EXCLUSIV | Radu Turcescu, consultant politic si de comunicare @ In the Loop by Digitalio: Rețelele sociale nu pot înlocui educația formală 

Rețelele sociale oferă acces rapid la informație, dar nu pot înlocui educația formală, care asigură o bază solidă de cunoștințe și gândire critică. Platformele online sunt utile pentru învățare complementară, însă dependența exclusivă de acestea poate duce la dezinformare și la validarea unor „experți” fără pregătire academică, a declarat într-un interviu exclusiv @In The Loop by Digitalio, Radu Turcescu, consultant politic si de comunicare.

Această realitate impune o mai mare responsabilitate atât la nivel individual, cât și societal.

„Digitalizarea este una dintre cele mai mari invenții ale epocii moderne, dar vine la pachet cu provocări majore, inclusiv riscuri pentru imaginea publică și răspândirea dezinformării. În acest context, specialiștii subliniază necesitatea unui echilibru între libertatea de exprimare și responsabilitatea informațională”, a spus Turcescu.

O altă problemă ridicată de Turcescu este erodarea încrederii în sursele oficiale de informație. Generațiile tinere tind să considere conținutul de pe platforme precum TikTok drept veridic, în loc să caute informații din surse acreditate.

De asemenea, apariția așa-numiților „experți” din mediul online, care își construiesc autoritatea fără o educație formală solidă, contribuie la răspândirea unor informații inexacte.

El consideră că educația formală trebuie să rămână baza cunoașterii, iar rețelele de socializare ar trebui să fie un complement, nu un substitut.

În plus, Turcescu este de parere ca ar fi necesar un cadru legislativ mai bine conturat pentru reglementarea mediului digital, astfel încât să se mențină un echilibru între libertatea de exprimare și prevenirea dezinformării.

„În era digitală, reputația unei persoane sau a unei companii poate fi afectată instantaneu, fără ca informațiile să ajungă neapărat în presa tradițională. O simplă postare online poate declanșa o criză de imagine, iar informațiile negative rămân pe internet pe termen nelimitat, fiind dificil de șters complet”, a precizat Turcescu.

Recent, Turcescu a aratat ca românii devin tot mai vocali și mai dispuși să își exprime public nemulțumirile față de serviciile sau produsele consumate. Pe TikTok ecoul lor poate fi cel mai puternic, iar companiile riscă pierderi și crize de imagine.

Creșterea rețelelor sociale, în special a platformei TikTok, a transformat modul în care consumatorii își prezintă nemulțumirile, generând o schimbare semnificativă în relația dintre clienți și branduri. Astfel, social media a devenit o bombă cu ceas pentru firme. Un brand poate fi distrus de la simplă nemulțumire care nu este „tratată” imediat.

Cele mai predispuse tipuri de afaceri unui val de nemulțumiri pe rețele de socializare sunt cele din HoReCa, producție alimentară, retail sau servicii de înfrumusețare.

Întregul interviu poate fi urmărit aici:

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img