Polonia a declarat că este pregătită să caute alternative la rețeaua Starlink a lui Elon Musk pentru a asigura accesul la internet prin satelit pentru Ucraina, în cazul în care miliardarul se dovedește a fi un „furnizor nesigur.”
Varșovia este cel mai mare donator al Ucrainei pentru finanțarea terminalelor acestui sistem de comunicații prin satelit, esențial în lupta Kievului împotriva invaziei ruse conduse de președintele Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Musk amenință că va retrage accesul Ucrainei la rețeaua sa de sateliți și, într-o postare pe X, a repetat aceste amenințări, susținând că „întreaga linie a frontului s-ar prăbuși” dacă trupele ucrainene ar fi private de acces la Starlink, rețea operată de SpaceX, compania deținută de Musk.
Ca răspuns la postarea lui Musk, ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a subliniat că Ministerul Digitalizării din Polonia este unul dintre cei mai mari furnizori de Starlink pentru Ucraina, Varșovia finanțând jumătate din cele 42.000 de terminale Starlink din țară, la un cost anual de aproximativ 50 de milioane de dolari.
„Dacă SpaceX se dovedește a fi un furnizor nesigur, vom fi obligați să căutăm alți furnizori,” a scris Sikorski pe X, criticând „etica” lui Musk de a „amenința victima unei agresiuni.”
Musk a reacționat dur: „Taci, om mic. Plătiți doar o fracțiune infimă din cost. Și nu există substitut pentru Starlink.”
Ca la ușa cortului
Musk și-a prezentat postarea de duminică drept un mesaj pentru încheierea războiului din Ucraina, dar, conform unor rapoarte din presă, amenințările legate de Starlink ar putea face parte din strategia Washingtonului de a presa Kievul să accepte un acord privind mineralele esențiale ale Ucrainei.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a intervenit și el, cerând mai multă recunoștință față de Starlink:
„Nimeni nu a amenințat că va tăia accesul Ucrainei la Starlink. Și spuneți mulțumesc, pentru că fără Starlink, Ucraina ar fi pierdut acest război de mult, iar rușii ar fi fost acum la granița cu Polonia,” a scris Rubio pe X.
După această dispută, prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a adăugat: „Adevărata conducere înseamnă respect pentru parteneri și aliați. Chiar și pentru cei mai mici și mai slabi. Niciodată aroganță. Dragi prieteni, gândiți-vă la asta.”
Potrivit POLITICO, Comisia Europeană analizează deja modalități prin care poate ajuta Ucraina să asigure o capacitate alternativă de comunicații prin satelit, în contextul amenințărilor lui Musk.
Un posibil acord privind resursele minerale dintre Ucraina și SUA ar putea fi discutat marți în Arabia Saudită, când delegațiile celor două țări se vor întâlni pentru prima dată după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o dispută cu președintele american Donald Trump la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie.