Un supercomputer de 225 de milioane de lire sterline folosește inteligența artificială (AI) pentru a dezvolta noi medicamente și vaccinuri. Când va deveni complet operațional în această vară, Isambard-AI, situat în Bristol, va deveni cel mai puternic supercomputer din Marea Britanie.
Săptămâna trecută, prim-ministrul Sir Keir Starmer a anunțat planuri de a „dezlănțui AI” în întreaga țară, pentru a stimula creșterea economică.
Simon McIntosh-Smith, profesor la Universitatea din Bristol, a declarat că Isambard-AI face ca Marea Britanie să poată fi „cu adevărat competitivă la nivel global”.
Profesorul a precizat că o parte din sistem este deja funcțională și este folosită pentru a căuta noi medicamente și vaccinuri.
Așteptările sunt mari
Echipa lucrează la dezvoltarea de vaccinuri pentru Alzheimer și alte forme de demență, precum și la tratamente pentru bolile de inimă, emfizem și diverse tipuri de cancer.
De asemenea, tehnologia este folosită pentru îmbunătățirea detectării melanomului pe o gamă largă de nuanțe ale pielii.
Isambard-AI simulează modul în care medicamentele funcționează în organism, la nivel molecular, ceea ce permite cercetătorilor să economisească timp și resurse.
În trecut, descoperirea interacțiunii dintre tratamente și proteine ar fi presupus un proces laborios, bazat pe ghiciri educate și experiență.
Acum, AI poate testa virtual milioane de medicamente în etapele lor incipiente, accelerând astfel procesul de descoperire a tratamentelor.
„Inteligența artificială ajută la identificarea rapidă a celor mai promițătoare direcții și poate reduce semnificativ timpul necesar pentru descoperiri importante”, a spus McIntosh-Smith.
El a adăugat că potențialul tehnologiei ar putea salva milioane de vieți, un lucru care îl entuziasmează profund.
Beneficii pentru toată lumea?
McIntosh-Smith consideră că investițiile în Isambard-AI ar putea aduce beneficii globale, menționând că lucrările făcute de academicieni, mai degrabă decât de companii, sunt deschise și benefice pentru interesul public.
Când va deveni complet operațional, Isambard-AI va face parte din top 10 cele mai rapide supercomputere din lume.
Deși supercomputerele consumă cantități mari de energie, McIntosh-Smith sugerează că aceasta ar putea fi utilizată în moduri inovative, cum ar fi încălzirea caselor și afacerilor din apropierea centrului.
„Dacă vei locui aproape de Isambard, am putea să-ți încălzim casa cu energia noastră reziduală”, a spus el, subliniind astfel potențialul dublu al acestei tehnologii, atât în cercetare, cât și în sprijinul comunității.