisco şi-a suspendat încă din martie operaţiunile de afaceri din Rusia, inclusiv cele de vânzări şi servicii.
Din 16 iunie 2022, se aplică noua Procedură de comunicare prin Spaţiul Privat Virtual între ANAF şi persoanele fizice, cele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, accesul la SPV putându-se realiza prin identificare electronică cu certificate calificate de semnătură electronică
România rămâne un contribuitor important în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi va continua traiectoria ascendentă în domeniul transformării digitale.
Premierul spune că digitalizarea va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună şi mai eficientă și va facilita tranziţia ţării către o economie mai sigură, dinamică şi bazată pe date.
ASEE, cea mai mare companie IT din Europa de Sud-Est, parte a ASEE Group (Asseco Group), continuă extinderea și face o nouă investiție strategică în zona soluțiilor de document management prin unirea forțelor cu Bithat,
Raportul Microsoft spune că cercetătorii au descoperit că 128 de organizaţii din 42 de ţări din afara Ucrainei au fost, de asemenea, vizate de aceleaşi grupuri în atacuri cibernetice
Procesul de înscriere pentru ediţia a III-a a concursului naţional se va desfăşura până la data de 22 iulie 2022
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se desfăşoară între 24 iunie şi 3 iulie
Sebastian Burduja a anunțat la Bucharest Tech Week iminentul deces al celebrului dosar cu șină
Prin proiectul de act normativ, iniţiatorii propun recunoaşterea în mod oficial a sporturilor electronice
De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia bitcoin a scăzut cu aproximativ 59%
Utilizatorilor le vor apărea mai multe postări de la conturi pe care nu le urmăresc.
La compania mixtă numită Sony Honda Mobility, Honda îşi va aduce experienţa în construirea şi vânzarea de maşini, iar Sony contribuie cu software şi tehnologii
Este promisă suma de 2.000 de lei celor care completează un chestionar online
Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât astăzi sub 1.000 de miliarde de dolari
Reprezentanții Centrelor de Inovare Digitală din România și autoritățile regionale și naționale au pus bazele unei comunități al cărui scop este digitalizarea companiilor și administrației publice din țară.
Prin acest eveniment, Quartz Matrix și Asociația Smart Health Cluster au dorit să aducă în prim plan importanța utilizării transformării digitale și tehnologiilor de securitate cibernetică pentru organizațiile sanitare din România.
Care sunt recomandările Directoratului Național de Securitate Cibernetică
Connect.IT Tg. Mureș powered by ENDAVA va avea loc în 16 iunie
Peste 46.000 de persoane au raportat că au pierdut cumulat peste 1 miliard de dolari.
Data Act, este documentul care va reglementa piețele de date în următorul deceniu
Ce criptomonede ar putea rămâne în piață
Aceste atacuri cibernetice indică un nivel impresionant de organizare în cadrul comunității de hackeri, precum și apariția unor noi tipuri de amenințări avansate și a unor noi relații hibride între sectorul public și operatorii privați.
Memorandumul de Înţelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formarea, recalificarea şi perfecţionarea talentelor, cu scopul de a atinge obiectivele europene si naţionale în ceea ce priveşte clima şi dezvoltarea economiei circulare
Virusul FluBot, care a făcut zeci de mii de victime în întreaga lume, a fost blocat cu sprijinul agențiilor de poliție din 11 state europene, printre care și România
carVertical construiește primul registru global și descentralizat privind istoricul vehiculelor.
În cadrul seminarului vor fi abordate aspectele critice privind preventia si detectia atacurilor cibernetice asupra indivizilor si afacerilor, inclusiv puncte esentiale privind asigurarea confidentialitatii datelor conform Regulamentului General Privind Protectia Datelor (GDPR).
Studiul arată că 51% dintre consumatorii români au tendinţa de a-şi achita cumpărăturile cu cardul.
Oportunități pentru dezvoltarea comunităților locale prin tehnologie, inovare și educație
Cea mai mare parte a banilor vor fi folosiți pentru subsidiara Rimac Technology, care creează și construiește componente tech pentru mașini electrice și hibride pentru companii auto din toată lumea
Make IT in Oradea a organizat evenimentul „Pitching Day”, care a marcat încheierea etapei de validare a programului „Bright Labs Incubator” – ediția 2022, program unic în România, dedicat fondatorilor de startup-uri de tehnologie care vor să-și lanseze produsele în piață în 6 luni.
The Developers 2022, o conferință organizată de către Today Software Magazine, are încă porțile deschise celor care vor să participe
Atacul cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS) s-a declanşat în jurul orei 4,30.
TeleportHQ a creat o platformă low code de front-end development, care ajută utilizatorii să dezvolte site-uri fără să facă programare.
În prezent, în România, magazinele online cele mai vulnerabile la atacurile de tip phishing sunt cele care nu au ultimele versiuni de software instalate, fără SSL/HTTPS şi cele care folosesc parole uşor de spart pentru panoul de administrare a comenzilor online.
Prin soluția adusă pe piață, reclamele sunt afișate nativ în jocuri, fără a întrerupe experiența jucătorului în vreun fel, si se adaptează in timp real unghiului din care se afla jucătorii.
Ce servicii de ride-sharing mai rămân active pe piața românească
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis miercuri, hackerii Flubot vizează ţările europene, mai ales Germania, România şi Marea Britanie, cu o nouă campanie de înşelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane
NTT DATA Romania invită pentru prima dată startup-urile la o competiție regională preliminară, cu depunerea proiectelor până la 19 august: Premiile ajung până la 70.000 de euro
Tehnologia folosită este inovatoare și sigură și va permite furnizarea de energie „curată”.
Universitățile din România se confruntă cu cel mai scăzut grad de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare. La Universitatea Politehnica Timișoara vorbim despre o scădere de zece procente în ultimii ani pentru că din sistem au ieșit foarte mulți profesori
Care este motivul
O viitoare reglementare din cadrul Digital Markets Act va obliga aşa-zişii gatekeepers să-şi deschidă ecosistemul pentru terţi
Cyscale Cloud Security, un start-up fondat la Cluj de patru antreprenori români, a obținut o finanțare de capital de risc de 3 milioane de euro, condusă de fondul de investiții londonez Notion Capital
Comentariile vin în contextul în care piaţa cripto este în cădere. La începutul acestei luni, Bitcoin a pierdut 20 la sută din valoarea sa într-o singură săptămână.
E atât de nouă, că nu are încă un nume. Dar asta nu a contat prea mult pentru cei care s-au înghesuit să o admire. Printre aceștia chiar și premierul Nicolae Ciucă.
Conferința de lansare a avut loc în marja Innowave Summit 2022, în prezența prim-ministrului României, Nicolae Ciucă
Persoanele care suferă de mobilitate redusă temporar sau permanent, precum și cele care nu au timpul necesar pentru deplasarea la medic, pot beneficia de suport medical la distanță prin telemedicină.
Digitalizarea în administrația publică din România pornește de la Cluj.
Accesul la IQ DIGITAL Summit din 27 mai se va face gratuit, în limita locurilor din Teatrul Național Iași, cu ajutorul unei aplicații
Evenimentul face parte din seria Dezbaterilor Smart City
Conferința și hackathon-ul Change4Impact este, în opinia organizatorilor, compania Accenture, un eveniment de neratat pentru cei interesați de tehnologie și sustenabilitate
Innowave Summit is a Varna Brand Event and is held for the first time in Cluj-Napoca, being one of the largest innovation events in Central and Eastern Europe
Prin cumpărarea platformei online internaționale de învățare a limbilor străine Mondly, Pearson spune că „va oferi oamenilor o gamă largă de posibilități de a învăța și a-și dovedi cunoștințele la limba engleză”.
