Un nou raport realizat de Dealroom, în colaborare cu Dealflow.eu și EU-Startups, arată că investițiile Uniunii Europene în startup-uri au avut un impact economic uriaș. Fondurile publice, în valoare de 12 miliarde de euro, acordate prin granturi și programe-cadru precum Horizon, au contribuit la crearea unor companii care, în prezent, sunt evaluate la 520 de miliarde de euro.
Studiul subliniază că finanțarea europeană a fost esențială pentru dezvoltarea ecosistemului de start-upuri, ajutând aceste companii să atragă încă 70 de miliarde de euro din capital privat. Astfel, sprijinul UE a dus la apariția unor afaceri care acum reprezintă 10% din totalul start-upurilor europene finanțate prin capital de risc.
Potrivit lui Yoram Wijngaarde, fondator și CEO al Dealroom, acest raport demonstrează clar că finanțarea publică joacă un rol crucial în reducerea riscurilor pentru inovațiile timpurii și facilitează atragerea capitalului privat. Exemple notabile de succes sunt BioNTech, compania care a dezvoltat vaccinul anti-COVID, și ARM, un lider global în tehnologia cipurilor mobile.
Totuși, banii pentru start-upuri au fost puțini
Raportul analizează impactul sprijinului UE asupra a peste 13.600 de startup-uri, finanțate prin programe precum Horizon 2020 și Horizon Europe. În ciuda succesului acestora, doar 5% din cele 225 de miliarde de euro alocate prin aceste programe au fost direcționate către start-upuri.
Cu toate acestea, start-upurile finanțate de UE au demonstrat o rată mai mare de succes în atragerea de noi investiții față de cele care nu au beneficiat de sprijin public. De asemenea, majoritatea companiilor susținute de UE activează în domenii de vârf precum tehnologia spațială, semiconductori, robotică și soluții climatice.
Raportul semnalează și provocările legate de accesarea fondurilor europene, evidențiind complexitatea procesului din cauza numărului mare de programe existente.
În acest context, experții recomandă Comisiei Europene să crească alocările pentru startup-uri în viitorul program-cadru (FP10), să simplifice mecanismele de finanțare prin crearea unei platforme unificate pentru granturi și investiții, să organizeze mai multe evenimente pentru conectarea startup-urilor cu investitorii privați și să extindă utilizarea platformelor digitale, precum Dealflow.eu și Innovation Radar, pentru a facilita colaborarea dintre inovatori și investitori.