Săptămâna aceasta, la Bruxelles, liderii europeni vor discuta intens despre cheltuielile pentru apărare. Însă, după trei ani de război, Ucraina a demonstrat că cel mai important aspect al oricărei investiții în tehnologie militară este viteza.
„Războiul din Ucraina seamănă și cu Primul Război Mondial, și cu Al Treilea Război Mondial în același timp”, spune James Appathurai, secretar general adjunct al NATO pentru inovație, hibrid și cibernetică.
El explică faptul că, deși imaginile cu tancuri și artilerie grea amintesc de marile conflicte ale trecutului, adevărata forță a Ucrainei vine din capacitatea de a adapta rapid tehnologia comercială pentru utilizări militare.
„Acest lucru le-a permis ucrainenilor să reziste într-un mod surprinzător pentru mulți”, a declarat el.
Este o lecție esențială pentru Europa, care își dorește să își reducă dependența de armele produse în SUA și să devină mai autonomă în domeniul apărării.
Testarea tehnologiei direct pe câmpul de luptă
„Europa trebuie să investească masiv în apărare, pentru că trăim într-o lume tot mai imprevizibilă”, spune Bohdan Sas, cofondator și director comercial al companiei ucrainene de drone Buntar Aerospace.
El subliniază că războiul din Ucraina a demonstrat cât de important este ca echipamentele militare să fie testate în condiții reale de luptă.
„Companiile care nu și-au pus niciodată tehnologia la încercare pe câmpul de luptă sunt complet depășite. Vedem firme occidentale care vin cu echipamente, iar la început produsele lor sunt total ineficiente. Dar apoi se întorc la laboratoare, fac ajustări, iar peste doi ani, tehnologia lor se îmbunătățește semnificativ.”
Aceasta este o lecție clară pentru Europa: procesul de dezvoltare și perfecționare a echipamentelor trebuie accelerat.
Viteza, esențială pentru inovație în apărare
James Appathurai subliniază că ciclul de inovare în Ucraina este extrem de rapid: în doar două până la șase săptămâni, o nouă tehnologie este dezvoltată, testată și apoi contracarată de Rusia, care învață la fel de repede.
În schimb, Europa se confruntă cu un proces lung și birocratic de achiziție, mai ales în cazul unor echipamente precum avioanele F-35 sau Eurofighter.
„Orice tehnologie inovatoare pe care o cumperi riscă să fie deja învechită până ajunge în dotare”, avertizează Appathurai.
Pentru a remedia această problemă, NATO lucrează la un plan care să permită adoptarea rapidă a noilor tehnologii, iar acest subiect va fi discutat la summitul NATO din iunie.
„Trebuie să ne mișcăm mult mai rapid, să renunțăm la procesele greoaie și să înțelegem că nu doar echipamentele contează, ci și efectele pe care le generează pe teren”, concluzionează oficialul NATO.