Google susține că amenda record de 4,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari), impusă de Uniunea Europeană în urmă cu șapte ani, a fost o pedeapsă pentru inovațiile sale și nu pentru practici anticoncurențiale. Marți, compania a cerut celei mai înalte instanțe a UE să anuleze sancțiunea.
Apelul Google vine după ce o instanță inferioară a menținut, în mare parte, decizia Comisiei Europene.
Aceasta acuzase compania că a folosit sistemul de operare Android pentru a elimina concurența, impunând producătorilor de telefoane să preinstaleze aplicațiile sale, precum Google Search, Chrome și Google Play.
Deși amenda inițială a fost redusă la 4,1 miliarde de euro, Google continuă să conteste sancțiunea.
Poziția Google
„Google își asumă responsabilitatea legală, dar și Comisia Europeană trebuie să respecte regulile atunci când investighează, reglementează piețele și aplică amenzi de miliarde de euro”, a declarat avocatul Google, Alfonso Lamadrid.
El a susținut că autoritățile UE au greșit în interpretarea legii și au sancționat Google pentru succesul și atractivitatea sa pe piață, nu pentru încălcarea regulilor concurenței.
În plus, Google consideră că acordurile sale cu producătorii de telefoane nu au restricționat concurența, ci, dimpotrivă, au sprijinit-o.
Instanța europeană urmează să emită o decizie finală în următoarele luni, fără posibilitate de apel.
Între timp, Google este vizată de o nouă investigație a UE privind afacerea sa din domeniul publicității digitale, iar o decizie în acest caz este așteptată în cursul anului.