Pe măsură ce inteligența artificială continuă să transforme piața muncii, locurile de muncă ce implică activități practice sunt cele mai puțin susceptibile în a fi înlocuite de tehnologie, conform unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF). Acest raport subliniază o creștere semnificativă a cererii pentru competențe tehnice, dar evidențiază și oportunitățile pentru muncitorii din domenii unde AI-ul nu poate concura.
Raportul „Viitorul Muncii” al WEF, bazat pe un sondaj cu peste 1.000 de angajatori din 55 de economii, arată că abilitățile legate de IA, big data, rețele și securitate cibernetică sunt cele mai căutate de angajatori. Aproape jumătate dintre companii intenționează să-și restructureze afacerile pentru a se adapta la IA, două treimi plănuiesc să angajeze personal cu abilități specifice în IA, în timp ce 40% prevăd reduceri de personal în domeniile care pot fi automatizate.
Pe de altă parte, raportul indică faptul că angajații din roluri administrative, precum funcționarii și secretarii, sunt cei mai vulnerabili în fața automatizării. Se preconizează că aceste roluri vor suferi cea mai mare scădere a numărului de locuri de muncă în următorii cinci ani. Totuși, instabilitatea competențelor, adică proporția de competențe care vor deveni învechite, s-a redus de la un vârf de 57% în 2020 la 39% în perioada 2025-2030.
Deși AI amenință anumite locuri de muncă, raportul oferă vești bune pentru cei din sectoarele greu de automatizat. Creșterea cea mai rapidă a volumului locurilor de muncă se va înregistra în domenii precum agricultura, construcțiile, livrările și procesarea alimentelor. Locurile de muncă din economia îngrijirii – asistenții medicali, lucrătorii sociali și îngrijitorii personali – sunt de asemenea așteptate să crească semnificativ. Același lucru este valabil și pentru sectorul educației.
Pentru profesioniștii din IT, dezvoltarea de competențe în IA, big data și dezvoltarea software-ului devine esențială. Domenii precum robotica, sistemele autonome și generarea de energie, în special ingineria energiei regenerabile și tehnologiile pentru vehicule electrice, vor vedea o creștere semnificativă a locurilor de muncă. Cei care investesc în aceste domenii pot aștepta o securitate sporită a locurilor de muncă.
Raportul WEF anticipează o transformare structurală a pieței muncii, cu o creștere de 78 de milioane de locuri de muncă la nivel global între 2025 și 2030. Deși crearea de locuri de muncă se estimează la 170 de milioane, aceasta va fi compensată de pierderea a 92 de milioane de locuri de muncă.
Raportul complet poate fi consultat mai jos: