Criza din industria IT se reflectă și în alte sectoare economice; Domeniul surprinzător unde bate vânt de schimbare

Cu toate că, recent, raportul „OLX Job Index” arăta că tehnologia informației rămâne cel mai bine plătit domeniu în țara noastră, cu un salariu mediu de 11.500 de lei în 2024, este tot mai evident că acest an nu va fi nici pe departe unul la fel cu cel care s-a încheiat. Recentele eliminări de privilegii pe care guvernul le-a decis dar și alte probleme sistemice, au adus deja o undă de șoc în industrie, încă de la început de an.

Schimbarea peste noapte a regimului fiscal din România, cu eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, nu a făcut altceva decât să acutizeze anumite probleme sistemice în acest sector al economiei pe care cei din afară lui îl vedeau ca un fel de Eldorado. Companiile încă iau decizii cu privire la modul în care abordează aceste modificări fiscale, dar cele mai multe nu vor compensa noile taxe pentru angajați. De altfel, multe companii mari au pornit discret concedieri, în timp cei jucătorii mai mici se văd chiar în fața variantei de a trage obloanele peste business

“Dificultățile pe care le întâmpină industria de IT sunt cauzate de mai mulți factori și nu sunt caracteristice doar sectorului din România. Amintesc aici, pe scurt, contextul global de recesiune a industriei de IT, incertitudinile geo-politice, afirmarea unor noi centre globale de outsourcing în IT, cum este India și câteva state din Africa care vin puternic din urmă, prețurile ofertate de companiile din România din ce în ce mai puțin competitive la nivel internațional datorate creșterilor salariale din sector. Și eliminarea chiar și parțială a scutirii de impozit de care beneficia IT-ul a avut un efect evident și în unele cazuri puternic resimțit de companii”, spunea recent într-un interviu Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Un loc surprinzător unde se vede deja că IT-iștii nu o mai duc chiar atât de bine și că există o frământare în piață este cel al vânzărilor de automobile, după cum ne spune Cristian Răcășan, managerul Autorom Group, o companie care se ocupă cu vânzarea de autoturisme de lux la mâna a doua. Clienții săi erau, până de curând, mai ales persoane care lucrează în domeniul IT, oameni care cumpărau, de regulă o a doua sau chiar a treia mașină în familie. Acum, numărul de clienți de acest fel a scăzut brusc.

Cristian Răcășan, manager Autorom Group

”Cu toate că suntem o companie localizată în Deva, noi comercializăm autoturisme în toată țara. Totuși, cei mai mulți clienți ai noștri sunt din Timișoara și Cluj, majoritatea fiind oameni care lucrează în domeniul IT. De regulă, acest tip de clienți caută autoturisme care au un istoric certificat, sunt servisate corect și reprezintă variante foarte bune ca preț versus benficii, pentru a fi a doua sau chiar a treia mașină din familie. Majoritatea cumpără cu banii jos și mai puțin în leasing sau cu credit bancar. Acum, însă, chiar de la final de decembrie anul trecut, am constatat o scădere bruscă a numărului de clienți de acest fel. Ceva s-a întâmplat, cu siguranță! Eu personal am pus totul pe instabilitatea politică, cea care are, evident, un rol, dar apoi am aflat despre șocul prin care trece întreaga industrie IT și am făcut imediat legătura”, a spus Cristian Răcășan.

Și, perspectivele nu sunt deloc unele roz. Există însă și speranțe pentru unii. Urmează un an cu stagnări și scăderi salariale pe anumite segmente din IT, noi reduceri de posturi, dar și oportunități pentru cei cu competențe avansate, anticipează Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster. Recent, într-un interviu pentru presa locală, Bianca Muntean spunea că le va fi foarte greu companiilor care nu inovează. Modelul de business de tip outsourcing este unul falimentar. Și, peste toate, un factor suplimentar și din ce în ce mai important este inteligența artificială care va aduce noi provocări în acest sector deja greu încercat.

Iar, dacă industria IT intră în vrie, este limpede că vor fi și alte sectoare afectate, așa cum se vede în exemplul de mai sus. Rămâne însă, de văzut, cum va trece țara peste hopul electoral din luna mai, pentru ca apoi să poată fi făcute estimări mai clare în ceea ce privește finalul de an pentru industria care ewra, până nu demult, fanionul economiei românești.

Credit foto: unsplash

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img