CE va lansa în aprilie un plan care să ajute afacerile să adopte AI

Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune denumit „Continent AI” în 9 aprilie, în încercarea de a sprijini aplicarea instrumentelor de inteligență artificială de către afaceri, a declarat Henna Virkkunen, comisarul european pentru Tehnologie.

Planul de acțiune va consta din cinci piloni, inclusiv infrastructura, accesul la date, cloud, talente și abilități și simplificare, a spus Virkkunen.

Legea AI a UE – setul de reguli care reglementează instrumentele AI în funcție de riscurile pe care le prezintă pentru societate – va intra în vigoare complet în 2027, dar Comisia caută și simplificarea regulilor existente.

Executivul european va efectua și un control mai amplu al digitalizării, pentru a se asigura că regulile „sunt adecvate scopului”, a spus Virkkunen.

„Știm că există lucruri care se suprapun – adesea aceleași IMM-uri trebuie să se conformeze diferitelor reguli. Am lucrat ca europarlamentar și știu că majoritatea reglementărilor create în ultimii zece sau cincisprezece ani au multe suprapuneri, inclusiv multe obligații de raportare. Trebuie să ne uităm la cum putem reduce birocrația”, a spus ea.

Americanii, nemulțumiți de europeni

Eforturile UE de a aplica reguli în domeniul tehnologic, inclusiv cele pentru platforme și inteligență artificială, au fost puternic criticate de noua administrație americană.

Vicepreședintele JD Vance a avertizat împotriva ceea ce a numit „reglementare excesivă” a inteligenței artificiale la Summitul pentru Acțiunea AI de la Paris, din februarie.

Virkkunen a promis să facă Europa un „Continent AI”, inclusiv prin propuneri de creare a unor fabrici de AI și facilități de specializare, precum și o Lege privind Dezvoltarea Cloud-ului și AI pentru a ajuta companiile să dezvolte și să implementeze AI mai ușor, prin investiții mai mari și obiective de eficiență energetică.

La începutul acestui an, Comisia a anunțat că va mobiliza 200 miliarde de euro pentru investiții în AI.

Din aceasta, 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru fabricile AI, care, conform Comisiei, sunt necesare pentru a permite „dezvoltarea colaborativă” a celor mai complexe modele AI.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img