Meta dă în judecată o fostă angajată pentru dezvăluirile din companie în cartea sa „Careless People”

Gigantul tehnologic Meta a obținut o victorie juridică în această săptămână împotriva lui Sarah Wynn-Williams, o fostă angajată care a publicat recent o carte de memorii despre experiența sa în companie, intitulată Careless People: A Cautionary Tale of Power, Greed, and Lost Idealism.

Un arbitru a decis că Meta are motive valide să susțină că Wynn-Williams ar fi încălcat clauza de non-discreditare pe care a semnat-o la plecarea din companie. Drept urmare, ea este temporar împiedicată să promoveze sau să faciliteze distribuirea cărții până la finalizarea arbitrajului. Cu toate acestea, cartea rămâne disponibilă pentru cumpărare, beneficiind chiar de efectul Streisand – fenomenul prin care încercările de a suprima informații duc, de fapt, la o creștere a interesului public.

Sursă imagine: Macmillan

Reacția editurii și sprijinul acordat autoarei

Editura Macmillan, prin imprintul său Flatiron Books, a declarat că decizia arbitrajului „nu are niciun impact” asupra sa și că va continua să sprijine și să promoveze cartea. Mai mult, Macmillan a condamnat tacticile Meta de a încerca să reducă la tăcere autoarea prin utilizarea unei clauze contractuale dintr-un acord de concediere.

„Pentru claritate, ordinul arbitrului nu face nicio referire la veridicitatea afirmațiilor din Careless People, a subliniat editura, menționând că manuscrisul a fost supus unui proces riguros de editare și verificare a faptelor.

Controversele din jurul cărții Careless People

Cartea oferă o perspectivă critică asupra modului în care Facebook – acum Meta – a gestionat relațiile cu guvernele, inclusiv cel al Chinei. Într-o recenzie publicată de The New York Times, Careless People este descrisă ca fiind „o privire întunecată, dar amuzantă și șocantă” asupra culturii interne a Facebook.

Wynn-Williams, care a fost director de politică globală la Facebook între 2011 și 2017, a descris în memoriile sale experiențele sale din cadrul companiei: „Dacă ar fi să rezum totul într-o singură frază, aș spune că a început ca o comedie plină de speranță și s-a încheiat în întuneric și regret”.

În carte, ea face aluzii la o cultură corporativă haotică și lipsită de maturitate, comparând echipa de leadership a Facebook cu „un grup de adolescenți de 14 ani cărora li s-au dat superputeri și o sumă imensă de bani”.

Facebook și relația cu China

Wynn-Williams a susținut, de asemenea, că Facebook a avut un plan în 2015 pentru a instala un „redactor-șef” care ar fi avut autoritatea de a cenzura conținutul sau de a închide platforma în China la cererea autorităților chineze. Aceasta a depus o plângere oficială la U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), susținând că Meta ar fi încercat să acopere aceste practici.

Meta a reacționat la aceste acuzații printr-o declarație publică, numind cartea „un amestec de afirmații depășite și zvonuri deja cunoscute, alături de acuzații false la adresa conducerii noastre”. Compania a mai susținut că Wynn-Williams a fost concediată în urmă cu opt ani pentru „performanțe slabe” și că în prezent nu operează servicii în China.

„Este bine cunoscut faptul că, în trecut, Facebook a explorat opțiuni pentru a intra pe piața din China, dar în cele din urmă am ales să nu continuăm acest demers”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, subliniind că Mark Zuckerberg a anunțat în 2019 că aceste planuri au fost abandonate.

Acuzații de hărțuire în cadrul Meta

Cartea include și acuzații împotriva lui Joel Kaplan, vicepreședintele Meta pentru politică globală, care ar fi avut un comportament nepotrivit față de Wynn-Williams. Potrivit acesteia, Kaplan ar fi făcut remarci inadecvate despre soțul ei și ar fi avut un comportament deplasat față de ea la un eveniment de muncă. Meta a respins acuzațiile, afirmând că acestea sunt „înșelătoare și nefondate”.

Criticii Meta susțin că acțiunile companiei sunt menite să reducă la tăcere o fostă angajată devenită avertizor de integritate (whistleblower). În schimb, Meta argumentează că protecția statutului de avertizor se aplică doar comunicărilor cu autoritățile guvernamentale și nu unei persoane care încearcă să „vândă cărți”.

Între timp, alți foști angajați ai Facebook au criticat memoriile lui Wynn-Williams. Mike Rognlien, un fost coleg, a declarat că „a lucrat timp de 18 luni alături de Sarah în biroul din New York” și că în carte „sunt atât de multe minciuni încât nici nu aș ști de unde să încep”.

Impactul deciziei Meta și viitorul cărții Careless People

Chiar dacă Meta încearcă să oprească promovarea cărții, efectul Streisand ar putea face ca volumul să devină și mai popular. La doar câteva zile de la decizia arbitrului, Careless People a ajuns pe locul trei în topul celor mai vândute cărți de pe Amazon.

Cazul ridică întrebări importante despre libertatea de exprimare și despre cum companiile mari își protejează imaginea. Rămâne de văzut dacă Meta va reuși să limiteze impactul cărții sau dacă, dimpotrivă, acțiunile sale vor atrage și mai multă atenție asupra criticilor aduse de Wynn-Williams.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img