Ambițiile Europei de a construi centre de date ar putea să afecteze alimentarea cu energie a continentului și să crească emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul deceniului, conform unui raport publicat înainte de Summitul Acțiunilor pentru Inteligența Artificială (AI) din Franța.
Organizația non-profit Beyond Fossil Fuels estimează că nevoia de electricitate ar putea crește cu până la 160% până în 2030, ajungând la 287 TWh pe an, mai mult decât consumul total de energie al Spaniei din 2022.
Dacă aceste consumuri de energie sunt acoperite prin combustibili fosili, emisiile anuale ale noilor centre de date din UE ar putea crește de la 5 milioane de tone echivalent CO2 în 2025 la aproximativ 39 de milioane în 2030, mai mult decât emisiile totale ale Lituaniei și Estoniei din 2022.
Mai mult de jumătate din cererea de energie va veni din construcția de noi centre de date.
Organizația non-profit germană a utilizat date publice de la Agenția Internațională a Energiei (IEA) și de la firma de consultanță McKinsey pentru a dezvolta patru ipoteze privind cum ar putea crește emisiile pe măsură ce sunt construite mai multe centre de date.
Centrele de date vor consuma foarte multă electricitate
Raportul a evaluat ce s-ar întâmpla dacă ar exista cerere mare sau mică pentru centrele de date și impactul asupra emisiilor dacă aceste centre ar fi alimentate majoritar cu combustibili fosili sau cu energie verde din surse solare sau eoliene.
Raportul arată că mai mult de jumătate din acea cerere energetică ar proveni din construirea de noi centre de date în întreaga Europă.
Dacă toate centrele de date ar fi alimentate cu energie regenerabilă, „nu ar exista emisii suplimentare de GES din sector până în 2030”, a spus organizația non-profit.
Centrele de date sunt estimate că reprezintă în prezent aproximativ 3% din cererea de electricitate a Europei. Totuși, consumul de energie nu este distribuit uniform.
Un raport din 2024 privind consumul de energie al centrelor de date din UE a descoperit că centrele de date consumă mult mai mult din energia Irlandei și a Olandei decât media UE, până la 21% și respectiv 5,4%.
Companiile de tehnologie susțin că vor limita emisiile poluante
Alphabet, compania mamă a Google, lucrează la operarea centrelor sale de date cu energie fără carbon până în 2030.
Microsoft schimbă materialele pentru centrele sale de date, folosind lemn hibrid rezistent la foc pentru a reduce emisiile.
Uniunea Europeană a actualizat anul trecut Directiva privind Eficiența Energetică, astfel încât operatorii de centre de date sunt obligați să publice emisiile și alte date într-o bază de date europeană de două ori pe an.
Cu toate acestea, Beyond Fossil Fuels a spus că este nevoie de o „transparență mult mai mare” cu privire la câtă energie consumă centrele de date și cum se angajează companiile de tehnologie să reducă emisiile.