Într-o epocă în care rețelele sociale și inovațiile tehnologice redefinesc modul în care interacționăm, comunicăm și ne organizăm societățile, este esențial să ne angajăm într-o discuție profundă despre influența acestora asupra contextului politic global. Teoriile politice iliberale câștigă teren, iar impactul tehnologic devine un factor central în acest fenomen. În perioada următoare, Digitalio.ro va explora diverse perspective și analize privind modul în care tehnologia nu doar facilitează, ci și modelează dezbaterile politice, construind noi forme de putere și comunicare în societățile contemporane.
În această săptămână publicăm un interviu exclusiv cu Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business, Managing Director al SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili, CEO al companiei Playmaker Consulting, realizatorul podcastului ”HackingWork” și lector al modulului de marketing din cadrul programului Executive MBA al Transilvania Executive Education.
Am discutat, timp de aproape jumătate de oră despre provocările industriei IT la început de 2025 și nu ne-am ferit să punem degetul pe câteva dintre cele mai apăsătoare preocupări din sector – de la impactul eliminării facilităților fiscale, la mutările operațiunilor de către corporațiile care activează în România către centre din Asia, trecând prin scăderea competitivității companiilor românești, tipologia industriei românești de profil, fragmentată în prezent și absența organizațiilor puternice care să susțină profesioniștii din sector.
Nu ne-am dat de-o parte când a venit vorba inclusiv despre pericolul extremismului și al nivelului scăzut de competență politică și administrativă care reverberează și asupra IT-ului românesc.
„Este zona asta de extremism politic. Și nu e numai extremism, și xenofobie, și ură față de străini, și ură față de companiile inter-multinaționale. Este și inconștiență, și incompetență, pentru că oamenii ăștia care vin cu un astfel de discurs sunt extrem de puțini educați, habar n-au ce înseamnă să construiești un business.
Domnul Georgescu în sine este un nene care a plimbat foi prin tot felul de ONG-uri, patronate de Securitate și de statul român și care n-a muncit nimic în viața lui vreodată. N-are cum să înțeleagă ce înseamnă o companie de software, n-are cum să înțeleagă ce înseamnă inginerie, n-are cum să înțeleagă ce înseamnă produs făcut în România în colaborare cu alte centre de inginerie și vândut global. Deci lucrurile nu arată foarte bine din perspectiva asta, pentru că riscăm să continuăm căderea asta, prăbușirea asta, a calității liderilor politici, care e un proces continuu”.
Despre impactul eliminării facilităților fiscale
Doru Șupeală a subliniat efectele devastatoare ale modificărilor fiscale recent introduse, în special eliminarea facilităților fiscale care au sprijinit industria IT. Această situație va crea un climat de instabilitate și incertitudine economică, făcând ca multe companii să navigheze cu dificultate prin ape tulburi. El a explicat că, în absența unor rezerve financiare adecvate, companiile se confruntă cu o scădere a profitabilității și, implicit, cu tăieri de costuri, ceea ce va afecta în mod direct angajații. Astfel, un număr semnificativ de lucrători ar putea fi nevoiți să își găsească o nouă cale de mers în carieră într-un mediu din ce în ce mai competitiv.
“Peste 80% dintre angajați nu vor beneficia de acoperirea acestor noi contribuții fiscale”.
Tendință îngrijorătoare: Mutări operaționale către centre externe
Un alt punct esențial care poate marca evoluția sectorului IT din România este tendința îngrijorătoare a mutării operațiunilor către țări cu costuri de muncă mai mici, în special India și Pakistan. Doru Șupeală susține că acest fenomen nu este recent și că a fost observabil în ultimii 1-2 ani.
„Companiile din România își redistribuie nu doar funcțiile de suport, dar încep să externalizeze și roluri de inginerie”
Această migrație a resurselor umane ridică semne de întrebare privind viabilitatea pe termen lung a sectorului IT românesc și subliniază nevoia urgentă de a oferi servicii diferentiate și valoare adăugată. În absența acestor aspecte, România riscă să devină o piață din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru clienții internaționali.
Am abordat cu Doru Șupeală și lipsa de organizare din cadrul industriei IT, îÎn prezent, sectorul nu este cu adevărat o “industrie” în sensul clasic al cuvântului.
“Avem multe firme care operează în moduri foarte diferite, dar nu există o comunitate structurată cu standarde și reguli bine stabilite,”
Această fragmentare duce la o competiție bazată adesea pe prețuri scăzute, ceea ce subminează calitatea și inovația. În loc să existe o colaborare între companii, se observă o luptă acerbă pentru resurse, care nu face decât să perpetueze un mediu de afaceri instabil și ineficient, susține Doru Șupeală.