Franța cere Europei să îi „vâneze în haită” pe „prădătorii” digitali americani

Extinzând metafora președintelui Emmanuel Macron despre națiunile „carnivore” și „erbivore”, de această dată în domeniul tehnologiei, Clara Chappaz, ministrul digitalizării din Franța, a denunțat dependența Europei de tehnologia americană și a făcut apel la o acțiune colectivă a continentului.

Declarațiile lui Chappaz se numără printre cele mai ferme luări de poziție publice ale unui ministru european din domeniul tehnologiei de la începutul ofensivei lansate de noua administrație americană împotriva reglementărilor digitale ale UE, o ofensivă care include amenințări cu impunerea unor tarife vamale în cazul în care blocul comunitar își va aplica legile.

Această mișcare a fost întâmpinată în mare parte cu o tăcere resemnată din partea Comisiei Europene.

Într-o lume dominată de „prădători”, Chappaz și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dependența Franței și a UE de marile companii tech americane, în special în sectorul cloud, unde giganții americani Google Cloud, Microsoft Azure și Amazon Web Services controlează până la 80% din piața europeană.

Pentru a se proteja de acești coloși tehnologici americani, ea a subliniat că Europa trebuie să „acționeze ca o haită” în materie de inovație, aplicarea regulamentelor digitale proprii în ciuda amenințărilor americane și să răspundă războiului comercial „idiot” lansat de Trump, inclusiv, dacă e necesar, prin impozitarea serviciilor digitale oferite de Big Tech-ul american.

Un nou angajament pentru suveranitatea cloud-ului

Chappaz a luat poziție împotriva fenomenului de „spălare a suveranității” practicat de companiile cloud americane care se asociază cu firme europene pentru a pretinde că oferă servicii cloud suverane.

Acesta este un subiect aflat și în atenția membrilor Parlamentului European.

Ea a reamintit că certificarea franceză pentru cloud suveran, SecNumCloud, are criterii clare de determinare a suveranității unei oferte cloud, menționând în special criteriul privind acționariatul companiilor: nicio entitate non-UE nu poate deține mai mult de 24% din acțiuni individual sau mai mult de 39% în total.

Acesta este un prag pe care furnizorii americani de cloud nu îl pot atinge, de facto.

Chappaz a anunțat o serie de măsuri pentru a reduce riscurile legate de dependența Franței și a UE față de cloud-ul american.

Printre aceste măsuri se numără lansarea unui apel de proiecte pentru servicii cloud suverane, finanțat prin planul de investiții France 2030, crearea unui comitet industrial pentru încurajarea investițiilor în soluții suverane, și demararea unei misiuni de cartografiere a dependențelor tehnologice ale Franței cu scopul final de a le aborda și reduce.

Observând că, în contextul revenirii administrației Trump, furnizorii francezi de cloud OVHcloud și Scaleway au înregistrat o creștere fără precedent a numărului de clienți care caută alternative sigure la Big Tech-ul american, Chappaz a concluzionat că firmele europene încep „să se trezească” la nevoia de a asigura soluții cloud suverane.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img