Piața securității cibernetice în domeniul auto este în continuă creștere iar acest avans este stimulat de creșterea conectivității vehiculelor și integrarea Internet of Things (IoT). De altfel, se estimează că în acest an 75% dintre vehicule vor fi conectate la internet.
Potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, un nou regulament al Națiunilor Unite obligă producătorii auto să securizeze vehiculele împotriva atacurilor cibernetice.
Securitatea cibernetică auto se referă la protejarea sistemelor vehiculelor împotriva amenințărilor cibernetice, inclusiv atacuri asupra software-ului, rețelelor și altor componente esențiale.
Adoptarea pe scară largă a vehiculelor autonome este un alt factor important, având în vedere vulnerabilitatea acestora la atacuri cibernetice.
În plus, extinderea pieței vehiculelor electrice joacă un rol major, deoarece aceste vehicule utilizează software-uri complexe, susceptibile la astfel de atacuri.
Pe partea tehnologică, securitatea punctelor terminale protejează unitățile electronice, senzorii și alte componente de accesul neautorizat.
Securitatea aplicațiilor se concentrează pe protejarea software-ului utilizat în vehicule, iar securitatea rețelelor asigură protecția canalelor de comunicație dintre diversele componente interne ale vehiculelor.
Cum stau lucrurile la nivel regional?
La nivel regional, America de Nord se remarcă prin adoptarea pe scară largă a vehiculelor conectate și prezența unor jucători globali din industria auto.
Europa este o piață importantă, datorită centrelor sale de producție auto și reglementărilor stricte privind securitatea cibernetică.
Asia-Pacific (APAC) înregistrează o creștere rapidă, alimentată de extinderea pieței vehiculelor electrice, în timp ce Orientul Mijlociu și Africa (MEA) beneficiază de inițiative legate de orașele inteligente.
America de Sud continuă să crească datorită intensificării eforturilor în domeniul securității cibernetice.
Implementarea soluțiilor de securitate cibernetică în sectorul auto necesită investiții substanțiale, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru producătorii mici, cu resurse financiare limitate.
De asemenea, nivelul scăzut de conștientizare a riscurilor de securitate cibernetică în rândul proprietarilor de vehicule limitează cererea pe piață.