ADR finalizează integrarea SEAP cu o serie nouă de baze de date și bifează încă un jalon PNRR

Guvernul român a realizat un pas semnificativ în modernizarea procesului de achiziții publice, finalizând un obiectiv major din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a reușit să integreze Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) cu diverse baze de date naționale, în vederea simplificării procedurilor de achiziție, îmbunătățirii transparenței și creșterii eficienței în procesul de contractare publică.

Transformare digitală: Consolidarea sistemului de achiziții publice

Finalizarea Jalonului 437, o etapă importantă din PNRR, în cadrul componentei „C14 – Buna guvernanță”, are drept scop îmbunătățirea interoperabilității SEAP cu mai multe instituții naționale. Această reformă digitală promite un sistem mai conectat și mai transparent, prin utilizarea tehnologiilor digitale pentru îmbunătățirea capacității administrative și a livrării serviciilor publice.

Potrivit unui comunicat emis de ADR, integrarea SEAP s-a realizat cu instituții esențiale, precum Agenția Națională de Integritate (ANI), Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), printre altele.

Principalele interconectări și impactul acestora

  1. Agenția Națională de Integritate (ANI): Sistemul a fost aliniat la cerințele de flexibilitate ale Formularului de Integritate ANI, facilitând astfel conformitatea și simplificând procesul.
  2. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC): Integrarea permite publicarea informațiilor relevante despre contestații și deciziile aferente acestora direct în cadrul procedurilor de atribuire.
  3. Ministerul Afacerilor Interne (MAI): Colaborarea cu MAI facilitează obținerea cazierului judiciar, reducând birocrația și accelerând procesul de achiziții.
  4. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF): Accesul rapid la cazierul fiscal simplifică procedurile de achiziții publice.
  5. Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC): Interconectarea cu ONRC asigură acces rapid la datele de înregistrare ale companiilor, contribuind la transparență și eficiență.
  6. Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP): Integrând sistemele informatice, se asigură o colaborare eficientă în procesul de control ex-ante al procedurilor de atribuire.
  7. Ministerul Justiției (MJ): Publicarea informațiilor relevante în legătură cu soluționarea plângerilor aduse în urma procedurilor de achiziție.

Beneficiile acestei reforme

Reforma adusă de integrarea SEAP cu diverse baze de date naționale vine cu multiple beneficii pentru sistemul de achiziții publice din România:

Digitalizare: Implementarea soluțiilor digitale pentru simplificarea și îmbunătățirea proceselor de achiziție publică.

Interconectare: Crearea unor legături eficiente între autoritățile și instituțiile implicate pentru a asigura transparență și eficiență.

Fonduri europene: Utilizarea fondurilor europene pentru sprijinirea procesului de transformare și modernizare.

Eficiență: Consolidarea capacității administrative și reducerea costurilor asociate procedurilor de achiziție publică.

Un pas important pentru guvernanța și modernizarea României

„Această realizare reprezintă un pas major în direcția unei guvernanțe mai bune și a unui sistem de achiziții publice mai eficient și transparent, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a României. Interconectările realizate prin acest proiect permit utilizarea eficientă a informațiilor și simplificarea procedurilor și controalelor în beneficiul tuturor participanților la procesul de achiziții publice”, a declarat ADR în comunicat.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img