Autoritățile din șapte țări africane au arestat 300 de suspecți implicați în criminalitate cibernetică

Peste 300 de suspecți au fost arestați în șapte țări africane în cadrul unei operațiuni internaționale, coordonată de Interpol între noiembrie 2024 și februarie 2025, care viza destructurarea grupurilor de criminalitate cibernetică implicate în fraude din domeniul investițiilor, finanțelor și aplicațiilor de mesagerie.

În cadrul operațiunii, autoritățile din Benin, Coasta de Fildeș, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud, Togo și Zambia au efectuat 306 arestări, au confiscat 1.842 de dispozitive și au recuperat sute de mii de dolari de la suspecți.

Potrivit Interpol, peste 5.000 de entități au căzut victime rețelelor de criminalitate cibernetică.

Autoritățile nigeriene au arestat 130 de persoane, dintre care 113 cetățeni străini, pentru implicarea lor în scheme ilegale, cum ar fi fraudele cu cazinouri online și investiții.

Au fost confiscate 685 de dispozitive, 26 de vehicule, 16 case și 39 de terenuri.

Victime și agresori

Unii dintre cei arestați ar fi fost victime ale traficului de persoane, fiind obligați să participe la activități de criminalitate cibernetică.

Forțele de ordine din Africa de Sud au arestat 40 de suspecți implicați într-o schemă sofisticată de fraudă cu SIM box, confiscând 53 de calculatoare desktop și toruri, precum și peste 1.000 de cartele SIM.

Autoritățile din Rwanda au arestat 45 de persoane despre care se crede că făceau parte dintr-o rețea de criminalitate cibernetică implicată în fraude de tip social engineering, confiscând 292 de dispozitive și recuperând peste 100.000 de dolari. Grupul a cauzat pierderi de peste 300.000 de dolari în 2024.

Suspecții contactau victimele, fie pentru a le prezenta câștiguri false de tip „jackpot”, convingând astfel victimele să divulge informații sensibile pentru a obține acces la conturile lor de banking mobil, fie ca membri ai familiei accidentați, cerând ajutor financiar.

În Zambia, 14 persoane au fost arestate pentru implicarea lor într-o operațiune de hacking al telefoanelor. Hackerii trimiteau mesaje cu linkuri malițioase pentru a instala malware și a prelua controlul dispozitivelor victimelor, inclusiv aplicațiile lor de banking. Aceștia utilizau apoi aplicația de mesagerie a victimei pentru a trimite linkul malițios contactelor acesteia.

În cadrul Operațiunii Card Roșu, autoritățile au colaborat cu firme de cybersecurity, inclusiv Group-IB, Kaspersky și Trend Micro, pentru colectarea și schimbul de informații despre amenințări.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img