Un nou raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) confirmă că Europa rămâne lider în cercetarea științifică a unor inovații emergente, precum inteligența artificială, gemenii digitali și biotehnologia. Totuși, provocările persistă, iar pentru a-și menține avantajul competitiv, Europa va trebui să investească strategic în dezvoltarea acestora.
Biotehnologie: cercetarea biocombustibililor din microalge
Europa se află într-o poziție solidă în cercetarea tehnologiilor emergente, conform raportului tehnic JRC privind Semnalele slabe în Știință și Tehnologii, 2024.
Raportul examinează tehnologii emergente în domenii esențiale, cum ar fi inteligența artificială, calculul cuantic și biotehnologiile, care pot îmbunătăți competitivitatea Europei în diverse sectoare.
Anticiparea tehnologiilor emergente este crucială pentru competitivitatea Europei. Aceasta le permite liderilor politici să valorifice potențialul acestor tehnologii, abordând în același timp efectele lor sociale, economice și de securitate.
Cercetarea publicată recent se bazează pe o metodologie cantitativă dezvoltată de JRC în 2019, care ajută la identificarea „semnalelor slabe”, adică a primelor indicii ale unor tehnologii care ar putea duce la cercetări de vârf în domeniu.
221 de tehnologii emergente
Scopul raportului, al patrulea de acest tip, este de a oferi noi perspective asupra celor mai recente dezvoltări în domeniul tehnologiilor emergente și de a analiza impactul lor potențial asupra societății.
Astfel, experții au identificat 221 de tehnologii emergente în 2024, distribuite în 12 grupuri tematice, de la e-sănătate la aerospațial.
Multe dintre aceste tehnologii sunt legate de inteligența artificială și învățarea automată, cu aplicații în domenii precum sănătatea, finanțele și transportul. Raportul subliniază cum aceste tehnologii ar putea transforma industriile și îmbunătăți viața oamenilor.
De exemplu, inteligența artificială poate ajuta la crearea de medicamente personalizate, iar învățarea automată poate optimiza sistemele de transport.
Europa cercetează, dar Statele Unite patentează
În domeniul cercetării științifice, raportul JRC arată că Europa este lider în multe dintre cele 221 de tehnologii emergente. Europa excelează în domenii precum gemenii digitali, inteligența artificială, biotehnologiile, energia și agricultura.
Organizațiile europene sunt responsabile pentru o mare parte din publicațiile științifice și pentru cele mai influente articole din domeniu. Cu toate acestea, Statele Unite și China sunt în frunte în ceea ce privește brevetele, iar acestea domină și în producția de cunoștințe științifice în majoritatea domeniilor emergente.
De fapt, deși Statele Unite, China și Europa sunt lideri globali în producerea de cunoștințe științifice, organizațiile europene sunt mai reticente în a-și brevetă descoperirile, comparativ cu cele din Statele Unite și China.
Raportul subliniază, de asemenea, importanța colaborării internaționale și schimbului de cunoștințe. Pentru a-și păstra avantajul competitiv, Europa trebuie să înfrunte lacunele existente în domeniul brevetelor și să investească în modernizarea peisajului său de cercetare-dezvoltare.
Susținerea tehnologiilor emergente va ajuta Uniunea Europeană să promoveze inovația, să crească competitivitatea și să susțină dezvoltarea durabilă, îmbunătățind, astfel, viața cetățenilor săi.
Raportul complet poate fi consultat aici.