Certificatele SSL pe care certSIGN le va comercializa asigură un grad ridicat de securitate a site-urilor web și sunt utilizate inclusiv de companii care furnizează servicii în care securitatea datelor personale ale utilizatorilor este critică, precum Internet Banking sau servicii de plată online.
Anul trecut, Amber a intrat în sectorul emergent al jocurilor de tip blockchain și a devenit rapid unul dintre liderii mondiali în acest domeniu.
Am discutat cu Florina DUMITRACHE – Strategy & Business Development Manager la BIT Sentinel despre programul UNbreakable România.
Yuga Labs a vândut NFT-uri denumite ”Otherdeeds”, care vor putea fi schimbate pe suprafeţe de teren virtual
Calificările europene sunt parte a Digital Crusade 2022, primul festival de Esports din România
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spune că atacul a blocat accesul utilizatorilor la paginile respective, nefiind însă afectate date sensibile sau confidențiale.
Microsoft România organizează în 17 mai evenimentul Microsoft Envision Romania. Aflat la cea de-a noua ediție, evenimentul se va desfășura online, într-un format compact și dinamic, și va reuni cele mai importante voci din mediul de business, reprezentanți ai sectorului public, precum și câteva dintre cele mai dinamice startup-uri românești.
în cadrul campaniei cu sms-uri capcană derulate în perioada sărbătorilor, unii utilizatori au descărcat şi instalat o aplicaţie maliţioasă pentru Android, denumită Voicemail. Specialiştii precizează cum se poate interveni dacă s-a descărcat această aplicaţie.
Delta Force, echipa de robotică a Liceului Național de Informatică din Arad a terminat pe primul loc Campionatul Mondial de Robotică „First Tech Challenge” din Houston, câștigând finala competiției în fața altor peste 160 de echipe din întreaga lume.
Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) deschide înscrierile pentru programul de studii postuniversitare de educaţie permanentă „Tehnologii digitale în procesul educaţional” destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, care se înscrie în strategia naţională privind digitalizarea procesului educaţional.
Această descoperire accidentală este pregătită să revoluționeze utilizarea energiei în lume și să ajute umanitatea în tranziția către o societate mai curată, neutră din punct de vedere al carbonului.
Cu 21% grad de digitalizare, statul român își propune să ajungă în 8 ani la 100%
Pentru a susține această extindere, Centrul de Inginerie Bosch planifică o creștere a numărului de angajați în următoarea perioadă. În anul 2022, compania va avea peste 400 de poziții deschise, în domeniul ingineriei software si hardware.
Tazz și Sodexo lansează o nouă metodă de plată – cardul de masă Gusto Pass poate fi folosit în cea mai extinsă rețea de restaurante disponibile în aplicația Tazz
Anul trecut,la nivel mondial, au fost cheltuiți 44 de miliarde de dolari pentru achiziția de NFT-uri.
Coreea de Nord este acuzată de guvernul Statelor Unite că ar fi furat criptomonede în valoare de aproape 615 milioane de dolari
Instrumentul le va permite utilizatorilor să reunească mai multe grupuri separate sub o singură umbrelă, cu o structură care funcționează pentru ei.
Humans.ai colaborează cu liderul pieței globale de CRM, Salesforce, și cu alți câțiva furnizori de software pentru gestionare a relațiilor cu clienții
Comunitatea clusterului Cluj IT, una dintre cele mai mari organizații de acest fel din Romania, reprezentantă a peste 90 de organizații la nivel național, sprijină în mod deschis eforturile autorităților direcționate spre debirocratizarea instituțiilor publice.
Manuscrito a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect educațional din regiunea Europa, Africa și Orientul Mijlociu la prestigioasa competiție Microsoft Imagine Cup
Compania are deschise roluri pentru specialiști IT la toate nivelurile de experiență, inclusiv de management, oferind oportunități de dezvoltare pe multiple specializări și tehnologii.
