Statele Unite au adăugat marți peste 50 de companii chineze pe lista neagră a exporturilor, într-o nouă încercare de a restricționa accesul Beijingului la tehnologiile avansate de inteligență artificială și calcul de înaltă performanță. Aceasta este prima astfel de măsură adoptată sub administrația Donald Trump în actualul mandat.
Motivele sancțiunilor
Biroul pentru Industrie și Securitate al Departamentului Comerțului al SUA a introdus 80 de entități pe „lista de restricții”, dintre care mai mult de 50 sunt din China. Astfel, companiile americane nu vor mai putea furniza produse sau tehnologii acestor entități fără o aprobare specială din partea guvernului american.
Conform autorităților americane, firmele incluse pe listă sunt acuzate că acționează împotriva intereselor naționale și de politică externă ale SUA. Principalul obiectiv al acestor restricții este de a împiedica Beijingul să obțină tehnologii esențiale pentru calculul exascale și tehnologiile cuantice, esențiale pentru dezvoltarea sistemelor militare și strategice chineze.
Companii vizate și acuzațiile aduse
Departamentul Comerțului a precizat că mai multe entități chineze sunt implicate în dezvoltarea de supercomputere, cipuri de înaltă performanță și soluții AI pentru scopuri militare. De asemenea, două firme au fost incluse pe lista neagră pentru că furnizau echipamente unor entități deja sancționate, precum Huawei și subsidiara sa HiSilicon.
Printre entitățile afectate se numără 27 de companii chineze care ar fi achiziționat tehnologii de origine americană pentru modernizarea armatei chineze, dar și șapte firme care contribuiau la avansarea cercetărilor în domeniul tehnologiilor cuantice.
Șase filiale ale grupului chinez de cloud computing Inspur Group au fost, de asemenea, adăugate pe listă. Grupul fusese deja sancționat în 2023 de administrația Joe Biden.
Reacția Chinei și implicațiile economice
Ministerul de Externe al Chinei a condamnat ferm aceste măsuri, acuzând SUA că „abuzează de conceptul de securitate națională” pentru a îngrădi companiile chineze. Oficialii chinezi au cerut Washingtonului să înceteze aplicarea acestor restricții extinse asupra firmelor din terțe țări și asupra intermediarilor prin care China ar putea obține tehnologii americane.
Conform analistului Alex Capri, specialist în geopolitica tehnologiei la Universitatea Națională din Singapore, aceste măsuri demonstrează că SUA încearcă să elimine toate breșele prin care companiile chineze au reușit anterior să acceseze tehnologii americane de uz dual, adică utilizabile atât în scopuri civile, cât și militare.
Escaladarea conflictului tehnologic SUA-China
Tensiunile dintre Washington și Beijing au escaladat în ultimii ani, iar administrația Trump a continuat să impună tarife suplimentare împotriva Chinei. În plus, SUA intensifică măsurile de urmărire și blocare a exporturilor de semiconductori avansați, precum cei produși de Nvidia și AMD, pentru a preveni utilizarea acestora în dezvoltarea armelor chinezești.
Administratia Biden a adoptat anterior o strategie numită „small yard, high fence” („curte mică, gard înalt”), prin care limitează accesul Chinei la un set restrâns de tehnologii strategice, menținând în același timp relațiile economice normale în alte sectoare.
Mesajul clar al autorităților americane
Jeffrey I. Kessler, subsecretar al Comerțului pentru Industrie și Securitate, a declarat că SUA dorește să împiedice utilizarea tehnologiilor americane pentru dezvoltarea rachetelor hipersonice, a aeronavelor de luptă și a dronelor de ultimă generație care ar putea amenința securitatea națională americană.
Acesta a subliniat că „lista de entități este unul dintre cele mai puternice instrumente de care dispunem pentru a bloca adversarii care încearcă să exploateze tehnologia americană în scopuri ostile.”
Companiile Huawei și Inspur Group nu au oferit încă un răspuns oficial în legătură cu noile restricții.