Euro digital, sub semnul întrebării după o defecțiune a BCE

Proiectul euro digital al Băncii Centrale Europene (BCE) a stârnit noi îndoieli în rândul legiuitorilor europeni, după ce o defecțiune a sistemului actual de plăți al BCE a provocat întârzieri pentru mii de gospodării și comercianți. Defecțiunea de la sfârșitul lunii trecute în sistemul de plăți Target 2 (T2) a blocat timp de aproape o zi tranzacțiile între bănci, în parte din cauza unei diagnoze greșite inițiale făcute de tehnicienii BCE.

Reprezentanți ai patru dintre cele opt grupuri din Parlamentul European susțin că incidentul ridică semne de întrebare privind capacitatea BCE de a gestiona un sistem de plăți digital deschis tuturor rezidenților din zona euro.

„Este o lovitură pentru credibilitatea BCE. Oamenii se vor întreba pe bună dreptate cum poate BCE să administreze un euro digital dacă nici măcar operațiunile zilnice nu funcționează corect,” a declarat Markus Ferber, membru al Partidului Popular European.

Un oficial al BCE a explicat că euro digital ar funcționa mai degrabă ca sistemul de plăți instantanee TIPS – care operează non-stop și procesează milioane de plăți mici zilnic – decât ca T2, care gestionează mai puține tranzacții, dar de valori mari.

Politicienii vor euro digital, far băncile se tem că vor avea de pierdut

Oficialul a subliniat că TIPS s-a dovedit foarte fiabil și a avut doar întârzieri minore în ziua defecțiunii.

Totuși, reticența unor legiuitori ar putea încetini procesul de implementare, deoarece BCE are nevoie de sprijin parlamentar pentru a adopta legislația necesară.

Propunerea legislativă pentru euro digital a fost lansată de Comisia Europeană în iunie 2023, dar a avansat lent, din cauza scepticismului bancherilor și unor politicieni.

Rasmus Andresen, europarlamentar din grupul Verzilor, a atras atenția că BCE trebuie să recâștige încrederea cetățenilor, altfel proiectul euro digital „ar putea eșua”.

Jussi Saramo, din grupul de Stânga, susține lansarea monedei digitale, dar subliniază necesitatea ca BCE „să își îmbunătățească propriile sisteme”.

Johan Van Overtveldt, din grupul eurosceptic Conservatorii și Reformiștii Europeni, este de părere că „BCE trebuie să demonstreze că poate menține o infrastructură financiară sigură și stabilă” înainte de a merge mai departe cu proiectul.

Euro digital ar fi, în esență, un portofel electronic garantat de banca centrală, distribuit prin intermediul băncilor și altor furnizori de portofele digitale.

BCE vede această monedă digitală și ca pe un răspuns la dezvoltarea stablecoins – criptomonede ancorate de obicei la dolarul american și tot mai utilizate pentru plăți digitale.

Băncile rămân însă sceptice, temându-se că oamenii își vor transfera banii în portofele garantate de BCE, ceea ce le-ar reduce depozitele.

Banca centrală speră să finalizeze legislația necesară până în toamnă, pentru a putea lua o decizie oficială privind lansarea proiectului.

Carol Dan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...