Președintele Comisiei Federale pentru Comunicatii (FCC) din SUA spune că Legea privind serviciile digitale a UE este o amenințare la adresa libertății de exprimare

Președintele Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC) din SUA a criticat luni legea Uniunii Europene privind moderarea conținutului online, susținând că aceasta este incompatibilă cu tradiția americană a libertății de exprimare și riscă să restricționeze excesiv libertatea de exprimare.

„Există unele îngrijorări pe care le am cu privire la abordarea pe care Europa o adoptă în special prin DSA (Legea privind serviciile digitale a UE)”, a declarat Brendan Carr, un republican numit la conducerea FCC de către președintele Donald Trump în ianuarie, în cadrul Congresului Mondial al Mobilelor din Barcelona, Spania.

Pentru companiile americane de tehnologie care operează în Europa, Carr a spus că abordarea DSA este „ceva incompatibil atât cu tradiția noastră de libertate de exprimare în America, cât și cu angajamentele acestor companii tehnologice față de diversitatea opiniilor.”

Carr este al doilea oficial american de rang înalt care contestă reglementările europene în ultimele luni. În februarie, vicepreședintele JD Vance a criticat moderarea conținutului la un summit despre inteligența artificială din Paris, numind-o „cenzură autoritară.”

Libertatea de exprimare este sacră

Trump a făcut din libertatea de exprimare o temă centrală a președinției sale, semnând un ordin executiv în prima zi de mandat pentru „restabilirea libertății de exprimare și eliminarea cenzurii”.

„De la președintele Trump până la mine, în întreaga administrație, încurajăm companiile noastre de tehnologie să oprească cenzura pe care am văzut-o în ultimii ani,” a spus Carr.

DSA, care a intrat în vigoare acum un an, are scopul de a face mediul online mai sigur și mai echitabil, obligând giganții tehnologici să facă mai mult pentru a combate conținutul ilegal, inclusiv discursul instigator la ură și materialele care implică abuzuri asupra copiilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins afirmațiile lui Carr, spunând că acuzațiile de cenzură împotriva DSA sunt complet nefondate.

„Scopul legislației noastre digitale, de exemplu al DSA, este protejarea drepturilor fundamentale. Cu toții suntem de acord asupra necesității de a asigura că internetul este un loc sigur, așa cum a afirmat și vicepreședintele Vance la AI Action Summit din Paris,” a declarat purtătorul de cuvânt Thomas Regnier.

În timp ce Trump a semnat un memorandum prin care avertizează că administrația sa va analiza cu atenție DSA, Carr a trimis săptămâna trecută un e-mail companiilor americane de tehnologie, solicitându-le informări despre modul în care intenționează să reconcilieze DSA cu tradiția americană a libertății de exprimare.

O posibilă soluție

Companiile, inclusiv Apple, Meta, Alphabet și altele, au termen până luni să răspundă.

O posibilă soluție ar fi geofencing – restricționarea conținutului în funcție de regiune – pentru a crea platforme geografice separate, conforme cu reglementările UE și cerințele privind libertatea de exprimare ale administrației americane.

Însă Carr a spus că nu este clar dacă această abordare este fezabilă din punct de vedere tehnic sau economic.

„Dacă Europa are tendința de a adopta reglementări protecționiste, de a trata inegal companiile americane de tehnologie, administrația Trump a fost clară că vom lua atitudine și vom apăra interesele afacerilor americane”, a declarat el.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img