De la supraveghere la automatizare: Cum este utilizată tehnologia AI la frontierele europene

În timp ce liderii UE au declarat săptămâna aceasta la Bruxelles că trebuie să continue explorarea unor noi modalități de a reduce migrația ilegală, experții cer o atenție mai mare asupra modului în care programele bazate pe inteligență artificială (AI) și supravegherea automată ar putea fi utilizate la frontierele Europei.

Experții au declarat pentru Euronews Next că 12 state membre ale UE testează deja sisteme automate de control la frontieră sau sisteme bazate pe AI.

Derya Ozkul, profesor asociat la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a spus că se cunosc foarte puține lucruri despre modul în care aceste tehnologii vor afecta drepturile migranților.

„Migranții sunt, într-un fel, folosiți ca niște cobai în acest domeniu. Toate defecțiunile sistemelor, toate posibilele probleme și așa mai departe ajung să fie poveri pentru migranți, iar responsabilitatea este foarte redusă,” a spus Ozkul într-un interviu.

Ce tehnologii AI sunt deja utilizate la frontierele UE?

Ozkul a explicat că AI este deja integrată sau testată la unele dintre frontierele UE, în principal pentru a sprijini procesarea cererilor de azil.

Un instrument AI utilizat de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați din Germania (BAMF) este un software automat de recunoaștere a limbii și dialectului. Acesta ajută oficialii să stabilească țara de origine a unui migrant în lipsa documentelor oficiale, bazându-se pe o înregistrare vocală de două minute.

Potrivit BAMF, software-ul poate recunoaște cinci dialecte arabe principale: egiptean, din Golf, irakian, levantin și magrebian, cu posibilitatea de a fi extins în viitor.

Acest instrument este utilizat pentru a verifica informațiile furnizate de solicitanți în timpul audierii, dar doar „în cazuri speciale… atunci când este necesar”, a precizat BAMF. În 2023, recunoașterea dialectului a fost folosită în 43.593 de cazuri dintr-un total de 334.000 de cereri.

Guvernul german a mai declarat că AI este utilizată și pentru a ajuta oficialii să identifice „aspecte relevante pentru securitate” în timpul audierilor de azil. Decidenții pot edita, completa sau elimina informațiile semnalate de AI, ceea ce înseamnă că „omul decide, nu AI-ul”.

Ozkul a subliniat însă că migranții nu sunt de obicei conștienți că cererile lor de azil sunt procesate prin automatizare sau AI.

„[Migranții] nu au nicio idee despre cum este procesată cererea lor și nu au niciun cuvânt de spus în acest proces. Este posibil să nu poată contesta rezultatul, deoarece, din nou, nu au aceleași drepturi ca cetățenii”, a adăugat Ozkul.

Ce oportunități AI a identificat UE?

UE a investit deja în mai multe proiecte bazate pe AI în întreaga Uniune.

Unul dintre acestea este Centaurus, un proiect desfășurat în centrele de detenție din Grecia, inclusiv de-a lungul râului Evros. Acesta permite camerelor CCTV să folosească algoritmi de analiză comportamentală pentru a detecta comportamente ilegale și utilizează drone pentru a monitoriza migranții „fără intervenție umană”.

Un alt sistem finanțat de UE este Hyperion, care utilizează date biometrice din amprente pentru a facilita intrarea și ieșirea din centrele de detenție.

Maria Gavouneli, președinta Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Grecia, un organism consultativ independent, a descris aceste măsuri ca fiind „un exercițiu major de supraveghere coordonat și finanțat de Uniunea Europeană”.

„Principala problemă cu care ne vom confrunta este legată de transparență și responsabilitate”, a spus Gavouneli.

UE a finanțat, de asemenea, proiecte AI pentru combaterea traficului de migranți. Proiectul COMPASS2020 a permis navelor de patrulare să lanseze drone subacvatice pentru a-și extinde raza de supraveghere.

De asemenea, PROMENADE utilizează AI pentru a îmbunătăți supravegherea maritimă și analiza datelor până la 370 de kilometri de coastă.

În viitor, UE ar putea extinde utilizarea AI la frontiere, conform unui raport din 2020, care a identificat mai multe domenii-cheie de interes precum recunoașterea automată a amprentelor și a feței, detectarea emoțiilor generate de AI, evaluarea riscurilor migranților pe baza algoritmilor sau monitorizarea tendințelor de migrație folosind AI.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img