La nivel mondial, utilizarea AI în sistemul judiciar se dezvoltă cu rapiditate. În Estonia există judecători-roboți care rezolvă chestiuni minore, în Canada există roboți mediatori, iar în China există ”procurori” care funcționează pe bază de tehnologii AI.
Comparativ cu datele înregistrate în anul anterior, numărul plătitorilor online a crescut cu 19%, iar sumele încasate prin tranzacții online s-au majorat cu 25%.
Nissan, producătorul auto japonez, a anunțat deschiderea unei fabrici în care va fi produsă o baterie de tipul solid-state care ar putea implica o schimbare semnificativă pentru piața de mașini electrice.
Pentru a efectua plata cu cardul Edenred, utilizatorii trebuie să își înregistreze cardul pe siteul Freshful sau în aplicația mobilă.
Potrivit raportului Digital Trust Insights 2022, realizat de PwC, 69% dintre organizaţiile la nivel global au bugete mai mari pentru investiţii în securitatea cibernetică în acest an, faţă de 55% în 2021.
Cele două companii nu au oferit detalii, dar au subliniat trei principii care stau la baza demersului: să acorde prioritate bunăstării copiilor, să protejeze intimitatea copiilor și să le ofere atât copiilor, cât și adulților instrumentele necesare pentru a-și îmbunătății experiență digitală
O filmare recentă cu un echipaj de poliție care oprește la un control de rutină o mașină care se conducea singură, fără să fie nimeni în ea, pare a fi primul incident de acest gen surprins de camere, iar polițiștii pur și simplu nu știu ce să facă.
Compania de software clujeană Zetta Cloud oferă gratuit către autoritățile publice din România sisteme cu Inteligență Artificială pentru înțelegerea automată a limbii ucrainene, parte a platformei software IntelliDockers.
Campionatul Național de Robotică ediția #6 2022 BRD FIRST Tech Challenge România, cel mai mare program de robotică din România pentru elevii de liceu, s-a desfășurat pe 2 și 3 aprilie, la Sala Polivalentă din București.
La Polifest vor participa atât reprezentanţi ai mediului de afaceri dornici să îşi prezinte cele mai importante rezultate şi inovaţii din domeniu, cât şi companii care îşi vor prezenta ofertele de angajare sau internship tinerilor specialişti.
În dezvoltarea programului, Universitatea Babeș-Bolyai este susținută de doi dintre partenerii săi: SAS – liderul global în soluții Advanced Analytics și Banca Transilvania – cea mai mare bancă din România.
Din cercetări a reieşit că bărbatul a obţinut accesul la reţelele informatice ale unor companii medii şi mari din România, dar şi din alte state, de unde ar fi extras volume mari de date.
Firmele din Estonia, ţară unde sectorul public este digitalizat în proporţie de 99%, sunt gata să ajute la întărirea sectorului IT românesc, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, aflată în vizită oficială în România.
Prima ediție a evenimentului Conferința Națională pentru Digitalizarea Sectorului Medical va avea loc pe 26 mai, în organizarea Asociației Smart Health Cluster împreună cu firma Quartz Matrix.
Lasselsberger Ceramics România, deținătorul brandului CESAROM și unicul producător local de plăci ceramice, anunță lansarea ARdesigner, o aplicație web bazată pe tehnologia realității augmentate.
Grupul susține că toți trebuie judecați pentru crime de război
Peste 600 de site-uri web deţinute de Ministerul Ucrainean al Apărării de la Kiev au rezistat la mii de tentative de spargeri cibernetice coordonate de Partidul Comunist Chinez
Hackerii Anonymous susțin că au o nouă ţintă în “războiul său cibernetic” împotriva Kremlinului
Campusul de lângă Craiova este o investiție de peste 40 de milioane de euro, care va oferi României interconectivitate globală prin conexiunile cu alte 750 de centre de date din întreaga lume.
Un nou studiu realizat de Thales arată că atacurile cibernetice de tip malware, ransomware și phishing continuă să afecteze organizațiile la nivel global
Noul serviciu este văzut de specialiştii din industrie drept răspunsul Sony la Xbox Game Pass
Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept ”campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto.
For 2 days this summer, between 13th to 14th of July 2022, Oradea will become ground zero for innovation in financial services
Aurel Meiroșu, Manager Dezvoltarea Afacerii la certSIGN, a venit la podcastul DIGITALIO și a vorbit despre cum se poate obține și folosi ușor semnătura electronică calificată
A fost lansat portalul de centralizare a oportunităților de angajare şi formare în IT pentru refugiați ucraineni. Cluj IT Cluster se alătură inițiativei europene Portalul Oportunităților Digitale, un instrument dezvoltat de către European Digital SME Alliance
Incidentul este cel mai recent atac cibernetic împotriva serviciilor de internet ucrainene de când forţele militare ruse au invadat ţara la sfârşitul lunii februarie.
Fortech Investments investește în runda Pre-Seed a start-up-ului partener NRGI.ai pentru a dezvolta o platformă bazată pe inteligență artificială care face prognoza prețurilor la energie și funcționează ca un marketplace care conectează distribuitorii de energie electrică și gaze naturale cu clienții.
Dacă intenţiile sale se vor concretiza, Musk nu va fi singur în această “cruciadă” împotriva unor platforme consacrate ca Twitter, Facebook sau Alphabet
Spotify îşi suspendă activitatea în Rusia din cauza noilor legi ale ţării cu privire la ceea ce companiile media pot difuza sau posta online.
Premiile puse la dispoziție echipelor câștigătoare de către organizatorii evenimentului sunt consistente.
Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie, regizat de Andrei Huțuleac, după un scenariu de Mihai Mănescu, Matei Dima şi Andrei Huţuleac, este primul film din lume lansat sub formă de fotograme NFT
MOMENTUM este dezvoltat de CryptoDATA Tech și reprezintă primul concept de supercar complet electric cu modul Blockchain dezvoltat integral în România
Clearview AI are o bază de date ce numără peste 2 miliarde de profile social-media ale unor cetățeni ruși, profile pe care le-a recoltat în special de pe rețeaua rusă de socializare VKontakte.
Buterin își face griji cu privire la pericolele pentru investitorii prea hrăpăreți, la creșterea taxelor de tranzacționare și la afișarea nerușinată a bogăției care au ajuns să domine percepția publică asupra cripto.
Contractul, cu o valoare totală estimată de 31.025.400 lei, vizează implementarea investiţiei „Creşterea rezilienţei şi a securităţii cibernetice a serviciilor de infrastructură ale furnizorilor de servicii de Internet pentru autorităţile publice din România”.
Rombat, liderul pieței locale de baterii auto, a primit astăzi, certificarea “Furnizor Q1 Ford”, care confirmă standardele de înaltă calitate, capabilitate sisteme, performanță în garanție și la livrare precum și încadrarea în criteriile stricte de management al calității și al mediului.
Proiectul de lege stabilește că acele companii care administrează mari platforme de social media, cum ar fi TikTok și Instagram, au datoria de a nu crea dependență copiiilor
Legea va reglementa și facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții ale statului
Este cel mai mare atac cibernetic din istorie asupra Israelului
Știrile Transilvaniei and Digitalio launch a collection of NFTs; Funds from the sale go to help Ukrainian refugees
Asociația Română pentru Smart City prioritizează conceptul Safe City pentru comunitățile din România.
NASA speră să retrimită astronauții pe Lună până în 2025, prin programul său Artemis și, pentru a se pregăti pentru acea misiune, deschide una dintre ultimele mostre nestudiate de rocă lunară colectate în timpul erei Apollo.
Aceasta este aplicația care promite să schimbe pentru totdeauna modul în care participăm la întâlnirile noastre virtuale.
Avast a spus că va oferi utilizatorilor plătitori din Ucraina extensii gratuite pentru licenţele lor de produs.
