Apple este pe cale să evite o amendă din partea Uniunii Europene după ce a făcut unele modificări pentru a respecta noile reguli europene menite să limiteze influența giganților tech.
Comisia Europeană, care a deschis anul trecut o investigație în baza Legii Piețelor Digitale (DMA), ar urma să închidă ancheta la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse citate de Reuters.
Uniunea Europeană vs. Big Tech
Autoritățile europene s-au temut că designul ecranului browserului web pe iPhone îngreunează trecerea utilizatorilor la soluții alternative.
Decizia de a închide investigația vine în contextul unor tensiuni cu președintele american Donald Trump, care a amenințat cu introducerea unor tarife vamale țările care sancționează companiile americane.
Legea Piețelor Digitale impune reguli mai stricte pentru giganții tehnologici, obligându-i să faciliteze accesul utilizatorilor la diverse servicii online și să permită o concurență mai echitabilă.
Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 10% din veniturile globale anuale.
Apple, Google și Meta, sub presiune
În paralel, Comisia Europeană analizează dacă Apple limitează posibilitatea dezvoltatorilor de aplicații de a informa utilizatorii despre oferte disponibile în afara App Store.
În cazul Meta, autoritățile contestă serviciul de abonament fără reclame lansat în Europa în 2023, susținând că ar trebui să existe alternative gratuite.
Decizia de închidere a investigației privind browserul Apple ar putea coincide cu aplicarea unor sancțiuni atât pentru Apple, cât și pentru Meta, pentru alte încălcări ale DMA.
În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a acuzat Google că favorizează propriile servicii de căutare și impune restricții dezvoltatorilor de aplicații. Apple, la rândul său, trebuie să își deschidă ecosistemul pentru concurență, astfel încât rivalii să poată interacționa mai ușor cu iPhone și iPad.
În cazul Google, prima acuzație vizează Google Play, unde compania este suspectată că împiedică dezvoltatorii să informeze utilizatorii despre oferte alternative disponibile în afara platformei sale.
De asemenea, UE susține că Google percepe comisioane excesive pentru achizițiile realizate prin magazinul său de aplicații.
A doua acuzație privește favorizarea propriilor servicii, precum Google Flights, Google Shopping și Google Hotels, în detrimentul concurenței.
Pentru Apple, Comisia Europeană a emis două ordine care impun companiei să permită accesul altor producători de smartphone-uri, căști și dispozitive de realitate virtuală la tehnologiile sale, pentru o integrare mai bună cu iPhone și iPad.