Coreea de Sud vrea să achiziționeze 10.000 de GPU-uri pentru centrul național de calcul AI

Coreea de Sud va achiziționa în acest an 10.000 de unități de procesare grafică (GPU) de înaltă performanță, în încercarea de a ține pasul cu competiția globală din domeniul inteligenței artificiale.

„Pe măsură ce competiția pentru dominația în industria AI se intensifică, peisajul competitiv se transformă dintr-o luptă între companii într-o rivalitate la scară națională între ecosistemele de inovație”, a declarat președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, într-un comunicat.

Choi a precizat că guvernul intenționează să obțină cele 10.000 de GPU-uri printr-o colaborare public-privată pentru a accelera lansarea serviciilor la centrul național de calcul AI.

Luna trecută, guvernul SUA a anunțat o nouă reglementare menită să controleze fluxul de cipuri AI și tehnologia americană necesară pentru cele mai avansate aplicații AI.

Regulamentul impune restricții asupra exportului de GPU-uri, procesoare specializate inițial create pentru accelerarea randării grafice.

Numărul de GPU-uri necesare pentru un model AI depinde de performanța GPU-urilor, cantitatea de date utilizată pentru antrenare, dimensiunea modelului și timpul disponibil pentru procesul de instruire.

Țările din lumea a treia nu au voie să aibă GPU-uri

Reglementarea clasifică țările în mai multe categorii, iar Coreea de Sud se numără printre cele aproximativ 18 state exceptate de la restricții, în timp ce alte 120 de țări vor avea limite, iar Iranul, China și Rusia sunt complet interzise.

Guvernul sud-coreean nu a decis încă ce tipuri de GPU-uri va achiziționa, dar detalii precum bugetul, modelele de GPU și companiile private implicate vor fi finalizate până în septembrie, a declarat un oficial al Ministerului Științei și Tehnologiei Informației și Comunicațiilor pentru Reuters.

Producătorul american de cipuri Nvidia, care domină piața globală a GPU-urilor cu o cotă de aproximativ 80%, depășește cu mult rivalii săi Intel și AMD.

Între timp, OpenAI, susținută de Microsoft, își continuă planurile de a reduce dependența de Nvidia, dezvoltând propria generație de cipuri AI. Potrivit Reuters, compania finalizează în următoarele luni designul primului său cip intern și intenționează să îl producă la Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Cursa AI a fost influențată și de apariția startup-ului chinez DeepSeek, care utilizează modele AI optimizate pentru eficiența computațională, reducând parțial decalajul dintre procesoarele AI chinezești și cele mai avansate variante americane.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img