OpenAI a anunțat joi că permite organizațiilor europene să își stocheze și să își proceseze datele în Europa, astfel încât acestea să respecte regulile locale privind protecția datelor.
Rezidența datelor se referă la locul fizic unde sunt stocate informațiile unei organizații și la legislația care se aplică asupra lor.
Majoritatea marilor companii de tehnologie și furnizori de cloud oferă astfel de servicii în Europa pentru a ajuta clienții să se conformeze normelor precum GDPR, Legea Federală a Protecției Datelor din Germania sau reglementările din Marea Britanie.
În ultimele luni, și alte companii au făcut pași în această direcție.
De exemplu, GitHub a introdus în octombrie o opțiune pentru clienții săi din UE care folosesc planul GitHub Enterprise, iar AWS a lansat un „cloud suveran” pentru Europa, care păstrează toate metadatele clienților în interiorul UE.
Google, la rândul său, a început să ofere stocare locală a datelor pentru utilizatorii britanici ai modelului său de inteligență artificială Gemini 1.5 Flash.
Începând de joi, utilizatorii OpenAI care folosesc API-ul companiei pot opta ca datele lor să fie procesate în Europa, iar noii clienți ai ChatGPT Enterprise și Edu pot alege ca informațiile lor să fie stocate pe servere europene. Aceasta înseamnă că datele care nu sunt în uz activ („date în repaus”) nu vor fi transferate în afara Europei.
Mai mult, OpenAI subliniază că, dacă această opțiune este activată, cererile API vor fi gestionate direct în Europa, fără ca datele să fie reținute pe termen lung.
În cazul ChatGPT, acest lucru înseamnă că istoricul conversațiilor, solicitările, imaginile, fișierele încărcate și chatbot-urile personalizate vor fi stocate exclusiv în regiune.
Opțiunea este, deocamdată, limitată
Deocamdată, această opțiune este disponibilă doar pentru proiectele noi care utilizează API-ul OpenAI. Proiectele existente nu pot fi migrate la rezidența datelor în Europa.
„Ne dorim să colaborăm cu cât mai multe organizații din Europa și din întreaga lume pentru a le sprijini în inițiativele lor de inteligență artificială, menținând în același timp cele mai înalte standarde de securitate, confidențialitate și conformitate”, a transmis compania într-o postare pe blog.
Această inițiativă vine pe fondul presiunilor din partea autorităților europene de protecție a datelor, care au investigat OpenAI pentru posibile încălcări ale legislației privind confidențialitatea.
Mai multe țări, inclusiv Spania și Germania, au deschis anchete privind modul în care ChatGPT gestionează datele utilizatorilor.
În decembrie, autoritatea italiană pentru protecția datelor – care în trecut a blocat temporar accesul la ChatGPT – a amendat OpenAI cu 15 milioane de euro pentru presupuse încălcări ale legislației europene.
Discuțiile despre unde sunt stocate datele AI nu se limitează doar la OpenAI. De exemplu, startup-ul DeepSeek, care dezvoltă modele de inteligență artificială, își procesează datele în China, ceea ce a atras atenția autorităților de reglementare.
În acest context, Comitetul European pentru Protecția Datelor a publicat anul trecut un raport pentru a ghida autoritățile naționale în investigarea ChatGPT.
Acesta a abordat subiecte precum legalitatea colectării datelor pentru antrenarea modelelor AI, transparența și acuratețea informațiilor.