În ciuda incertitudinii economice, majoritatea directorilor financiari din Europa (65%) estimează o evoluție favorabilă a economiei în 2025. Executivii își mută însă focusul de la inițiativele clasice de reducere a costurilor către adoptarea tehnologiilor emergente, cum ar fi Inteligența Artificială Generativă (GenAI).
Conform unui studiu al firmei de consultanță Horvath, aproape 80% dintre directorii financiari estimează că noile tehnologii vor genera roluri noi în departamentele financiare, redefinind funcțiile tradiționale.
Totodată, accelerarea semnificativă a investițiilor în digitalizare, în toate domeniile de activitate ale companiei preocupă 70% dintre directori, care văd genAI ca un catalizator cheie pentru schimbarea paradigmei financiare.
Cu toate acestea, 80% dintre lideri nu cred că tehnologia va elimina complet importanța rolului de Controller, ci va duce la o colaborare om-tehnologie mai strânsă.
Un procent similar prioritizează utilizarea instrumentelor avansate de Business Intelligence (BI) pentru decizii mai rapide și mai precise și consideră că GenAI este esențială pentru planificare și prognozare, datorită capacității sale de a simplifica procesele și de a reduce complexitatea.
„Transformarea digitală și automatizarea reprezintă cheia excelenței financiare. Succesul unui CFO în viitor va depinde de îmbinarea leadership-ului strategic cu utilizarea tehnologiilor avansate. GenAI nu este doar o inovație tehnologică, ci un pilon pentru decizii mai bune și eficiență operațională,” a declarat Maria Boldor, Partner și Managing Director al Horváth România.
Totuși, doar 26% dintre companii utilizează soluții automatizate în activitățile de prognoză, iar doar 5% au implementat complet tehnologii bazate pe GenAI, subliniind decalajul dintre aspirații și realitate.
Pe primul loc în ierarhia preocupărilor directorilor se află armonizarea, standardizarea și optimizarea proceselor financiare, o prioritate pentru 88% dintre respondenți.
Alte direcții majore includ dezvoltarea competențelor angajaților (85%) și integrarea globală a datelor prin platforme avansate (78%).
Studiul CFO-Study 2025 a fost realizat pe un eșantion de peste 150 de directori financiari din 15 țări, dintre care peste 86% reprezintă companii cu venituri de peste 100 de milioane de euro și 75% au peste 500 de angajați.