Legislația UE în domeniul tehnologic este „un coșmar birocratic”, admite Virkkunen

Henna Virkkunen, șefa departamentului tehnologic al Comisiei Europene, a reafirmat poziția Uniunii Europene privind legislația aferentă sectorului tehnologic, în ciuda opoziției venite din partea Statelor Unite. În cadrul Summitului de Acțiune pentru Inteligența Artificială, desfășurat în Franța, Virkkunen a declarat că regulile UE sunt corecte și se aplică tuturor actorilor economici, inclusiv companiilor americane și celor europene.

Comisia Europeană va transmite acest mesaj oficialilor americani, ca parte a unui dialog deschis despre aplicarea acestor reglementări, care sunt puse sub presiune de administrația Trump și mari companii americane de tehnologie.

În cadrul întâlnirii de la Paris, vicepreședintele american JD Vance se va întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar acest eveniment marchează prima întâlnire directă între executivul european și un membru senior al administrației Trump.

De asemenea, Elon Musk, implicat în inițiativele guvernamentale ale lui Trump, nu va participa la întâlniri.

Virkkunen a răspuns întrebărilor despre opoziția SUA față de reglementările digitale europene, subliniind că „când facem afaceri în alte țări, trebuie să respectăm regulile lor” și că reglementările digitale ale UE sunt aplicate în mod egal tuturor companiilor, indiferent de proveniența lor geografică.

„Coșmarul birocratic” al UE este real

Deși a recunoscut că reglementările UE pot părea un „coșmar birocratic” pentru unele industrii, Virkkunen a subliniat că Uniunea Europeană își va ajusta cadrul legislativ pentru a sprijini inovația.

Ea a promis o simplificare a reglementărilor privind inteligența artificială și tehnologia, parte a unor propuneri de reglementare viitoare, inclusiv un „Cod de practică” ce nu ar trebui să adauge o povară suplimentară pentru companii.

În legătură cu declarațiile summitului AI, Virkkunen a menționat că va exista un echilibru între reglementarea inteligenței artificiale și stimularea investițiilor în domeniu, ambele fiind necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului.

În paralel, la evenimentele organizate la Palais d’Iena, Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European, a subliniat oportunitățile pe care le poate aduce implementarea AI în economie, însă a prezentat și riscurile sociale, cum ar fi amplificarea inegalităților existente, în special pentru grupurile marginalizate sau lucrătorii mai în vârstă.

Röpke a recomandat intensificarea dialogului social și investiții în recalificarea forțată de muncă pentru a face față schimbărilor rapide aduse de AI.

În aceeași zi, Anthropic, furnizor de modele AI, a prezentat un studiu care arată cum inteligența artificială este adoptată pentru sarcini computaționale și de dezvoltare software, dar și în domenii precum artă, design și media. Cercetarea a avut scopul de a înțelege impactul pe termen lung al AI asupra pieței muncii.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img