Henna Virkkunen, șefa tehnologiei din Uniunea Europeană, a declarat că Legea Uniunii Europene privind rețelele sociale „nu cenzurează libertatea de exprimare”, într-un răspuns adresat unui membru al Congresului SUA care a criticat reglementările tehnologice ale UE.
Legea privind Serviciile Digitale (DSA), care se concentrează în principal pe marile companii de tehnologie din SUA, a devenit un punct central al unui conflict comercial între SUA și UE, președintele Donald Trump amenințând cu impunerea de tarife, iar oficiali din SUA criticând cenzura impusă de UE.
Critici similare au fost exprimate și de Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta.
„Uniunea Europeană este ferm dedicată protejării și promovării libertății de exprimare, atât online, cât și offline. Mulți europeni au trăit experiențe directe de cenzură și persecuție în timpul Războiului Rece, sub regimurile comuniste,” a afirmat Virkkunen.
Virkkunen a explicat că Legea privind Serviciile Digitale (DSA) este „neutră în privința conținutului” și că autoritățile din Bruxelles și cele naționale „nu au puterea de a modera conținutul sau de a impune o abordare specifică asupra moderării”.
Reglementările care definesc discursul ilegal sau conținutul dăunător, cum ar fi materialele de abuz asupra copiilor, sunt reglementate de legislații specifice ale UE sau naționale.
Ea a subliniat că, dimpotrivă, legea garantează libertatea de exprimare, deoarece impune platformelor să fie transparente în privința modului în care gestionează conținutul.
Reacție la acuzațiile venite din America
În luna ianuarie, un membru al Congresului SUA a cerut lămuriri de la Virkkunen privind „îngrijorările serioase” legate de modul în care prevederile DSA privind cenzura afectează libertatea de exprimare în SUA, avertizând că Legea privind Serviciile Digitale, aplicabilă doar în UE, „ar putea limita sau restricționa discursul protejat de Constituția SUA”.
Virkkunen a respins această idee, afirmând că legea nu poate forța platformele să restricționeze discursul legal în SUA sau în alte părți ale lumii.
„Acesta nu este, categoric, cazul”, a spus ea, subliniind că DSA „se aplică exclusiv în Uniunea Europeană”.
Ea a continuat să menționeze că „adevăratele amenințări la adresa libertății de exprimare” se află în alte țări, precum Rusia, Iran sau China.
Congresmanul american a fost un critic vocal al reglementărilor tehnologice ale UE, adresând scrisori atât lui Virkkunen, cât și Teresei Ribera, comisarul pentru concurență, privind DSA și Legea Piețelor Digitale (DMA), legislația UE privind concurența în sectorul digital.
Atât Ribera, cât și Virkkunen au explicat separat că DMA „nu vizează companiile din SUA”.