România se clasează pe locul al 25-lea în Europa în privința atragerii de investiții pentru inovare, fiind inclusă în regiunea Europei Centrale și de Est, care are un potențial emergent, dar este mai puțin dezvoltată comparativ cu Europa de Vest.
Ecosistemul de inovare local, dominat de sectorul IT&C, a înregistrat creșteri semnificative, dar accesul la capital de risc rămâne limitat din cauza numărului redus de fonduri locale, infrastructurii financiare insuficient dezvoltate și a lipsei marilor jucători internaționali pe piața locală, potrivit unui raport al European Patent Office.
În România, raportul enumeră firmele GapMinder Venture Partners, SeedBlink, EUREKA Network Projects, Early Game Ventures, ROCA X, EIT Health, Innovx – BCR, Eurostars SME programme, EIC și Catalyst Romania ca fiind investitorii locali care au realizat cel puțin zece tranzacții între 2000 și 2023 în companii înființate după 1999 și cu cel puțin o tranzacție după 2020.
Este nevoie de politici mai prietenoase cu investitorii
Programele europene, precum Horizon Europe și inițiativele EIT, oferă oportunități pentru inovatorii români de a participa la rețele internaționale și de a atrage finanțări pentru proiecte în domenii precum sustenabilitatea, energia regenerabilă și digitalizarea.
Totuși, documentul subliniază nevoia de politici locale mai prietenoase cu investitorii în România și în regiune, reducerea barierelor administrative și stimulente pentru atragerea capitalului străin, precum și programe educaționale dedicate antreprenorilor.
Participarea României la inițiativele europene pentru crearea unui cloud suveran și servicii digitale sigure marchează un pas important spre consolidarea suveranității digitale și reducerea dependenței de Big Tech.
Aceste eforturi pot contribui la creșterea competitivității companiilor locale, la generarea de locuri de muncă și la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial robust, potrivit raportului.