Investițiile în start-upuri europene fondate de femei au scăzut anul trecut cu 12%, la 5,76 miliarde de euro, comparativ cu 6,56 miliarde de euro în 2023. Această scădere nu este o surpriză, având în vedere că în general investițiile de venture au avut o tendință de scădere. Dar, dimensiunea medie a rundelor de investiții pentru startup-urile fondate de femei a crescut cu 7% față de 2023.
Totuși, este important de menționat că sectoarele în care femeile atrag cele mai multe investiții sunt sănătatea, fintech-ul și alimentele, iar faza de seed este locul în care fondatoarele au cel mai mare succes.
Un alt aspect semnificativ este faptul că peste 80% din cele mai mari 50 de runde de finanțare în 2024 pentru start-upurile fondate de femei au fost direcționate către domenii științifice, cum ar fi biologia sintetică, IA generativă și dezvoltarea de medicamente.
În aceste sectoare, start-upurile conduse de femei au atras sume semnificative: 282,4 milioane de euro pentru biologia sintetică, 221,8 milioane de euro pentru IA generativă și 169,9 milioane de euro pentru dezvoltarea de medicamente.
Aceste date provin dintr-un raport realizat de platforma europeană de venture Female Foundry, care a intervievat peste 1.200 de femei din diverse domenii – fondatoare, investitoare și executivi – și peste 35 de firme de private equity și actori din ecosistem din 20 de țări europene.
Un aspect important de menționat este faptul că raportul a inclus și start-upuri care aveau cel puțin un co-fondator femeie, ceea ce a permis o abordare mai cuprinzătoare comparativ cu alte studii care se concentrează exclusiv pe echipe de fondatori femei.
În ciuda acestor progrese, Agata Nowicka, fondatoarea Female Foundry și autoarea raportului, subliniază că femeile din mediul academic trebuie încurajate mai mult să îmbrățișeze antreprenoriatul.
„Există încă un mic stigmat legat de trecerea de la academia la startup-uri”, spune Nowicka.
Ea adaugă că pandemia COVID-19 a contribuit la crearea unui teren mai echitabil pentru femeile din tehnologie, deoarece industria a trebuit să se deschidă mai mult.
De asemenea, Nowicka subliniază cum capitalul de risc a devenit mai accesibil pentru femei în perioada 2021-2022, datorită cerinței de fluxuri de tranzacții și a creșterii competiției în sector.
În final, raportul subliniază că Marea Britanie, Franța și Germania sunt cele mai importante țări pentru investițiile în companii fondate de femei, în timp ce Finlanda și Danemarca alocă cel mai mare procent de capital de risc acestor startup-uri.