CE face angajări pentru a aplica mai bine legislația DSA

Comisia Europeană pregătește un val de angajări pentru a face față provocărilor tot mai mari în aplicarea Digital Services Act (DSA), legea care reglementează funcționarea platformelor online în UE.

Din decembrie 2023, Comisia a lansat mai multe investigații împotriva unor giganți tech, însă niciuna nu a fost finalizată până acum. Pentru a accelera procesul, instituția vrea să angajeze încă 60 de persoane.

CE caută profesioniști din diverse domenii, precum juriști, specialiști în politici publice, experți în date și cercetători. Cei interesați se pot înscrie până în 10 mai.

Un raport recent arată că în 2024 Comisia a reușit să angajeze deja 51 de persoane pentru DSA, dar procesul de recrutare a fost mai lent decât s-a estimat inițial. În prezent, echipa DSA numără 127 de membri.

„Avem nevoie de oameni noi pentru a susține investigațiile aflate în curs, dar și pentru aplicarea generală a legii,” a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Obiectivul este ca până la finalul anului echipa să ajungă la 200 de persoane.

Marile platforme sub lupă

DSA a intrat în vigoare în februarie anul trecut și se aplică tuturor platformelor online din Uniunea Europeană. Cele mai mari 25 de platforme cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar, cum sunt Google, Amazon, Meta, Shein sau X (fostul Twitter) sunt monitorizate direct de Comisie. Restul platformelor sunt responsabilitatea statelor membre.

De la intrarea în vigoare a noilor reguli, Comisia a deschis anchete împotriva unor platforme mari precum X, Facebook, Instagram, TikTok, AliExpress și Temu.

Până acum, niciuna dintre ele nu a fost finalizată. Cea mai avansată este investigația privind X, vizată pentru lipsă de transparență și responsabilitate, iar primele concluzii preliminare au fost făcute publice în iulie anul trecut.

Administrația republicană a SUA, instalată în ianuarie, a criticat dur legislația digitală europeană, pe care o consideră o barieră comercială mascată, care discriminează companiile americane.

Brendan Carr, președintele Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA, a mers mai departe și a spus la Mobile World Congress, în februarie, că DSA este „un atac la adresa libertății de exprimare”.

Pe de altă parte, comisarul european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, a explicat într-un interviu că regulile sunt echitabile, fiind aplicate în mod egal tuturor companiilor.

„Avem aceleași reguli pentru companiile europene, americane și chineze,” a subliniat ea.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img