Sarah Wynn-Williams, fostă directoare la Facebook şi actual avertizor de integritate, a publicat recent o carte despre cei şase ani petrecuţi în companie. Intitulată Careless People, cartea aduce în prim-plan o serie de controverse majore care au marcat gigantul tehnologic.
Compania lui Mark Zuckerberg se confruntă cu un nou val de acuzaţii venite din partea unui fost angajat, care susţine că obsesia Meta pentru creşterea cu orice preţ a dus la consecinţe grave în lumea reală.
Cartea „Careless People”, lansată marţi, oferă o perspectivă din interior asupra modului în care Facebook a fost folosit în evenimente controversate, precum incitarea la violenţă în timpul genocidului musulmanilor Rohingya din Myanmar sau influenţarea campaniei electorale a lui Donald Trump din 2016.
De asemenea, Wynn-Williams vorbeşte despre influenţa unor lideri-cheie din Meta, inclusiv Mark Zuckerberg, fosta directoare de operaţiuni Sheryl Sandberg şi Joel Kaplan, noul director de afaceri globale.
Wynn-Williams s-a alăturat Facebook în 2011, după o carieră diplomatică la Washington, D.C., reprezentând Noua Zeelandă.
A avansat până la poziţia de director de politici publice globale, dar a fost concediată în 2017. Meta susţine că decizia a fost luată din cauza unor afirmaţii „nefondate”, în timp ce Wynn-Williams sugerează că a fost o măsură de represalii pentru că a raportat un caz de hărţuire sexuală.
Meta a respins categoric acuzaţiile din carte. Purtătoarea de cuvânt a companiei, Nkechi Nneji, a declarat pentru CNN că volumul conţine „acuzaţii false” şi „învechite”.
„Sarah Wynn-Williams a fost concediată acum opt ani pentru performanţe slabe şi comportament toxic. Investigaţia internă a stabilit că acuzaţiile ei de hărţuire au fost înşelătoare şi nefondate”, a afirmat Nneji.
Meta a intentat un proces de arbitraj împotriva autoarei, susţinând că aceasta a încălcat un acord de nediscreditare semnat la plecarea din companie.
Un arbitru a decis că Meta are şanse mari să câştige cazul şi a dispus ca Wynn-Williams să nu mai facă declaraţii critice despre companie şi să oprească promovarea cărţii.
Dezvăluirile din carte
Ascensiunea lui Joel Kaplan şi influenţa sa
Kaplan, fost oficial în administraţia George W. Bush, s-a alăturat Facebook în acelaşi an cu Wynn-Williams, devenind vicepreşedintele de politici publice globale în 2014. Cartea susţine că el a creat o echipă dedicată vânzării de reclame politice pentru a menţine influenţa Facebook asupra politicienilor.
Acuzaţii de hărţuire sexuală
Autoarea susţine că a fost concediată pentru că a raportat cazuri de hărţuire sexuală, inclusiv din partea lui Kaplan. Ea povesteşte că, în timpul concediului de maternitate, Kaplan a insistat să aibă întâlniri video săptămânale, în care participa „tolănit în pat”. Când i-a spus că urmează o operaţie, Kaplan ar fi răspuns: „De unde sângerezi?”. Meta a investigat acuzaţiile, intervievând 17 martori, şi le-a considerat nefondate.
Facebook şi genocidul din Myanmar
După listarea la bursă în 2012, Facebook a văzut Myanmar drept o piaţă-cheie. Wynn-Williams a fost trimisă să negocieze cu junta militară, care blocase platforma. Facebook a fost acuzat ulterior că a permis răspândirea discursului instigator la ură, contribuind la genocidul Rohingya. Meta a recunoscut în 2018 că nu a făcut suficient pentru a preveni violenţa.
Negocieri cu guvernul chinez
Potrivit cărţii, în 2014, Zuckerberg a propus un plan de trei ani pentru ca Facebook să intre în China. Meta ar fi analizat colaborarea cu o companie chineză pentru a cenzura conţinutul şi a furniza date guvernului. Deşi planul nu s-a materializat, Meta a fost criticată pentru că a luat în considerare o astfel de colaborare.
Impactul cărţii
Dezvăluirile din „Careless People” readuc Meta în atenţia Congresului SUA, care dezbate de ani de zile reglementarea giganţilor tehnologici.
Deşi Mark Zuckerberg a fost audiat de mai multe ori, în SUA nu s-a adoptat încă o legislaţie care să limiteze puterea Meta.
„Oamenii merită să ştie cum este cu adevărat această companie mare şi puternică”, a declarat Wynn-Williams pentru NBC News, justificând astfel decizia de a publica această carte incendiară.
Meta continuă să respingă acuzaţiile şi a ameninţat editura cărţii cu acţiuni legale.