Efectul DeepSeek: Decalajul dintre SUA și China în domeniul AI s-a redus la doar trei luni

China a reușit să reducă decalajul față de Statele Unite în dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) la doar trei luni în anumite domenii, datorită unor companii precum DeepSeek, care au găsit soluții mai eficiente pentru utilizarea cipurilor și a algoritmilor, a declarat Lee Kai-fu, CEO al startup-ului chinez 01.AI.

Lee, fost șef al Google China și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în AI la nivel global, a afirmat că DeepSeek a demonstrat progrese semnificative, mai ales în ingineria software pentru infrastructură.

„Dacă înainte eram în urmă cu șase până la nouă luni în toate domeniile, acum diferența s-a redus la trei luni pentru unele tehnologii esențiale, iar în anumite arii specifice, China chiar a luat avans”, a explicat Lee.

În ianuarie, DeepSeek a atras atenția industriei globale a inteligenței artificiale lansând un model de raționament AI dezvoltat cu cipuri mai puțin avansate și la costuri mai reduse decât rivalii săi occidentali.

Sancțiunile americane au fost ineficiente

Acest lucru a contrazis ideea că sancțiunile impuse de SUA ar împiedica progresul Chinei în AI.

Lee a subliniat că sancțiunile impuse de Washington asupra semiconductorilor au fost o „sabie cu două tăișuri”: pe de o parte, au creat dificultăți pe termen scurt, dar, pe de altă parte, au forțat companiile chineze să inoveze sub constrângeri.

„DeepSeek a reușit să dezvolte un nou mod de învățare, care îi permite să recupereze rapid diferența față de SUA sau chiar să inoveze mai mult acum”, a spus Lee.

Modelele dezvoltate de DeepSeek au capacitatea de a explica utilizatorilor procesul de raționament înainte de a furniza răspunsurile – o funcție inițial creată de OpenAI, dar care nu a fost pusă la dispoziția publicului.

China a intrat în cursa globală pentru AI generativ la scurt timp după lansarea ChatGPT de către OpenAI la sfârșitul lui 2022.

Până la lansarea DeepSeek, liderii industriei chineze considerau că sunt mult în urma omologilor occidentali.

Investițiile în AI, tot mai riscante pentru startup-uri

Lee, care conduce și o firmă de capital de risc, a fondat 01.AI în martie 2023, alăturându-se altor startup-uri chineze precum ZhipuAI și Moonshot, dar și giganților Baidu, Alibaba și ByteDance, în dezvoltarea de modele AI de bază.

Într-o industrie dominată de mari corporații cu bugete uriașe și de alternative open-source în continuă evoluție, investițiile în modele AI proprii sunt tot mai riscante pentru startup-uri, spune Lee.

De aceea, 01.AI a ales să se concentreze pe aplicații AI practice – soluții software care ajută companiile să implementeze mai eficient modelele AI existente.

Luna aceasta, 01.AI a lansat Wanzhi, o platformă software destinată firmelor care vor să adopte AI în operațiunile lor.

Compania a început deja să genereze venituri și estimează o creștere semnificativă în 2025, de câteva ori mai mare față de nivelul de 15 milioane de dolari din 2024.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img