Firmele din domeniul criptomonedelor din Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt asaltate de cereri pentru lichidarea unor deţineri de monede virtuale de ordinul miliardelor de dolari din partea ruşilor, care caută un refugiu sigur pentru averea lor
TikTok a prezentat SoundOn drept o „platformă all-in-one” pentru marketing și distribuție muzicală. Platforma le permite artiștilor să-și încarce muzica direct pe TikTok și să câștige redevențe atunci când creatorii TikTok folosesc muzica în propriile videoclipuri.
Challenge Accepted Hackathon este un eveniment cu tradiție al Școlii informale de IT, susținut de mentorii și comunitatea de alumni, care se implică an de an pentru a schimba lucrurile în mai bine în România
Cu Mandiant, Google primește mai multe instrumente pentru a-și proteja clienții cloud, reacționând rapid la amenințările online.
Evenimentul are ca scop promovarea și valorificarea tehnologiei moderne pentru dezvoltarea și modernizarea autorităților și instituțiilor publice, precum și pentru dobândirea competențelor pentru digitalizare de către angajați.
Site-ul a fost dezvoltat în patru ore și are deja peste 100.000 de accesări
Doar două din cele 11 mai sunt active, respectiv https://www.aktual24.ro și https://russian.rt.com/
Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de miliardarul Elon Musk, a fost autorizat și în România, a anunțat președintele Comisei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
Franţa nu a atribuit oficial atacul vreunei ţări, dar în contextul războiului din Ucraina consideră Rusia ca fiind primul suspect.
Gigantul de software Oracle a răspuns miercuri la un tweet al Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei în care îi cere să nu mai facă afaceri în Rusia pe fondul invadării Ucrainei de către această ţară.
ROTSA – Romanian Tech Startups Association și-a propus să arate puterea lui ”se poate”, așa că organizează în 17 martie, la Cluj, un eveniment cu și despre reușitele femeilor care au avut curajul să se implice și chiar să fie fondatoarele unor start-up-uri de tehnologie în România.
Instagram anunţă că a lansat, special pentru Ucraina şi Rusia, o funcţie de criptare end-to-end (de la un capăt la celălalt al comunicării) prin care cetăţenii acestor ţări îşi pot securiza discuţiile purtate
Andrii Nabok, reprezentantul ucrainean pe Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) și viceprim-ministrul ucrainean și ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov, au cerut ca domeniile de nivel superior (TLD) ale Rusiei , cum ar fi .ru, .рф și .su să fie revocate împreună cu certificatele Secure Sockets Layer (SSL) asociate.
Apelul guvernului ucrainean pentru donații pentru a rezista invaziei ruse și pentru a oferi ajutor celor afectați a fost acceptat de comunitatea cripto care a donat aproape 20 de milioane de dolari.
Prezent la podcastul DIGITALIO, CEO-ul companiei, Alin Ioaneș, ne-a vorbit despre reinventarea brandului, despre planurile mari în zona de R&D și despre drumul hotărât spre sustenabilitate al companiei.
Un program organizat împreună cu Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și care În ultimii patru ani a sprijinit peste 93 de echipe și peste 200 de antreprenori într-un stadiu incipient al dezvoltării lor.
După Facebook şi Twitter, Google este şi el pus în situaţia să aducă modificări speciale produselor sale în Ucraina, asta după ce, deja, a oprit monetizarea mai multor canale ruseşti de YouTube.
Fondatorul Telegram Pavel Durov, spune că nu doreşte ca aplicaţia să fie utilizată ca instrument care ar putea agrava conflictele.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, Dopomoha înseamnă ajutor în ucraineană şi platforma este un ajutor pentru refugiaţii ucraineni care au nevoie rapid de informaţii corecte, precum: care este procedura de intrare în ţară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile şi obligaţiile persoanelor care intră în ţară, la ce resurse pot avea acces
România consideră că spațiul cibernetic trebuie să fie unul sigur și rezilient, iar interesele geopolitice sau militare nu ar trebui să afecteze viața oamenilor și activitățile profesionale ale acestora.
Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov îl interpelase pe omul de afaceri pe reţeaua socială, cerându-i să ofere Ucrainei staţii Starlink.
Pe măsură ce Rusia îşi intensifică atacurile cibernetice asupra Ucrainei în paralel cu o invazie militară, guvernele de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt îngrijorate că situaţia s-ar putea răspândi în alte ţări, devenind un război cibernetic total
Echipa Directoratului a identificat deja trei site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală și parte din conținutul unor instituții de presă cunoscute din România (News.ro și Capital).
În viziunea specialistului, „războiul informaţional este o specialitate a Moscovei”, iar defensiva împotriva atacurilor cibernetice „este nemaipomenit de dificilă, la fel ca şi atribuirea oficială a atacurilor, un subiect dificil care împiedică stabilirea responsabilităţii şi, implicit, un răspuns legal”.
UE trebuie să considere aceste zile ca un semnal de alarmă pentru consolidarea scutului digital, pentru a forma mai mulţi specialişti în securitate cibernetică şi pentru a investi masiv în apărarea informatică.
Totuși, situaţiile de criză sunt de obicei exploatate activ de grupările de criminalitate organizată sau de actori ce propagă dezinformarea sau ştiri false, iar acestea sunt foarte probabile în perioada imediat următoare.
Hackerii din grupul Anonymous au declarat un „război cibernetic” Rusiei în legătură cu evenimentele din Ucraina, potrivit contului de Twitter al grupului.
Despre auditul în securitatea cibernetică și despre soluțiile pe care le oferă CTDefense ne-a vorbit Veronica Mihaiu la podcastul ”DIGITALIO – In the loop”.
Ambasada Franței în România, Institutul Francez în parteneriat cu Romanian Tech Startups Association (ROTSA) și ClujHub organizează, în perioada 8-10 aprilie 2022, proiectul “Întâlniri Europene din Transilvania”. Acesta va consta într-un hackathon online intitulat ”SustainCityHack: Urban Mobility | Regeneration | Planning & Development”, desfășurat timp de 36 de ore.
Meta a pierdut 500 de miliarde de dolari de la schimbarea numelui.
În ciuda faptului că China a declarat ilegale toate tranzacțiile cu criptomonede în septembrie 2021 și nu oferă nicio protecție dacă cumpărătorii vor continua să tranzacționeze Bitcoin, a lansat astăzi o colecție digitală de NFT.
Primele cărți de identitate electronice din România au fost eliberate anul trecut. 24 de tineri din Cluj-Napoca au în prezent buletine electronice. Ele țin loc şi de card de sănătate, dar și de pașaport electronic.
Jocurile de tip Play-To-Earn folosesc, în general, jetoane cripto în loc de o monedă obișnuită, ceea ce înseamnă că, teoretic, jucătorii își pot schimba câștigurile din joc cu monede din lumea reală.
Ideea de a recolta energie din grafen este controversată, deoarece respinge binecunoscuta afirmație a fizicianului Richard Feynman că mișcarea termică a atomilor, cunoscută sub numele de mișcare browniană, nu poate funcționa.
Deși există o mulțime de organisme fotosintetice, ceea ce se întâmplă în interiorul acestei bacterii din deșertul Gobi – Gemmatimonas phototrophica – este unic.
Google a anunțat un nou tip de font numit Roboto Serif care, conform anunțului său, a fost conceput pentru a oferi experiența optimă de citire pe aproape orice dispozitiv.
Constatările a două echipe independente de lingviști criminaliști l-au identificat pe Paul Furber, un dezvoltator de software sud-african, ca fiind scriitorul original din spatele Q.
Un studiu recent al Comisiei Europene referitor la sănătatea solului a constatat că până la 70% din solurile din UE își pierd capacitatea de a asigura funcții ecologice cruciale.
