Meta a fost de acord să plătească 25 milioane de dolari pentru a soluționa un litigiu cu președintele SUA, Donald Trump, după ce acesta a dat în judecată compania pentru suspendarea conturilor sale în urma revoltelor din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
Aceasta este ultima dintre situațiile în care o mare corporație încheie un proces cu noul președinte, care și-a amenințat criticii și rivalii cu represalii.
Acordul survine în contextul în care Meta și CEO-ul său, Mark Zuckerberg, s-au alăturat altor mari companii tehnologice care încearcă să se apropie de noua administrație Trump.
Potrivit unor surse, termenii acordului includ plata a 22 de milioane de dolari (21 de milioane de euro) pentru organizația non-profit care va deveni viitoarea bibliotecă prezidențială a lui Trump. Restul sumei va fi alocat pentru taxe legale și alte cheltuieli.
Banii aduc, uneori, fericirea
De asemenea, Meta a făcut o donație de un milion de dolari (959.000 de euro) comitetului inaugural al lui Trump, iar Zuckerberg a fost printre miliardarii care au beneficiat de locuri în față la ceremonia de depunere a jurământului a lui Trump săptămâna trecută, alături de Sundar Pichai de la Google, Jeff Bezos de la Amazon și Elon Musk.
Trump a intentat procesul la câteva luni după ce primul său mandat s-a încheiat, numind acțiunile companiilor de social media „cenzură ilegală și rușinoasă a poporului american”.
Twitter, Facebook și Google sunt toate companii private, iar utilizatorii trebuie să accepte termenii și condițiile lor pentru a folosi produsele acestora.
În conformitate cu Secțiunea 230 a Legii privind Decența în Comunicații din 1996, platformele de social media au dreptul să modereze serviciile lor prin eliminarea postărilor care, de exemplu, sunt obscene sau încalcă propriile standarde ale serviciilor, atâta timp cât acționează „de bună credință”.
Legea le exonerează, de asemenea, în general, pe companiile de internet de răspunderea pentru materialele pe care utilizatorii le publică.
Însă Trump și alți politicieni au susținut mult timp că X, Facebook și alte platforme de socializare au abuzat de această protecție și ar trebui să-și piardă imunitatea – sau cel puțin să o aibă limitată.
Litigiile lui Trump
Acordul cu Meta vine după ce ABC News a fost de acord luna trecută să plătească 15 milioane de dolari (14,3 milioane de euro) pentru biblioteca prezidențială a lui Trump, pentru a soluționa un proces de defăimare legat de afirmațiile făcute de prezentatorul George Stephanopoulos despre faptul că președintele ales fusese găsit responsabil pentru violul scriitoarei E. Jean Carroll.
Rețeaua de televiziune a fost de acord și să plătească un milion de dolari pentru onorariile legale ale firmei de avocatură a avocatului lui Trump, Alejandro Brito.
Acordul de soluționare descrie plata pentru biblioteca prezidențială a ABC ca o „contribuție caritabilă”, iar banii sunt destinați unei organizații non-profit care se înființează în legătură cu biblioteca ce urmează a fi construită.
Președintele a fost implicat în mai multe procese, susținând că a fost vizat de o acoperire incorectă din partea companiilor media tradiționale.
Trump a intentat un proces împotriva CBS News, susținând că rețeaua a difuzat un interviu înșelător cu contracandidatul său din 2024, vicepreședintele Kamala Harris, în cadrul programului „60 Minutes”, acuzând rețeaua de „acte de interferență electorală și a alegătorilor” menite să „înșele publicul și să încline balanța”.
Programul a negat acuzațiile.
De asemenea, Trump a intentat un proces împotriva The Des Moines Register, compania-mamă a acesteia, Gannett, și a sondatorului publicației din Iowa, Ann Selzer, acuzându-i că au încălcat Legea privind Frauda Consumatorilor din Iowa prin publicarea unui sondaj înainte de alegerile din noiembrie care subestima semnificativ sprijinul său în stat.
Ziarul și Selzer au negat acuzațiile.