După ce a primit un val de critici pentru noii termeni de utilizare ai browserului Firefox, Mozilla a decis să rescrie politica pentru a clarifica modul în care gestionează datele utilizatorilor. Inițial, mulți au interpretat formularea noilor termeni ca oferind companiei drepturi extinse asupra informațiilor introduse în browser, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de o posibilă vânzare a datelor către agenții de publicitate sau companii de inteligență artificială.
Mozilla a negat aceste acuzații, subliniind că actualizarea termenilor nu modifică modul în care sunt utilizate datele utilizatorilor. Compania a explicat că limbajul inițial nu a fost determinat de intenția de a vinde date și că utilizarea acestora este strict reglementată prin Politica de confidențialitate Firefox.
Una dintre cele mai controversate fraze din noii termeni era: „Atunci când încărcați sau introduceți informații prin Firefox, ne acordați o licență non-exclusivă, fără redevențe, la nivel mondial, pentru a utiliza aceste informații în scopul navigării și interacțiunii cu conținutul online, conform utilizării indicate de dumneavoastră.” Acest pasaj a fost perceput ca oferind Mozilla acces nelimitat la datele utilizatorilor, motiv pentru care a fost necesară o clarificare.
Ce s-a schimbat?
Mozilla a rescris termenii de utilizare pentru a reflecta mai clar scopul limitat al utilizării datelor. Conform noilor prevederi:
„Acordați Mozilla drepturile necesare pentru a opera Firefox. Acest lucru include procesarea datelor conform Politicii de confidențialitate Firefox. De asemenea, include o licență non-exclusivă, fără redevențe, la nivel mondial, pentru a face ceea ce solicitați cu conținutul pe care îl introduceți în Firefox. Acest lucru nu oferă Mozilla niciun drept de proprietate asupra conținutului respectiv.”
În plus, Mozilla a eliminat referința la Politica de utilizare acceptabilă, care genera confuzii, și a actualizat secțiunea FAQ privind confidențialitatea pentru a explica mai clar termenii juridici.
Un alt aspect care a atras atenția utilizatorilor a fost eliminarea afirmației generale conform căreia Mozilla „nu vinde datele utilizatorilor”. Compania a explicat că acest lucru s-a datorat faptului că definiția legală a „vânzării de date” este din ce în ce mai largă și evoluează constant. De exemplu, Legea privind confidențialitatea consumatorului din California (CCPA) definește „vânzarea” ca orice act de partajare a datelor cu o altă companie în schimbul unor beneficii monetare sau de altă natură.
Mozilla a recunoscut că Firefox colectează și partajează anumite date cu partenerii săi, inclusiv informații utilizate pentru reclamele opționale din fila „New Tab” și sugestiile sponsorizate din bara de căutare. Totuși, compania a subliniat că aceste date sunt agregate și nu conțin informații care să poată identifica personal utilizatorii.
Utilizatorii rămân, de asemenea, cu posibilitatea de a-și ajusta setările de partajare a datelor direct din browser.