Apple a pierdut marți procesul din Germania în care contesta statutul de companie dominantă pe piață. Această etichetă permite autorităților antitrust să o urmărească mai atent. Curtea Federală de Justiție a confirmat decizia din 2023 a Oficiului German al Cartelurilor, care a clasificat Apple drept o „companie cu mare influență pe mai multe piețe”.
Prin această decizie, Apple intră pe lista marilor giganți tehnologici din Germania – alături de Google (Alphabet) și Facebook (Meta) – care ar putea fi supuși unor măsuri pentru reducerea influenței lor pe piață.
La nivel global, autoritățile de reglementare au început să ia măsuri împotriva marilor companii de tehnologie, pentru a facilita concurența și a oferi consumatorilor mai multe opțiuni.
În Europa, Legea Piețelor Digitale (DMA), adoptată în 2023, este considerată un standard în acest domeniu.
Apple a reacționat, susținând că se confruntă cu o competiție puternică în Germania și că decizia instanței nu reflectă realitatea.
„Această hotărâre ignoră valoarea unui model de afaceri centrat pe confidențialitatea și securitatea utilizatorilor”.
Adevărata provocare
Chiar dacă această decizie este o victorie pentru autoritățile germane, adevărata provocare pentru giganții tehnologici vine din partea reglementărilor impuse de Uniunea Europeană, a explicat Assimakis Komninos, partener la White & Case.
„Instanța confirmă că legislația germană este valabilă, dar în practică, Legea Piețelor Digitale rămâne standardul principal care reglementează marile companii tech”, a spus el.
Încă din ianuarie, un judecător sugerase că instanța va susține autoritatea de reglementare.
Apple a încercat să implice Curtea de Justiție a Uniunii Europene în acest caz, dar cererea sa a fost respinsă.
În Europa, App Store-ul Apple se află deja sub lupa autorităților, care sunt îngrijorate de cantitatea mare de date colectate despre utilizatori.
Președintele Oficiului German al Cartelurilor, Andreas Mundt, a salutat decizia instanței:
„Această hotărâre confirmă că Apple trebuie să respecte reguli mai stricte pentru a preveni abuzul de poziție dominantă. Continuăm investigația asupra regulilor Apple privind urmărirea utilizatorilor în aplicațiile terțe și lucrăm intens și la alte cazuri care vizează marile companii de internet”, a adăugat Mundt.