Construcția unui centru de date în România, mai ieftină cu 25% față de Europa de Vest

Costurile de construcție pentru un centru de date în România sunt mai mici cu cel puțin 25% față de Europa de Vest, iar piața locală de centre de date se află într-o perioadă de creștere semnificativă, cu numeroase proiecte de construcție și extindere, precum și un interes major din partea dezvoltatorilor europeni și americani, potrivit datelor Tema Energy, proiectant și constructor de centre de date din România.

Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro, în creștere cu 30% față de 2023.

România este foarte atractivă pentru investițiile în centre de date datorită unor factori precum disponibilitatea și prețul redus al terenurilor, accesul facil la resurse energetice – cu un cost per MWh comparabil cu alte piețe din regiune –, dar și un mix energetic favorabil, bazat pe surse eoliene, solare și hidro, conexiuni de fibră optică către magistralele de comunicații internaționale și accesul la forță de muncă bine pregătită.

„Pentru a stimula această industrie, autoritățile trebuie să sprijine atragerea marilor investitori, creând exemple de succes prin reglementarea clară a procesului de avizare a construcțiilor, simplificarea racordării la utilități, acordarea de subvenții pentru energie și scutiri de taxe, după modelul altor state europene, precum Italia și Spania”, a declarat Mihai Manole, director general al Tema Energy.

El a adăugat că piața de centre de date din România se află într-o fază de „gain momentum”, iar printre cele mai interesate companii de extindere sau de dezvoltare a unor noi centre se numără cele din domeniile energiei, real estate și telecomunicații.

Unii dintre acești jucători se află în faza de analiză și proiectare, în timp ce alții au achiziționat deja terenuri și au început procesul de obținere a avizelor și autorizațiilor.

„Companii mari din aceste domenii sunt interesate de sectorul centrelor de date, în contextul exploziei cererii generate de Inteligența Artificială, dar și al creșterii accelerate a cererii pentru servicii cloud. Costurile ridicate de construcție din Europa de Vest, de peste 10 milioane de euro per MW, determină investitorii să-și îndrepte atenția către Europa Centrală și de Est.

În țări precum Grecia și Polonia, aceste costuri sunt, în medie, sub 7,5 milioane de euro, iar în România pot fi și mai reduse, ca urmare a prețului mai scăzut al terenurilor.

În București, mai mulți jucători importanți din domeniul investițiilor și real estate au securizat terenuri mari, situate în zone bine poziționate, cu acces facil la rețeaua națională de energie.

De asemenea, aceștia au solicitat avize pentru branșamente de zeci sau chiar sute de MW, necesare dezvoltării unor viitoare centre de date, care urmează să fie operate de companii specializate, a explicat Manole.

Investitorii preferă Bucureștiul Budapestei

Capitala ar putea crește de la 20 MW în prezent la 50 MW până la finalul lui 2027. Creșterea economică a Bucureștiului din ultimii ani a determinat majoritatea investitorilor și dezvoltatorilor să îl prefere altor capitale din regiune, precum Budapesta sau Sofia, pentru construcția de centre de date.

„La nivelul Bucureștiului, care concentrează cele mai mari investiții, piața ar putea crește de la o capacitate de aproximativ 20 MW în prezent, la 50 MW în următorii doi ani. Știm cu certitudine că centrele de date din București operează aproape de capacitate maximă, estimând un grad de ocupare de aproximativ 95%. Mulți jucători nu dispun de suficientă putere electrică pentru a răspunde cererilor de creștere din partea clienților. Cel puțin două centre din București sunt implicate în extinderea capacității și în tranziția către modelul high-density, deci cu putere de procesare mai mare în același spațiu, sau în deschiderea unor noi locații”, a mai spus directorul general al Tema Energy.

În 2024, Bucureștiul înregistra o rată de neocupare de doar 5% în centrele de date, aproape la jumătate față de 9,8% în regiunea FLAP (Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris – cea mai dezvoltată din Europa) și semnificativ sub estimarea de aproximativ 7,9% pentru 2025.

„O rată de neocupare de doar 5% în București sugerează că multe companii nu reușesc să găsească resursele necesare pentru colocarea proiectelor digitale, ceea ce va duce, foarte probabil, la un trend ascendent al prețurilor pentru astfel de servicii”, a concluzionat Manole.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img