Hackerul francez devenit antreprenor miliardar Xavier Niel avertizează că Europa are o șansă reală de a-și arăta creativitatea în domeniul AI dar, dacă va rata acest moment, ar putea ajunge irelevantă şi va fi abandonată.
„Dacă Europa nu face asta corect, va deveni un continent foarte mic, abandonat timp de câteva generații”, a spus el.
Ceea ce diferențiază startup-urile europene de celelalte este „valoarea” lor, precum confidențialitatea și transparența, a spus Niel. De asemenea, mediul universitar din Europa produce talente în inginerie și matematică, ceea ce i-ar putea oferi un avantaj – dacă se mișcă rapid.
„Sigur, lumea se mișcă mai repede acum; resursele sunt mai mari. Dar vor exista întotdeauna doi copii isteți undeva în lume, care lucrează într-un garaj, cu o viziune tehnologică sau o idee nouă”, a spus Niel.
Mogulul francez, a cărui avere este estimată la 8,7 miliarde de dolari, se află în centrul dezvoltărilor din domeniul AI.
Optismul său față de puterea AI a Europei l-a determinat să dezvolte cel mai mare incubator de startup-uri din lume în Paris, Station F.
De asemenea, a co-investit 300 milioane de dolari într-un laborator nonprofit de cercetare în domeniul AI alături de Eric Schmidt și Rodolphe Saadé.
Europa riscă să devină un muzeu
Totuși, el se îngrijorează că, dacă Europa nu va profita de valul AI, va ajunge să fie redusă la „cel mai frumos loc din lume pentru muzee”.
El a comparat acest moment al AI cu perioada în care motoarele de căutare au devenit mainstream. Astăzi, acestea sunt controlate în mare parte de jucători americani, precum Google și Microsoft Bing.
„Dacă vrei să creezi un motor de căutare acum, de la zero, nu poți câștiga, pentru că nu ai fost acolo acum 25 de ani”, a spus el.
Alți experți s-au arătat îngrijorați și de faptul că Europa rămâne în urmă și de modul în care acest lucru ar putea afecta securitatea și perspectivele de securitate ale regiunii față de restul lumii.
Ceea ce Niel consideră a fi unul dintre punctele forte ale Europei a condus și la percepția că reglementează AI prea sever, împingând concurenții din afaceri în afara pieței.
Uniunea Europeană a adoptat un proiect unic de reglementări AI, pe care unii îl consideră revoluționar, în timp ce alții cred că este prea restrictiv.
Într-un raport detaliat despre competitivitatea Europei, fostul președinte al BCE Mario Draghi a subliniat că AI ar putea deschide noi oportunități dacă este implementată corect.