În contextul politicilor de sănătate din 2025, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dezvoltat un nou instrument, care promite să armonizeze monitorizarea deficitelor de medicamente la nivel european. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ spre gestionarea mai eficientă a crizelor legate de disponibilitatea medicamentelor.
O platformă pentru monitorizare centralizată
Platforma Europeană de Monitorizare a Deficitelor de Medicamente (ESMP), lansată în noiembrie 2024, care va deveni complet operațională începând din februarie 2025, are scopul de a centraliza și automatiza colectarea datelor privind disponibilitatea medicamentelor. Aceasta va oferi acces la informații esențiale atât pentru factorii de decizie din industrie, cât și pentru autoritățile de reglementare.
„Având o perspectivă mai clară asupra situației, putem lua decizii mai rapide. În cazul deficitelor, timpul este un factor critic„, a explicat Sofia Zastavnik, responsabilă de produs pentru ESMP.
Provocări și soluții
Europa se confruntă de mult timp cu o lipsă semnificativă de informații, în ceea ce privește deficitele de medicamente. Raportările întârziate sau incomplete, cauzate de dependența de datele furnizate de companiile private, și de preocupările legate de confidențialitatea competitivă, au îngreunat răspunsul eficient al autorităților.
Prin centralizarea și automatizarea procesului de raportare, ESMP promite să faciliteze o abordare mai coordonată în monitorizarea și gestionarea disponibilității medicamentelor. Aceasta va permite autorităților să reacționeze mai repede și să prevină, acolo unde este posibil, deficitele de medicamente.
Impactul și funcționalitățile platformei
ESMP este concepută să gestioneze o gamă largă de scenarii, de la raportări de rutină până la urgențe de sănătate publică majore. Datele vor fi disponibile în timp real, oferind informații despre cerere și ofertă care vor alerta EMA în cazul unor nevoi neacoperite sau a unor deficite naționale.
În situații de preocupare majoră, cum a fost deficitul de antibiotice din iarna anului 2023, monitorizarea atentă se va transforma în acțiuni rapide pentru a aborda criza. „În funcție de severitatea situației, colectăm niveluri diferite de detalii ale datelor”, a explicat Zastavnik.
Platforma va dispune de o interfață prin care părțile interesate pot trimite date direct către EMA. De asemenea, publicul va avea acces la informații despre deficitele de medicamente printr-o platformă deschisă.
Conform oficialilor Comisiei Europene, participarea industriei la raportarea către ESMP nu este opțională. „Există o obligație legală de a transmite datele„, a subliniat Laura Geslin, oficial al Comisiei Europene, adăugând că nerespectarea acestei cerințe va avea consecințe.
Prin această inițiativă, EMA speră să îmbunătățească considerabil gestionarea deficitelor de medicamente în Europa, oferind un model de armonizare pentru alte regiuni.