Europa se apropie de o criză a spațiilor pentru centrele de date, deoarece expansiunea accelerată a inteligenței artificiale, depășește capacitatea de dezvoltare a infrastructurii. Deși se estimează o creștere de 22% a capacitații acestor centre în 2025, analiștii avertizează că cererea va continua să depășească oferta, riscând astfel ca Europa să rămână în urma SUA și Chinei în cursa pentru dominația AI.
Deși companii mari precum Google și Amazon plănuiesc centre de date de mari dimensiuni, dezvoltarea este frânată de probleme structurale: congestia rețelei electrice, și lipsa unor locații adecvate pentru noi centre. Aceste provocări sunt cele mai acute în huburile tradiționale din Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Dublin, unde creșterea capacitații este limitată de constrângerile rețelei electrice.
Pe fondul crizei din marile centre, piețele secundare încep să crească rapid. Milano, Varșovia și Berlin sunt orașele cu cele mai mari creșteri anticipate pentru 2025, în timp ce multe companii explorează opțiuni în afara marilor centre urbane. CBRE estimează că anul acesta vor fi operaționalizate centre de date cu o capacitate totală de aproximativ 9,1 gigawați, dintre care peste o treime va fi ocupată de giganții tehnologici, așa-numiții “hyperscalers”.
Investițiile europene, mult sub nivelul SUA
Costurile pentru construirea unui spațiu de tip “colocation” – destinat întreprinderilor mari – sunt estimate la 12 milioane de euro pe megawatt, ceea ce indică o expansiune de peste 100 de miliarde de euro a industriei europene în acest an. Totuși, această cifră este modestă în comparație cu investițiile din SUA, unde inițiativa “Stargate” a giganților Oracle, Microsoft și OpenAI prevede investiții de 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani.
Analiștii avertizează că Europa riscă să devină dependentă tehnologic, pierzând teren în fața SUA și Chinei în domeniul AI. Stijn Grove, directorul Asociației Olandeze a Centrelor de Date, a afirmat:
“Dacă nu acționăm rapid, vom ajunge să privim de pe margine cum leadership-ul în AI se consolidează în afara continentului nostru”
Această criză a centrelor de date este un semnal de alarmă pentru Europa, care trebuie să accelereze investițiile și să găsească soluții pentru a menține un rol activ în revoluția AI.