Green Tech International S.A. (GREEN), compania care deține unul dintre cele mai mari portofolii de puțuri geotermale din Europa, a început tranzacționarea acțiunilor sale pe Bursa de Valori București (BVB) pe 7 februarie. Acesta este primul emitent care se listează la BVB în 2025, după ce în ianuarie au fost listate patru emisiuni de obligațiuni.
Listarea vine după finalizarea ofertei publice inițiale (IPO) pe Piața Reglementată a BVB, în decembrie anul trecut. Prețul stabilit pentru o acțiune a fost de 15 lei (aproximativ 3 euro), ceea ce evaluează compania la 1,199 miliarde de lei (241 milioane euro). IPO-ul a fost gestionat de Swiss Capital S.A.
CEO-ul Green Tech International, Horia Pitulea, a subliniat misiunea companiei de a deveni un furnizor de top de soluții energetice sustenabile, având ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu peste 500.000 de tone anual. Pe măsură ce proiectele sale se dezvoltă, această reducere ar putea depăși 1 milion de tone pe an.
„Oferim soluții de energie termică ecologică pentru sectoarele cu un consum ridicat de energie, având unul dintre cele mai mari portofolii de puțuri geotermale din Uniunea Europeană, cu o capacitate totală instalată de 300 MWth. În următorii trei ani, intenționăm să investim 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producția alimentară fără emisii, centre de date sustenabile și sisteme de încălzire urbană fără carbon” a declarat Horia Pitulea.
Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, a evidențiat importanța acestei listări pentru piața de capital și direcția pe care o ia România în materie de sustenabilitate:
„Suntem încântați să vedem listarea Green Tech, care demonstrează că piața de capital este un aliat de încredere pentru atingerea unor obiective ambițioase, legate de sustenabilitate. Green Tech își propune să valorifice apele geotermale nu doar pentru energie electrică și termică, ci și pentru utilizări balneo-terapeutice. Acest început de an ne arată o preocupare crescută pentru sustenabilitate, iar Green Tech contribuie la schimbarea modului în care percepem energia geotermală.”
Compania gestionează 83 de puțuri geotermale de mare adâncime – 42 deținute direct și 41 administrate – consolidându-și astfel poziția drept unul dintre cei mai mari operatori de energie geotermală din Europa.