SUA acuză Tencent și alți giganți tehnologici chinezi că ar lucra cu armata Chinei

Departamentul Apărării al SUA a adăugat companiile chineze Tencent, un gigant al rețelelor sociale și al jocurilor, și CATL, cel mai mare producător de baterii din lume, pe lista firmelor pe care le acuză că ar colabora cu armata Chinei.

Acest lucru nu atrage automat sancțiuni imediate, însă ar putea afecta reputația companiilor menționate și le-ar putea îngreuna progresul comercial, mai ales dacă acestea intenționează să facă afaceri în Statele Unite.

Tencent și CATL se alătură altor firme chineze suspectate de legături cu armata, conform unui anunț postat în Federal Register luni.

Pentagonul a declarat că lista 1260H, care se actualizează anual, este „un efort continuu important” pentru a contracara strategia Chinei de „fuziune militar-civilă”, care vizează dezvoltarea unei armate extrem de avansate din punct de vedere tehnologic, prin eliminarea barierelor dintre cercetările civile, sectorul comercial și forțele armate ale Chinei.

Într-o declarație pentru CNN, Tencent a afirmat că includerea pe listă este „o greșeală”.

„Nu suntem o companie militară sau furnizor (de echipamente militare). Spre deosebire de sancțiuni sau controale la export, această listare nu are niciun impact asupra afacerii noastre. Totuși, vom colabora cu Departamentul Apărării pentru a rezolva orice neînțelegere,” a spus un purtător de cuvânt.

CNN a contactat CATL, care furnizează baterii pentru Tesla și intenționează să furnizeze „cunoștințele” și serviciile sale către Ford pentru producerea de baterii litiu-ion într-o fabrică din Michigan, pentru comentarii.

CATL este cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume.

O rivalitate care se perpetuează

Rivalitatea tehnologică între Washington și Beijing s-a intensificat înainte de inaugurarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la sfârșitul acestei luni.

Săptămâna trecută, Beijingul a anunțat că intenționează să restricționeze exporturile de tehnologie utilizată pentru extragerea mineralelor critice pentru industria globală a vehiculelor electrice (EV).

În decembrie, administrația Biden aflată la final de mandat a impus noi controale la export pentru semiconductorii fabricați în SUA, în contextul în care Washingtonul se teme că Beijingul le-ar putea folosi pentru a dezvolta următoarea generație de arme și sisteme de inteligență artificială (AI).

Departamentul Comerțului al SUA a declarat că scopul restricțiilor este de a încetini dezvoltarea de instrumente AI avansate în China, care pot fi utilizate în război, și de a submina industria locală de semiconductoare, care, conform SUA, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA și aliaților săi.

În ianuarie 2021, în ultimele zile ale primei administrații Trump, Departamentul Apărării al SUA a adăugat Xiaomi pe o altă listă, conform Secțiunii 1237, supunând-o unor restricții dure, inclusiv o interdicție asupra investițiilor americane.

Înainte ca interdicția să poată intra în vigoare, un judecător federal a acordat Xiaomi o amânare temporară, stabilind că Washingtonul nu avea „dovezi substanțiale” pentru a susține afirmația că Xiaomi este deținută sau controlată de armata Chinei.

În luna mai a aceluiași an, Departamentul Apărării al SUA și Xiaomi au ajuns la un acord pentru a amâna aplicarea acestei interdicții.

Citește și

spot_img

Alte știri din aceeași rubrică

spot_img