UE riscă mai multe taxe vamale din partea lui Trump dacă insistă să ia măsuri împotriva Big Tech

O serie de decizii împotriva Apple, Meta și Google ar putea deschide un nou front în războiul comercial dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Actul privind piețele digitale al Uniunii Europene a fost supus unui atac constant din partea președintelui SUA, Donald Trump, care a declarat că acesta reprezintă „o extorcare externă” a companiilor americane. Pe măsură ce Trump intensifică tensiunile în războiul comercial global, Casa Albă a amenințat chiar cu taxe vamale suplimentare ca răspuns la reglementările tehnologice ale UE.

Începând de miercuri, Comisia Europeană trebuie să ia o serie de decizii pentru a stabili dacă Apple, Meta și Google încalcă legislația UE privind concurența digitală; decizii care, cel puțin teoretic, ar putea aduce amenzi de până la 10% din veniturile globale ale acestor companii.

Momentul este delicat. În ultimele săptămâni, Actul privind piețele digitale al UE a fost atacat de Trump, care a spus că acesta reprezintă „o extorcare externă” a companiilor americane.

Pe măsură ce Trump intensifică presiunile în războiul comercial global, Casa Albă a amenințat cu taxe vamale suplimentare ca răspuns la reglementările tehnologice ale UE.

Comisia Europeană se află într-o situație dificilă

Un termen critic pentru a spune Apple exact cum trebuie să-și deschidă produsele și serviciile față de rivali expiră în 19 martie.

În mod normal, acest lucru nu ar trebui să fie un subiect controversat; ar fi doar un pas procedural pentru a asigura conformitatea unei companii cu o lege nouă.

Însă orice decizie de a sancționa Big Tech în cadrul DMA riscă să-l supere pe Trump, care săptămâna trecută a lăudat Apple ca „o mare companie”.

Ulterior, lucrurile devin și mai serioase, deoarece Comisia trebuie să se confrunte cu termenele pentru finalizarea mai multor anchete privind nerespectarea legii împotriva Apple, Meta și Google.

Oficialii UE au promis constant că deciziile vor veni în curând, cel puțin pentru Apple și Meta, fiind impulsionați de plângeri din partea utilizatorilor, precum Epic Games și Spotify, care susțin că eforturile de conformare ale Big Tech nu sunt suficiente.

„Comisia ar risca să fie aspru criticată dacă ar fi percepută ca adoptând o abordare deliberat ‘blândă’ din motive geopolitice”, spune Zach Meyers, director de cercetare la Centrul de Reglementare din Europa.

Conștientă de geopolitica sensibilă, conducerea Comisiei a încercat în ultimele săptămâni să atenueze tensiunile, subliniind că abordarea sa nu este antiamericană.

„[DMA] nu vizează companiile americane”, au scris comisarii europeni Teresa Ribera și Henna Virkkunen unui legislator american la începutul acestei luni, subliniind că scopul UE este „asigurarea conformității — nu impunerea de amenzi”.

Apple, principalul țintă al UE

UE are în prezent șase dosare deschise împotriva Apple, Meta și Google pentru nerespectarea diferitelor părți ale DMA. Deși aceste anchete ar trebui să fie finalizate teoretic într-un an, termenele nu sunt fixe, potrivit Albăi Ribera Martínez, lector la Universidad Villanueva din Madrid.

Cert este că există câteva puncte sensibile care așteaptă să fie aprinse.

Principalul obiectiv al Comisiei este Apple, care se confruntă cu trei anchete pentru nerespectarea DMA, pe lângă ordinul Comisiei de a-și deschide dispozitivele față de rivali.

Săptămâna viitoare, Comisia va finaliza una dintre aceste anchete — privind regulile Apple pentru magazinul său de aplicații. Dezvoltatorii de aplicații susțin că regulile actuale îi împiedică în mod nedrept să redirecționeze clienții dinspre sistemul de plăți al Apple și taxele percepute dezvoltatorilor.

Două persoane familiarizate cu cazul, care au vorbit sub condiția anonimatului, au spus că Apple ar putea primi o decizie de nerespectare a reglementărilor privind „anti-steering”, ceea ce ar putea include o amendă pentru comportamentele din trecut.

În continuare, vor urma anchete privind regulile de plată sau consimțământ ale Meta, ce ar trebui finalizate în următoarele săptămâni, și o a doua anchetă Apple privind un set mai larg de probleme legate de magazinul său de aplicații, ce va fi finalizată în această vară.

Răspunsul Apple la o a treia anchetă privind regulile browserului său este în curs de evaluare, schimbările recente fiind apreciate de utilizatori, a spus Alberto Bacchiega, responsabil DMA al Comisiei. Google se află, de asemenea, în fața a două anchete referitoare la serviciul său de căutare verticală și magazinul de aplicații.

Ce acțiuni vor întreprinde oficialii europeni?

Fiecare decizie de nerespectare va include un ordin de oprire și o propunere pentru remedierea încălcării. UE poate impune amenzi de până la 10% din veniturile globale ale unei companii, ce pot ajunge până la 20% pentru încălcări repetate.

Însă nu este obligatoriu să impună amenzi — și nici acestea nu sunt neapărat măsura cea mai importantă pe care Comisia o poate lua.

„Cele mai importante decizii care vor rezulta din procedurile de nerespectare sunt, cu adevărat, remediile”, spune Ribera Martínez.

Motivul pentru care DMA a fost creat inițial este să prevină monopolizarea sectorului tehnologic european de către câțiva giganți.

Sute de dezvoltatori și furnizori de servicii digitale — americani și europeni deopotrivă — așteaptă să vadă cât de riguros va aplica Comisia reglementările.

Mulți au produse gata de lansare, dar așteaptă clarificări de la Comisie privind modificările finale ale magazinului de aplicații, a spus un dezvoltator european de jocuri, care a preferat anonimatul din cauza dependenței sale de Apple și Google.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img