Mai multe agenții de securitate națională ale SUA au suspendat activitatea într-un efort coordonat de a contracara sabotajul, dezinformarea și atacurile cibernetice ale Rusiei, ușurând presiunea asupra Moscovei, pe măsură ce administrația Trump împinge Rusia să pună capăt războiului din Ucraina.
Fostul președinte Joe Biden a ordonat anul trecut echipei sale de securitate națională să creeze grupuri de lucru pentru a monitoriza o problemă majoră, având în vedere avertismentele agențiilor de informații americane privind escaladarea unui conflict cu națiunile occidentale.
Planul a fost coordonat de Consiliul Național de Securitate (NSC) și implica colaborarea a cel puțin șapte agenții guvernamentale, în colaborare cu aliații europeni, pentru a preveni atacurile vizând Europa și Statele Unite, potrivit unor foști oficiali care au participat la aceste grupuri de lucru, citați de Reuters.
Înainte de învestirea lui Donald Trump, administrația acestuia a fost informată de oficialii lui Biden despre aceste eforturi și i s-a recomandat să continue monitorizarea campaniei de război hibrid a Rusiei.
Efectul Trump
Cu toate acestea, de când Trump a preluat funcția, multe dintre aceste activități s-au oprit, conform unor surse anonime.
Reuters a fost prima publicație care a relatat despre amploarea acestor eforturi și despre cum mai multe agenții ale SUA au suspendat activitățile legate de acest subiect.
Întâlnirile regulate dintre Consiliul Național de Securitate și oficialii europeni în domeniul securității naționale nu au mai fost organizate, iar NSC a oprit și coordonarea formală între agențiile SUA, inclusiv FBI, Departamentul pentru Securitatea Internă și Departamentul de Stat, au declarat oficiali.
Nu este clar dacă președintele Trump a ordonat oprirea completă a monitorizării campaniei Rusiei sau dacă agențiile continuă activitatea independent de Casa Albă.
Unii dintre oficialii implicați în aceste grupuri de lucru au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că administrația Trump nu mai prioritizează acest subiect, chiar și în fața avertismentelor serviciilor de informații.
Concedii forțate
În ultima lună, FBI a trimis în concediu personalul care se ocupa cu combaterea interferențelor rusești în alegerile din SUA, iar Departamentul de Justiție a dizolvat o echipă care se ocupa de confiscarea activelor oligarhilor ruși.
Casa Albă nu a oferit clarificări oficiale despre eventualele planuri de reluare a activităților în acest sens. În schimb, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a subliniat că administrația Trump continuă să coopereze cu agențiile relevante pentru a evalua și preveni amenințările. De asemenea, Trump a declarat că orice atac asupra SUA va atrage un răspuns disproporționat.
Schimbările de politică ale administrației Trump, care par să favorizeze Rusia, au stârnit temeri între oficialii americani și europeni, aceștia fiind îngrijorați că Ucraina ar putea fi forțată să ajungă la un armistițiu favorabil Rusiei. În ultima perioadă, Trump a făcut declarații și acțiuni care sugerează o apropiere de Rusia, ceea ce a stârnit critici atât din partea democraților, cât și din partea unor republicani.
În fața acestor schimbări, agențiile americane, inclusiv FBI și Departamentul de Securitate Internă, au redus din activitățile de monitorizare ale operațiunilor de sabotaj rusești. În același timp, colaborarea dintre Statele Unite și aliații europeni continuă, dar nu mai este la fel de intensă ca înainte.