Scandalul TikTok în contextul anulării alegerilor din România, printre evenimentele de urmărit în 2025

Dacă 2023 și 2024 au adus în UE tot mai multe reguli digitale, anul care tocmai a început promite în mod clar să fie anul aplicării acestora. Alegerile din iunie anul trecut au reconfigurat peisajul politic de la Bruxelles, iar în timp ce unele figuri cheie ale influenței rămân în funcție, au apărut și unele noi. Printre evenimentele de interes fin acest an se numără și scandalul TikTok din cauza acuzațiilor privind legătura acestei pratforme cu alegerile anulate din România.

Deși este imposibil de prezis anul care urmează, Euronews prezintă cei care probabil vor modela agenda digitală anul acesta și pe care ar trebui să-i urmăriți:

CEO / platforme online

Shou Zi Chew, CEO al TikTok

Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024 au adus TikTok în lumina reflectoarelor, după ce platforma a fost utilizată pentru a sprijini campania candidatului Călin Georgescu. În urma acestei situații, legiuitorii europeni au solicitat audierea CEO-ului TikTok, Shou Zi Chew, în Parlamentul European. De asemenea, Comisia Europeană continuă să investigheze dacă platforma respectă prevederile DSA. Presiunile asupra TikTok cresc pe fondul preocupărilor legate de moderarea conținutului și influența platformelor străine asupra proceselor democratice.

Elon Musk, CEO al X și politician

Influența lui Elon Musk nu se limitează la companiile sale precum X, SpaceX și Neuralink. Recent, acesta a fost numit lider asociat al noului Departament pentru Eficiența Guvernului din SUA, o inițiativă lansată de administrația Trump. În această funcție, Musk va coordona activitatea mai multor departamente și agenții guvernamentale. Totuși, relațiile sale tensionate cu Comisia Europeană, în special în privința conformității cu legislația digitală a UE, inclusiv AI Act și regulile pentru platformele online, promit să rămână un subiect fierbinte.

Jay Graber, CEO al Bluesky

În 2024, Bluesky, platforma creată ca alternativă la X, a atras tot mai mulți utilizatori preocupați de moderarea conținutului sub conducerea lui Elon Musk. Creșterea rapidă a platformei a adus și provocări pentru Jay Graber, CEO-ul Bluesky, care se confruntă acum cu întrebări din partea autorităților europene. Bruxelles-ul investighează unde își va stabili Bluesky sediul în UE pentru a asigura conformitatea cu Digital Services Act (DSA). Această presiune marchează o etapă critică pentru platformă, care își dorește să fie o opțiune viabilă pentru utilizatorii dezamăgiți de X.

Sam Altman, CEO al OpenAI

Sam Altman a revenit la conducerea OpenAI în 2024, după o scurtă plecare care a declanșat incertitudini privind viitorul companiei. Sub conducerea sa, OpenAI, cunoscută pentru dezvoltarea ChatGPT, a fost implicată în discuțiile de la Bruxelles legate de AI Act al UE. Aceste reglementări stricte, care vor intra în vigoare în acest an, vor testa conformitatea OpenAI și a altor companii din domeniul inteligenței artificiale. Schimbările de personal din cadrul companiei și dezbaterile legislative anunță un an tumultuos pentru Altman și echipa sa.

Joel Kaplan, viitor Președinte al Afacerilor Globale la Meta

Joel Kaplan urmează să preia conducerea afacerilor globale de la Meta, succedându-l pe Nick Clegg. În acest rol, Kaplan va trebui să navigheze provocările legate de politicile privind dezinformarea și de conținutul ilegal cu privire la minori. Predecesorul său, Clegg, s-a opus vocal reglementărilor stricte ale UE pentru inteligența artificială, susținând că acestea ar putea frâna inovația. Kaplan va trebui să continue această luptă, în timp ce mai multe prevederi din AI Act urmează să devină aplicabile, afectând strategia globală a Meta.

Politicieni

Aura Salla, europarlamentar

Aura Salla (Finlanda/Partidul Popular European) a intrat în Parlamentul European, stârnind controverse privind trecerea din sectorul privat, unde a fost șefă de Afaceri UE pentru Meta, în cel public. Membră a Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON), se va ocupa de dosare-cheie în domeniul digital, având cunoștințe aprofundate despre Big Tech.

Laura Ballarin Cereza, europarlamentar

Reprezentând Spania și Grupul S&D, Laura Ballarin Cereza a debutat în Parlament cu inițiative pe teme precum dezinformarea și siguranța produselor. Membră a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO), este așteptată să preia roluri importante în reglementările tehnologice.

Henna Virkkunen, comisar european pentru Suveranitate Tehnologică

Fost europarlamentar, Henna Virkkunen (Finlanda/EPP) gestionează implementarea unor legislații esențiale, precum Digital Networks Act, regulile platformelor și AI Act, având o influență crucială asupra reglementărilor digitale ale UE.

Axel Voss, europarlamentar, și Kai Zenner, consilier

Axel Voss (Germania/EPP) este o figură importantă în domeniul tehnologic al UE, implicat în reglementările GDPR, AI și tranziția digitală. Consilierul său, Kai Zenner, a contribuit la redactarea AI Act și activează în organizații globale dedicate inteligenței artificiale.

Krzysztof Gawkowski, ministrul polonez al Afacerilor Digitale

Ca lider al Poloniei în perioada președinției Consiliului UE, Gawkowski coordonează agendele privind dezinformarea, securitatea cibernetică și aplicarea reglementărilor AI. Cu experiență în tehnologiile digitale, el este un jucător esențial în peisajul european.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img