Tehnologia europeană are, mai mult ca oricând, șansa de a crește, valorificându-și potențialul de inovație. Având cea mai mare bază de startup-uri și talente aflate în stadiu incipient, inovația poate crea noi locuri de muncă și poate menține economia competitivă. Totuși, trebuie întreprinse acțiuni curajoase pentru a aborda unele dintre cele mai presante probleme, în special lipsa de finanțare pentru capitalul de creștere.
Dealroom.co a publicat raportul „Accelerating Europe”, care oferă o imagine de ansamblu asupra stării creșterii economice europene în raport cu inovația, competitivitatea, antreprenoriatul și capitalul de risc (VC).
Raportul evidențiază provocările și oferă o perspectivă pozitivă asupra potențialului Europei de a dezvolta mai multe companii tehnologice.
Ecosistemul tehnologic european este în creștere
Mai mult decât orice altă regiune, Europa dispune de 35.000 de startup-uri aflate în stadiu incipient, dar se confruntă cu o lipsă de finanțare de 375 de miliarde de dolari, ceea ce face ca startup-urile să aibă de două ori mai puține șanse să atragă runde de creștere comparativ cu Statele Unite.
Investițiile suplimentare din partea fondurilor de pensii și a asigurătorilor sunt esențiale pentru a aborda această lacună. Cu 350 de companii de un miliard de dolari, fondatorii din Europa sunt pregătiți să îndeplinească obiective ambițioase, în ciuda provocărilor.
Europa produce acum unicorni – companii evaluate la 1 miliard de dolari – aproape la aceeași rată ca și Statele Unite, dar îi lipsește scalabilitatea investițiilor.
Analiza Dealroom.co arată cum, după o întârziere de 30 de ani, startup-urile susținute de capitalul de risc revendică o cotă în creștere din valoarea globală a noilor întreprinderi.
Deși companiile tehnologice din SUA domină segmentele cheie, există câteva excepții. ARM din Regatul Unit este liderul pieței în arhitectura chip-urilor mobile, iar ASML este un jucător important în litografia EUV.
Probleme care trebuie abordate
Datele prezentate în raport arată o scădere a productivității, Europa fiind cu 25% în urmă față de SUA. În ultimele decenii, principalele țări europene au înregistrat o scădere a ratelor de productivitate.
De exemplu, Țările de Jos obișnuiau să fie înaintea Statelor Unite, dar au căzut în urmă din 2008. Majoritatea țărilor din zona euro au înregistrat stagnare.
Între timp, SUA și-au îmbunătățit productivitatea. Aceste rate ridicate ale productivității sunt direct legate de mai multă inovație și tehnologie susținută de capital de risc.
În SUA, joburile în sectorul tehnologic susținute de firmele de venture capital reprezintă un sfert din totalul locurilor de muncă, în timp ce în UE reprezintă doar 1,8%.
Studiul subliniază cum joburile bine plătite și foarte productive stimulează economia.
În plus, piețele bursiere din SUA depășesc constant pe cele europene, care sunt mai orientate spre tehnologie de vârf.
Politicile publice fac diferența
Mai mult, economia americană este ajustată pentru un risc mai mare și o recompensă mai mare, în parte datorită unor politici fiscale și monetare mai agresive.
Soluții „Accelerating Europe” propune câteva idei pentru îmbunătățirea mediului tehnologic european – și implicit, al întregii economii.
Raportul cere reforme pentru mobilizarea capitalului disponibil, pentru a-l pune la lucru și pentru a încuraja inovația. Piața fragmentată și politicile inconsistentă reprezintă un mare obstacol pentru antreprenorii europeni, care nu pot concura pe plan global.
În același timp, raportul susține o mai mare susținere pentru antreprenoriat, promovarea abordărilor bazate pe risc și împuternicirea inovatorilor.