Parlamentul European lucrează la o lege privind AI și locurile de muncă

Parlamentul European va începe negocierile pe o propunere legislativă de inițiativă proprie pentru a aborda problemele legate de inteligența artificială și locul de muncă în primul trimestru al acestui an, cu scopul de a adopta un raport la începutul anului 2026, au declarat surse din cadrul instituției pentru Euronews.

Anul trecut, Legea privind Inteligența Artificială a blocului – reglementări stricte care reglementează sistemele de AI în funcție de riscurile pe care le prezintă pentru societate – a intrat în vigoare, iar Parlamentul a insistat asupra necesității unor reglementări suplimentare pentru a acoperi schimbările generate de tehnologia AI asupra pieței muncii.

Europarlamentarul italian Brando Benifei, responsabil de determinarea poziției Parlamentului pe Legea AI, a spus de mai multe ori că posibilele reglementări privind AI și locurile de muncă ar putea aborda probleme precum obligațiile de a implica partenerii sociali în negocieri, precum și elemente de siguranță și formare.

Legea AI interzice deja practici specifice pentru a proteja muncitorii, cum ar fi aplicarea scorurilor sociale sau identificarea biometrică de la distanță în timp real.

În plus, instituțiile UE au ajuns la un acord privind munca pe platformele online anul trecut, cu scopul de a proteja și îmbunătăți condițiile de muncă ale celor care lucrează în acest sector.

Problema a fost semnalată într-o scrisoare a Roxanei Mînzatu, Comisarul UE responsabil cu Drepturile Sociale și Competențele, Locuri de Muncă de Calitate și Pregătirea.

„Aș dori, de asemenea, să vă concentrați asupra impactului digitalizării asupra lumii muncii. Acest lucru ar trebui realizat în mod special printr-o inițiativă privind managementul algoritmic și printr-o posibilă legislație privind AI la locul de muncă, după consultarea cu partenerii sociali. De asemenea, veți propune introducerea unui drept de a deconecta,” se arată în scrisoare.

Un sondaj publicat săptămâna trecută de executivul UE a arătat că majoritatea europenilor susțin utilizarea AI la locul de muncă.

Peste 60% dintre europeni au o părere pozitivă despre roboți și AI la locul de muncă, iar peste 70% consideră că acestea îmbunătățesc productivitatea, sugerează sondajul.

„Deși există o majoritate care susține utilizarea roboților și AI pentru a lua decizii la locul de muncă, 84% dintre europeni consideră că AI trebuie gestionată cu atenție pentru a proteja confidențialitatea și a asigura transparența la locul de muncă,” se arată în sondaj.

„Inteligența artificială este acum o parte integrantă a locurilor de muncă moderne. Trebuie să o utilizăm într-un mod care să sprijine și să protejeze muncitorii. Avem o bază solidă de reguli, cu Regulamentul General privind Protecția Datelor, Legea privind AI și Directiva privind Munca pe Platforme. Vom examina modul în care aceste reguli sunt aplicate pentru a aborda impactul AI pe piața muncii,” a spus Mînzatu.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img