Google, Microsoft și Mozilla au avertizat utilizatorii Chrome, Edge și Firefox că în curând va fi făcută o actualizare unificată pentru toate cele trei browsere, ceea ce ar putea distruge unele dintre cele mai mari site-uri web din lume.
Hackeri susținuți de Guvernul Rusiei au intrat în rețelele mai multor contractori americani de apărare, într-o campanie susținută care a condus la dezvăluirea unor informații sensibile despre infrastructura de comunicații pentru dezvoltarea armelor din SUA
Analistul Deutsche Bank, Marion Laboure, a declarat că Bitcoin ar putea deveni „aurul digital al secolului 21”
Un tată care folosea un aparat pentru bruiajul semnalului, cu scopul de a controla utilizarea internetului copiilor săi, a reușit să distrugă conexiunea unui întreg
Dell Technologies și VMware colaborează cu Munich Re, unul dintre cei mai importanți reasigurători din lume, pentru a crea o abordare coerentă a operațiunilor IT globale
Hackerii au reușit să intre în chat-urile Microsoft Teams, răspândind astfel programe malware, potrivit unui raport al companiei de securitate cibernetică Avanan, companie care se
Desemnarea este o validare suplimentară a convingerii CEO-ului Jim Farley, că Ford nu numai că poate concura cu Tesla, ci și îl poate învinge pe Elon Musk când vine vorba de vehicule electrice.
„Colecția în ediție limitată” de NFT va include 10.000 de articole, fiecare fiind la vânzare pentru 50 de dolari.
JP Morgan devine prima bancă ce deschide o agenție și în metavers, facilitând cumpărături cu cripto și NFT.
Compania, cu sediul central la Londra și listată la Bursa de Valori din New York, a redefinit cu succes în ultimele două decenii modul în care oamenii interacționează cu tehnologia furnizând soluții și platforme pentru clienți din industrii precum plăți, servicii financiare, TMT (Tehnologie, Media și Telecomunicații) sau logistică.
La doar 6 luni după ce a obținut o finanțare serie C de 263 milioane de dolari, Bitpanda își consolidează echipa de programatori cu obiectivul de a-și extinde echipa până la finalul anului 2022 la peste 70 de persoane.
Compania anunţase anul trecut că va construi o nouă fabrică de maşini de ultimă generaţie în apropierea sediului său din Wolfsburg, Germania, pentru a-şi creşte competitivitatea
Obiectivul a fost destabilizarea situaţiei şi inducerea panicii.
Digitalization is accelerating and organizations could lose millions in revenue, if they fail to complete digital transformation initiatives successfully.
Archbee, un start-up fondat de Dragoş Bulugean, un absolvent de Automatică din Craiova care a creat o platformă prin intermediul căreia dezvoltatorii de software sunt conectaţi cu echipele de produs nontehnice, a primit o investiție de 2 milioane de dolari de la Global Founders Capital și Credo Ventures. Anterior, în vara anului 2021, primiseră 1 milion de dolari de la Inovo Venture Partners.
În ultimele patru săptămâni, aceste personaje de tip anime „skateboarder” au înregistrat tranzacții de 300 de milioane de dolari, depășind chiar și Bored Ape Yacht
Jetoanele nefungibile (NFT) pot transforma aproape orice în ceva care poate fi colectat și comercializat digital. De la un meme la codul sursă al World
Pandemia de Covid-19 poate fi ultima pandemie majoră cu care omenirea s-a confruntat, dacă luăm măsuri acum pentru a ne pregăti pentru următoarea amenințare.
By 2026, 25% of people will spend at least one hour a day in the metaverse for work, shopping, education, social and/or entertainment
Miliardarul George Soros a cumpărat aproape 20 de milioane de acţiuni ale startup-ului de vehicule electrice Rivian Automotive, în trimestrul încheiat pe 31 decembrie, au
Platforma care a vândut un NFT al primului tweet al lui Jack Dorsey pentru 2,9 milioane de dolari a oprit majoritatea tranzacţiilor
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |