UTCN și Universitatea Transilvania Brașov, selectate de Google.org pentru a dezvolta programe de securitate cibernetică prin intermediul unui incubator de afaceri

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Transilvania Brașov sunt cele două instituții academice din România selectate să facă parte dintr-un proiect finanțat de Google.org, prin intermediul Virtual Routes, un incubator de afaceri, pentru a dezvolta programe de securitate cibernetică.

Virtual Routes (fostul European Cyber ​​Conflict Research Incubator) a selectat 20 de universități din Europa, Orientul Mijlociu și Africa pentru o finanțare Google.org într-un proiect care își propune să sporească accesul și oportunitățile pentru studenții interesați să învețe despre subiecte cheie din domeniul securității cibernetice. Participanții vor dobândi experiență în lumea reală, în domeniul securității cibernetice, având posibilitatea de a lua parte la activități precum stagii de practică, mentorat și hackathon-uri.

Vortual Routes face echipă cu Google.org pentru a oferi studenților care sunt interesați de securitatea cibernetică mai multe șanse de a învăța și de a-și construi cariere în acest domeniu aflat în schimbare rapidă. Parteneriatul va ajuta aceste universități să introducă în curriculă o gamă mai largă de subiecte de securitate cibernetică, acoperind de la concepte de bază până la strategii avansate de combatere a amenințărilor cibernetice.

Prin acest amestec inovator de teorie și practică, Google.org și Virtual Routes își doresc să ”crească” o nouă generație de experți în securitate cibernetică gata să facă față provocărilor complexe cu care se confruntă economiile și societățile digitale.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) lansează o serie interdisciplinară, finanțată de Google.org, „Seminare de securitate cibernetică”, menită să îmbunătățească competențele tehnice ale studenților, promovând totodată conștientizarea securității cibernetice în comunitatea locală. Această inițiativă este condusă de Departamentele de Automatizare, Informatică și Comunicare, oferind cursuri în domenii precum criptografia, securitatea rețelei, hackingul etic și managementul riscului cibernetic. UTCN va colabora directă cu IMM-urile, instituțiile publice și organizațiile non-profit, echipându-le cu strategii practice de securitate cibernetică. Aceste seminarii sunt concepute pentru a crea impacturi educaționale de durată, punând accent pe legătura dintre expertiza academică și provocările de securitate cibernetică din lumea reală.

Prin acest program, 100 de studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov și de la Universitatea de Vest din Timișoara vor fi pregătiți să ofere servicii de securitate cibernetică pentru 125 de organizații din comunității locale. Prima fază se concentrează pe educația în domeniul securității cibernetice, acoperind subiecte precum conștientizarea, detectarea amenințărilor, securitatea rețelei, hackingul etic, operațiunile SOC și auditul de securitate. Conținutul cursului, laboratoarele practice și hackathoanele sunt adaptate la serviciile pe care studenții le vor oferi în timpul stagiilor lor de practică în cea de-a doua fază a programului. În această fază, studenții vor primi burse pentru a lucra la provocările din lumea reală. Pe lângă dobândirea de experiență practică, studenții vor contribui activ la securitatea și bunăstarea comunităților lor.

Atacurile cibernetice au crescut la nivel global cu 44% în 2024, iar aproape jumătate dintre întreprinderile
mici și mijlocii din Europa s-au confruntat cu un astfel de incident în ultimii doi ani. Cu toate acestea, la
nivelul Uniunii Europene există un deficit de 883.000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice.

andrei.nistor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...