Miniștrii UE discută despre finanțarea apărării: Noi împrumuturi comune și utilizarea fondurilor existente

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene se vor reuni astăzi, pentru a discuta modalitățile de finanțare a apărării prin noi împrumuturi comune, utilizarea fondurilor existente ale UE și implicarea mai mare a Băncii Europene de Investiții (BEI). Această reuniune are ca scop pregătirea unor decizii concrete în luna iunie, conform președinției poloneze a UE.

Ministrul polonez al finanțelor, Andrzej Domanski, a subliniat într-o scrisoare adresată miniștrilor europeni că discuțiile vor continua direcțiile stabilite de liderii UE joia trecută, care au convenit să exploreze aceste surse de finanțare. în contextul creșterii rapide a cheltuielilor pentru apărare și al sprijinului continuu pentru Ucraina, miniștrii vor analiza cum poate Europa să asigure un cadru stabil și predictibil de finanțare a capacitatilor sale de apărare.

Propunerea Comisiei Europene: 150 miliarde de euro pentru apărare

Comisia Europeană propune ca UE să atragă 150 de miliarde de euro prin împrumuturi garantate de bugetul Uniunii. Aceste fonduri ar urma să fie acordate sub formă de împrumuturi guvernelor pentru proiecte de apărare. O altă propunere este utilizarea fondurilor de coeziune pentru finanțarea unor proiecte cu dublă utilizare, benefice și pentru civili, și pentru sectorul militar.

Un alt subiect de discuție va fi rolul Băncii Europene de Investiții. Guvernele europene analizează posibilitatea ca BEI să extindă domeniul de aplicare al finanțărilor sale, astfel încât să poată susține mai multe proiecte legate de apărare.

Relaxarea regulilor fiscale pentru a permite creșterea cheltuielilor de apărare

Miniștrii vor analiza, de asemenea, schimbarea regulilor fiscale ale UE pentru a permite creșterea cheltuielilor naționale pentru apărare. Comisia Europeană propune ca toate cele 27 de state membre să poată crește cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB pe an, timp de patru ani, fără a fi sancționate pentru datoria publică excesivă.

Polonia a propus o redefinire a cheltuielilor de apărare, astfel încât să includă nu doar echipamentele militare, dar și recrutarea de personal pentru operarea acestora. De asemenea, se discută recunoașterea ca investiții în apărare a construcției fabricilor de muniții sau a infrastructurii necesare deplasării tancurilor.

Perioada de aplicare a regulilor fiscale relaxate

Un alt subiect important este durata acestei relaxări fiscale. Comisia propune o perioadă de patru ani, însă multe guverne, inclusiv Germania, susțin că proiectele de apărare au un orizont de implementare de cel puțin 10 ani și solicită modificări permanente ale regulilor fiscale, nu doar o măsură tranzitorie.

Această reuniune este esențială pentru viitorul finanțării apărării europene, într-un context geopolitic tot mai tensionat. Miniștrii vor trebui să găsească soluții eficiente pentru a asigura securitatea continentului, fără a periclita stabilitatea financiară a UE.

Rebecca Kramarik

Rebecca Kramarik este o jurnalistă cu experiență în presa locală, pasionată de tehnologie și de impactul transformărilor digitale asupra societății. Cu o abordare clară și documentată, aduce subiectele complexe mai aproape de un public larg, punând accent pe relevanța și impactul tehnologiei în viața de zi cu zi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...