În ciuda faptului că angajații din sectorul public au nevoie permanentă de actualizarea cunoștințelor și competențelor, în special a celor digitale, Guvernul României nu a alocat fonduri pentru formarea acestora și a interzis astfel de cheltuieli în anii 2023 și 2024.
În acest context, și în 2025, la fel ca în anii anteriori, Fundația Centrul de Formare APSAP continuă să ofere gratuit cursuri de perfecționare pentru angajații de la stat. Aceștia se pot perfecționa în domenii-cheie pentru activitatea din administrația publică, printre care competențe digitale, anticorupție, achiziții publice și accesare de fonduri europene.
„Deși Guvernul României nu alocă fonduri pentru formarea propriilor angajați și chiar a interzis aceste cheltuieli în 2023 și în anul 2024, Centrul de Formare APSAP a reușit să găsească resursele financiare necesare pentru a susține educația continuă în sectorul public. Considerăm, astăzi mai mult ca oricând, că factorii de decizie din sectorul public ar trebui să acorde o atenție sporită formării profesionale și să conștientizeze faptul că, de peste opt ani, în România, majoritatea instituțiile publice nu mai alocă fonduri pentru pregătirea angajaților proprii”, declară Bogdan-Costin Fârşirotu, Președintele Fundației Centrul de Formare APSAP.
Angajații din primăriile din mediul rural, interes scăzut pentru învățare
Unul dintre motivele pentru interes scăzut este faptul că dispozitivele electronice din instituțiile publice nu dispun de dotările minime necesare.
Astfel, 46% dintre calculatoarele utilizate de angajații din administrația publică nu sunt echipate nici cu cameră, nici cu microfon, iar 13% dispun de doar unul dintre cele două.
În mediul privat, de mai bine de patru ani, este greu de imaginat o zi de lucru fără ședințe desfășurate pe platforme de comunicare online precum Zoom, Webex, Meet etc. În schimb, în sectorul public, dotarea cu echipamente IT care să răspundă cerințelor actuale rămâne, din păcate, o prioritate ignorată, potrivit sursei citate.
Paradoxal, 53% dintre angajații din sectorul public declară că instituția din care fac parte ar putea trece complet la procese digitale — fără utilizarea documentelor fizice. Și totuși, ne întrebăm: cum este posibil acest lucru, în lipsa infrastructurii minime necesare?”, a spus el.
Aproximativ 3.000 de viceprimari și secretari generali ai unităților administrativ-teritoriale din mediul rural au fost informați oficial, dar și informal, despre cursurile gratuite pentru angajați. Cu toate acestea, peste 85% dintre cursanții provin, în continuare, din mediul urban.
Deși cursurile pot fi urmate de la distanță, online, acest lucru nu pare să fi generat un interes real în rândul instituțiilor publice din mediul rural. Dacă administrațiile locale din orașe sunt mai receptive la oportunitățile de dezvoltare profesională, multe dintre primăriile de comună par să rămână captive unui deficit educațional cronic, care persistă de peste 30 de ani.